Povestea drumurilor medievale din Vaslui. Ce reprezintă indicatoarele amplasate în mai multe zone din oraş
0Mai multe indicatoare amplasate în municipiul Vaslui prin care este marcată existenţa unor ”drumuri medievale” au creat confuzie printre vasluieni.
”Vaslui - Drum Medieval” - astfel de indicatoare au fost montate la ieşirile din oraş, dar şi pe anumite străzi secundare din municipiul reşedinţă de judeţ, fără alte explicaţii sau ”indicii” care să-i lămureacă pe localnici. Unii dintre vasluieni sunt convinşi că respectivele indicatoare certifică existenţa unor drumuri încărcate de istorie medievală, alţii, în schimb, cred că este vorba de o găselniţă a autorităţilor pentru a mai cheltui bani fără rost.
Reprezentanţii Primăriei Vaslui au precizat pentru ”Adevărul” că montarea indicatoarelor ”Vaslui - Drum Medieval” face parte din proiectul transfrontalier „Reabilitarea Curţii medievale Lăpuşna pentru vizite turistice”, susţinut financiar de Uniunea Europeană prin programul de cooperare România-Ucraina-Republica Moldova, în cadrul căruia Primăria Vaslui, este partener altături de localităţile Cotnari, Belgorod-Dnestrovski, Hânceşti, Palanca.
Prin acest proiect, pe lângă reabilitarea Curţilor Domneşti de la Lăpuşna, fiecare oraş partener a inclus reabilitarea unor obiective istorice. La Vaslui a fost reabilitat Monumentul Eroilor ”Peneş Curcanu” din Cimitirul Eternitatea, valoarea lucrărilor ridicându-se la 90.000 lei! În plus, pentru a promova traseul istoric al oraşelor medievale s-a inclus în cadrul proiectului crearea unei rute trans-frontaliere ”Drumul oraşelor medievale”, prin care se doreşte promovarea turismului istoric.
”Amenajarea acelor indicatoare este parte integrantă din proiectul transfrontalier cu Lăpuşna, însă nu marchează un drum medieval propriu zis, ci reprezintă un traseu medieval. Iar o dovadă că Vasluiul s-a aflat pe traseul medieval Cotnari - Lăpuşna sunt Curţile Domneşti. Pe strada Andrei Mureşanu a fost montat un astfel de indicator pentru a arăta drumul care duce spre obiectivul turistic reabilitat în cadrul proiectului. Se doreşte realizarea unui traseu turistic prin care să încurajăm vizitarea monumentelor istorice din timpul domniei lui Ştefan cel Mare, cu atât mai mult pe cele ctitorite de marele domnitor”, a precizat pentru ”Adevărul”, Gianina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui.