Ocazie foarte rară pentru pasionaţii de astronomie: asteroidul România poate fi observat de la noi din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ocazie foarte rară pentru pasionaţii de astronomie să observe în nopţile de mai un corp ceresc care poartă numele ţării noastre. Asteroidul "România" a fost denumit aşa la sugestia lui Mirel Bîrlan, astronom român care lucrează la Paris

“Asteroidul (7986) România a fost descoperit în 1981 de către observatorul astronomic Siding Spring din Australia. Este un asteroid din centura principală şi are un diametru de 2 - 3 km. Pe 06 mai 2012, Uniunea Astronomică Internaţională a dat numele România asteroidului (7986). Sugestia denumirii a venit din partea lui Mirel Bîrlan, astronom român, care lucrează la Institutul de Mecanică Cerească şi Calcul de Efemeride din Paris, Franţa şi a lui Richard Binzel, profesor de ştiinţe planetare la MIT”, a explicat Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Observatorului şi Planetariului Bârlad.

Asteroidul România a fost observat pentru prima dată din România, de către  Observatorul Astronomic din Galaţi, în noaptea de 21 spre 22 mai 2012.

Programul de observaţii astronomice intitulat România observat din România este iniţiat de către Institutul Astronomic al Academiei Române.

Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, judeţul Vaslui, va organiza în noaptea de 22 spre 23 mai 2015, observaţii astronomice la asteroidul (7986) România. La sesiunea de observaţii astronomice este invitat şi publicul larg după ora 21.30.

La nivel naţional s-au format mai multe echipe de astronomi, ce şi-au propus să facă parte din acest proiect: Cristian Dănescu( Ploieşti, Prahova, în noaptea de 24 spre 25 aprilie, observaţii la distanţă),
Lucian Hudin  (Cluj Napoca, 25 spre 26 aprilie, Direct), Elisabeta Petrescu (Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Bucureşti - ieşire în afara oraşului, 27 spre 28 aprilie, Direct - ieşire în afara oraşului), Radu Gherase (Vălenii de Munte,  8 spre 9 mai, la distanţă), Maximilian Teodorescu (Măgurele-Ilfov, 12 spre 13 mai, direct - ieşire în afara oraşului), Ciprian Dumitru Vîntdevară (Muzeul "Vasile Pârvan" /Observatorul Astronomic din Bârlad, 22 spre 23 mai, Direct şi la distanţă), Achim Marian Lucian (Târgu Jiu, La distanţă).

Citeşte şi:

Descoperire fabuloasă a unui astronom român: o novă roşie luminoasă dintr-o altă galaxie, din constelaţia Ursa Mare

Explozie meteor: Bolidul care a brăzdat cerul României, surprins la Bârlad. „Am fost martori la Acreţia Pământului”

Spectaculoasa şi primejdioasa cometă Siding Spring, observată în premieră în România

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite