Oborul Bârlad, locul unde mieii sunt sacrificaţi în faţa cumpărătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţia sacrificării mieilor la Oborul Bârlad este veche de peste un secol şi în fiecare an, în Săptămâna Mare, orăşenii merg să-şi aleagă mielul pe care-l vor avea pe masa pascală. Sacrificiul animalelor se face în faţa clientului

Oborul din Bârlad, judeţul Vaslui, are o tradiţie de peste un secol şi anual obţine autorizaţie sanitar-veterinară temporară pentru sacrificarea mieilor şi a iezilor. Anual, în săptămâna dinaintea Paştelui, crescătorii de animale din zonă vin la Obor să vândă animalele pe care le sacrifică în faţa cumpărătorilor. Orăşenii preferă să cumpere carnea din acest loc din plăcerea de a negocia preţul, dar şi pentru a fi siguri că achiziţionează carne de miel  crescut ecologic pe imaşurile vasluiene.

Carnea de miel în Oborul Bârlad are cel mai mic preţ din judeţ, mai puţin situaţiile în care oamenii merg direct la stână. Preţul de pornire este de 22 lei/kilogram, în viu. În sâmbăta Mare, preţul scade chiar şi cu 5 lei/kg, preţul pentru kilogramul de miel viu fiind undeva la 17-18 lei. Carnea de ied este un pic mai ieftină, 16-17 lei/kg.

“Deşi este destul de scumpă carnea de miel pentru puzterea de cumpărare a bârlădenilor, avantajul clientului este că îşi poate alege mielul în funcţie de cât de multă carne vrea. Majoritatea mieilor aduşi spre sacrificare au între 10 şi 15 kilograme, dar cred că până la Paşte vor fi aduşi şi miei mai mari. Mai mulţi crescători de animale s-au interesat şi vor veni la Obor spre finele săptămânii. Deci şi preţul va scădea la 17-18 lei/kilogram. Anii trecuţi, în primele zile, mieii vii se vindeau cu 15 lei/kg, iar sâmbăta, preţul lor ajungea chiar şi 9 lei. Conform tradiţiei, vineri vor fi vânduţi cei mai mulţi”, a spus medicul veterinar Dan Pintilie, coordonatorul Oborului Bârlad.

"Preferăm mieii din Obor pentru că îi alegem singuri, ştim unde sunt crescuţi şi sunt sacrificaţi în faţa noastră. Aşa e dintotdeauna la noi. E o tradiţie, dar şi siguranţa că mâncăm carne de miel adevărată", a explicat un cumpărător.

Un secol de tradiţie

Prima atestare documentară a Oborului Bârlad este din 1906, dar avea altă locaţie, în zona unde acum se află Casa de Apă. În anii ‘50-’60, Oborul de vite a fost mutat în extrema nordică a oraşului. Nu mai este la fel de popular ca acum un secol, dar sunt mulţi cumpărători fideli care an de an frecventează târgul.

FOTO Bârlădenii aleg din ţarcuri mielul sau iedul pe care doresc să-l aibă pe masa de Paşte

image

“Îmi vin copiii acasă de Paşte şi am comandă specială. De aceea m-am grăbit să cumpăr, deşi ştiu că la sfârşit de săptămâna o să fie mai ieftin. Am plătiti 260 de lei pe miel. Odată în an e Paştele”, a spus Dorin Năstăsache, unul din primii clienţi ai Oborului.

Preţuri la Vaslui

Preţul cărnii de miel în hala din piaţa centrală Bârlad este de 25 lei/kilogram şi nu se vinde decât la carcasă sau jumătăţi de miel cu tot cu organe. Preţul din supermarket este de 29,99 lei/kg, avantajul fiind că în caserole se găseşte numai pulpă.

În oraşul reşedinţă de judeţ, în Vaslui, carnea de miel este mai scumpă. În supermarket preţul variază între 29,99-36,99 lei. Primul preţ este pentru pulpa superioară, iar celălalt preţ pentru kilogramul de pulpă inferioară. Şi în pieţele vasluine, mielul se vinde numai la carcasă, preţul la galantar fiind de 22 lei/kg.

“22 lei pe kilogram este preţul cu care testăm acum piaţa din Vaslui, la început de săptămână. Dacă vom avea cereri îl vom menţine, dacă nu, vom scădea preţul la 18-20 lei/kg”, a spus Ion Agafiţei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Vaslui.

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite