Procurorul care nu a contestat eliberarea din arest a violatorilor din Vaslui a scăpat nesancţionat
0
Secţia Procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea Inspecţiei Judiciare prin care se solicita sancţionarea procurorului Ingrid Botezatu, pentru gravă neglijenţă.
Decizia CSM vine chiar în ziua în care judecătorii Curţii de Apel Iaşi au pronunţat sentinţa definitivă în dosarul celor şapte violatori din Vaslui.
”Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară, împotriva doamnei Botezatu Ingrid, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art 99, litera m, şi art 99 litera t, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. ”, se arată în hotarârea pronunţată marţi 11 noiembrie de CSM.
Inspecţia Judiciară a solicitat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM sancţionarea procurorului Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi magistratul de şedinţă care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a trei din cei şapte violatori, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera t „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă” şi litera m. „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004.
Pe 2 aprilie, la Judecătoria Vaslui s-a produs un adevărat scurtcircuit în acest caz, după ce trei dintre inculpaţi au anunţat că recunosc acuzaţiile aduse şi doresc să fie judecaţi prin procedura simplificată. Iniţial, cei trei afirmaseră în faţa procurorilor că tânăra batjocurită de ei ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale. Cei trei au semnat acordul de recunoaştere, iar ulterior judecătorul de caz a dispus, deşi nu era obligat de lege, înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.
Procurorul nu a făcut contestaţie
Decizia pronunţată într-o zi de vineri putea fi contestată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui în termen de 48 de ore de la comunicare, lucru care nu s-a întâmplat. Ministerul Public este reprezentat în acest dosar de Ingrid Botezatu şi Florin Scripcă, ambii procurori de şedinţă, prin rotaţie. Pe 2 aprilie 2014, de serviciu la instanţă a fost Ingrid Botezatu, iar magistratul a preferat să nu facă contestaţie la hotărârea judecătorului. Filmul procesului arată că acuzarea a stabilit să adopte politica struţului la capătul unei şedinţe prezidate de către Oana Magdalena Gurguţă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, fost avocat de profesie, cu o vechime de şase ani în magistratură. Practic, procurorii, a căror obligaţie era să-şi apere cazul, nefăcând contestaţie, i-au lăsat în libertate pe cei trei violatori.
S-au simţit discriminaţi
Eroarea procurorilor a fost speculată imediat de către apărare. Ceilalţi patru violatori au contestat menţinerea stării de arest preventiv, acuzând că sunt discriminaţi prin faptul că, în cazul lor, instanţa de fond a apreciat gradul de pericol social raportându-se exclusiv la recunoaşterea sau nu a vinovăţiei.
Pe aceeaşi temă:
Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală