Primele măsuri la spitalul din Vaslui, după ce 16 angajaţi au fost confirmaţi COVID-19. Secţia TBC, izolată complet: „Nimeni nu intră, nimeni nu iese”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat la secţia TBC
Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat la secţia TBC

Este alertă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, acolo unde s-a confirmat un focar COVID-19, după ce mai mulţi angajaţi au fost confirmaţi pozitiv la infecţia cu noul coronavirus.

După ce joi, 23 aprilie, au fost confirmate 16 îmbolnăviri în rândul asistentelor şi infirmierelor, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, a decis închiderea Secţiei Pneumoftiziologie (TBC), atât pacienţii, cât şi cadrele medicale fiind obligaţi să rămână izolaţi în interior. 

”Nimeni nu intră, nimeni nu iese. S-au recoltat probe la toţi pacienţii şi la toţi angajaţii de pe secţie”, a precizat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Ana Rinder. 

Prima îmbolnăvire COVID-19 la spitalul din Vaslui s-a înregistrat pe 16 aprilie la o infirmieră din cadrul Secţiei Pneumoftiziologie. Femeia prezenta simptomatologie specifică infectării cu noul coronavirus, motiv pentru care s-a dispus testarea, în urma căruia a fost diagnosticată COVID-19. Ea a fost internată la Spitalul Municipal de Urgenţă ”Elena Beldiman”, unitate suport pentru pacienţii COVID-19. 

Deocamdată nu s-a stabilit care a fost sursa infecţiei, cert este că fiul infirmierei, ambulanţier la clinica Recumed din Vaslui, a fost şi el confirmat cu noul coronavirus. Bărbatul s-a aflat în izolare în luna martie, după ce a efectuat un transport medical la Viena.

Conducerea clinicii Recumed, între timp închisă, a precizat că, după ce s-a întors din străinătate, pe 10 martie, ambulanţierul a stat în izolare, potrivit protocoalelor. După mai bine de o lună, primele simptome de îmbolnăvire au apărut la mama ambulanţierului, ulterior şi la acesta. Bărbatul a fost trimis de reprezentanţii clinicii la spital pentru efectuarea unui control pneumologic. Acolo a efectuat testul rapid pentru COVID-19, care a ieşit negativ. Ulterior, testele moleculare au indicat că este infectat cu noul coronavirus.

“De la revenirea în ţară şi până a fost pozitivat au trecut mai mult de 20 de zile. De unde a pornit contaminarea, e greu de determinat pentru că nimeni din clinică nu a mai avut simptome. Noi am fãcut si un foarte bun triaj, inclusiv a stării febrile. Nu intra nimeni la serviciu până când nu era bine testat. Am împărţit angajaţii şi pe grupe, tocmai pentru a evita apariţia unor astfel de situaţii. Pentru a nu risca nimic, am decis ca începând de joi, 16 aprilie, să întrerupem activitatea timp de două săptãmâni. Toţi angajatii vor sta, în aceastã perioadă, în izolare la domiciliu” ne-a declarat Dana Radu, administratorul clinicii Recumed. 

Între timp, colegul ambulanţierului care a făcut echipă la transportul internaţional a fost şi el confirmat pozitiv la COVID-19, fiind internat la spitalul din Bârlad.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite