Motivele pentru care judecătorii vasluieni nu doresc arestarea medicilor corupţi: "Pacienţii încurajează acest fenomen, urmărind un regim preferenţial"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Vaslui care au respins propunerea procurorilor privind prelungirea arestării doctoriţelor Simona Botez şi Doina Andrei, arată în motivarea deciziei că două luni de arest ar fi suficiente pentru diminuarea rezonanţa publică a faptelor. Judecătorii reiterează ideea ca pacienţii sunt vinovaţi de corupţia din spitale pentru că dau bani doctorilor pentru a beneficia de tratamente preferenţiale în raport cu alţi pacienţi.

 Motivarea hotărârii Tribunalului Vaslui, prin care s-a respins prelungirea arestării doctoriţelor Simona Botez şi Doina Andrei, sentinţă casată de instanţa de control, scoate la iveală o adevărată dispută între judecătorii şi procurorii vasluieni în acest caz.

 În opinia judecătorului de drepturi şi libertăţi a Tribunalului Vaslui (care în luna februrie s-a opus şi arestării celor două doctoriţe), rezonanţa publică faptelor imputate celor doi medici, s-a diminuat în cele două luni de când acestea se află după gratii.

“Cu privire la rezonanţa publică a faptelor, la tulburarea socială generată de ancheta penală desfăşurată impotriva inculpatelor Andrei Doina şi Botez Simona pentru infracţiuni de corupţie, fals intelectual şi intreruperea cursului sarcinii, judecătorul apreciază că după circa două luni de la arestarea preventivă a inculpatelor, aceasta s-a diminuat semnificativ şi justifică luarea faţă de inculpate a unei măsuri preventive mai uşoare, şi anume arestul la domiciliu. Sub aspectul pericolului pe care il prezintă inculpatele pentru ordinea publică, trebuie avută in vedere totuşi natura infracţiunilor de care sunt bănuite inculpatele că le-ar fi săvârşit. Chiar dacă e vorba de infracţiuni grave, acestea nu sunt infracţiuni de violenţă, precum omorul, tâlhăria, vătămarea corporală, fapte care, prin natura lor, imprimă o periculozitate şi o stare de insecuritate socială foarte ridicată in rândul cetăţenilor.”, se arată în motivarea magistraţilor vasluieni.

Judecătorul Tribunalului Vaslui consideră că plasarea în arest la domiciliu a doctoriţelor nu prezintă un risc pentru periclitarea bunului mers al urmăririi penale, având in vedere că ancheta este aproape finalizată, a fost administrat un amplu probatoriu constând in audierea de martori, depunerea la dosar a actelor medicale, efectuarea unor verificări şi constatări tehnico-ştiinţifice, etc.

Procurorii acuzaţi că nu au ţinut cont de pacienţii care au lăudat medicii

Judecătorii Tribunalului Vaslui au reproşat procurorilor şi că nu au ţinut cont de declaraţiile fostelor paciente care s-au declarat mulţumite de prestaţia celor doi ginecologi, ci doar a celor nemulţumiţi care au reclamat că au dat şpagă. În opinia instanţei vasluiene respectivii martori ar trebui puşi sub acuzaţia de dare de mită.

“În ceea ce priveşte temeiurile noi invocate de procuror în referatul cu propunere de prelungire a arestului preventiv, şi anume infracţiunile noi pentru care s-a extins acţiunea penală împotriva inculpatelor prin ordonanţele procurorului din 14.04.2015, judecătorul constată că reţinerea de către procuror a acestor noi fapte se intemeiează din punct de vedere probator  doar pe declaraţiile pacienţilor identificaţi de organele de anchetă şi audiaţi ca martori. Or, declaraţiile pacienţilor care au dat mită medicilor  Botez Simona şi Andrei Doina, date în calitate de martori, deşi ar trebui reţinută în sarcina acestora calitatea de suspecţi pentru infracţiunea de dare de mită, nu poate fundamenta o detenţie provizorie, întrucât pentru punerea în mişcare a acţiunii penale trebuie să existe probe concludente privind comiterea cu vinovăţie a unei infracţiuni.”, se menţionează în hotărârea pronunţată vineri de Tribunalul Vaslui.

Pacienţii dau şpagă “din recunoştinţă

Judecătorii vasluieni au reţinut apărările avocaţilor celor doi medici care au invocat că pacienţii au oferit bani în semn de recunoştinţă şi nu ar fi fost condiţionaţi: “Cum în mod corect a reţinut apărarea, numeroşi martori audiaţi de organul de urmărire penală au declarat că inculpatele nu le-au pretins sume de bani, dimpotrivă acestia fiind cei care , din recunostinţă sau pentru a se asigura de un serviciu medical de calitate, au oferit diferite sume de bani au alte foloase inculpatelor. Procurorul n-a avut  în vedere aceste declaraţii, prin care unii martori s-au arătat foarte multumiţi de actul medical prestat de medicii Botez Simona şi Andrei Doina, mulţumindu-se să tragă concluzia că acestea condiţionau prestarea serviciului medical de primirea unor sume de bani, pe baza declaraţiilor unora dintre pacienţii trataţi de acestea. Nu trebuie minimalizat faptul că în anumite situaţii complexitatea actului medical generează unele riscuri şi unele consecinţe negative asupra sănătăţii pacienţilor, ceea ce determină nemulţumiri din partea acestora, legate de calitatea tratamentului medical sau competenţa profesională a medicului”.

Doctoriţa Botez s-a pensionat

Unul dintre cei doi medici vasluieni arestaţi, Simona Botez, în vârstă de 62 ani, a ieşit la pensie, după arestarea preventivă. De altfel, în apărarea sa, avocaţii au arătat că fiind pensionară, aceasta nu va mai putea influenţa martorii, mulţi dintre ei angajaţi ai spitalului sau săvârşi alte fapte de corupţie sau de altă natură.

Pacienţii urmăresc tratamente preferenţiale

La fel ca şi la respingerea propunerii de arestarea, judecătorul de drepturi şi libertăţi a Tribunalului Vaslui a reiterat susţinerea cum că pacienţii sunt cei contribuie la menţinerea corupţiei din spitale, încurajând acest fenoment.

“Se observă că pacienţii sau persoanele apropiate acestora care pretind că au dat mită inculpatelor au reclamat acest lucru după circa un an de la data faptelor. Fără a considera acest lucru ca o scuză pentru pretinsele fapte de corupţie imputate inculpatelor, nu trebuie minimalizată nici contribuţia pe care o au persoanele care dau mită la încurajarea acestui fenomen, de multe ori pacienţii care oferă mită urmărind să beneficieze de un regim preferenţial in raport cu alti pacienţi sau de acte medicale nelegale. Multe din aceste persoane au o contribuţie semnificativă la amplificarea corupţiei, ele fiind cele care au iniţiativa oferirii mitei şi care nu denunţă organelor competente faptele de corupţie care îi privesc.”, motivează judecătorii vasluieni.

Curtea de Apel Iaşi nu şi-a însuşit susţinerile judecătorilor vasluieni desfiinţând integral hotărârea pronunţată vineri de Tribunalul Vaslui, dispunând prelungirea stării de arest a celor doi medici.
Judecătorii ieşeni consideră că fără o intervenţie fermă, fenomenul corupţiei în sistemul public din România, nu poate fi descurajat, iar în cazul de faţă sunt indicii certe că inculpatele au săvârşit faptele de care sunt acuzate.

Simona Botez şi Doina Andrei au fost arestate preventiv pe 19 februarie, tot printr-o decizie a Curţii de Apel Iaşi, fiind acuzare de luare de mită, avorturi clandestine în Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi fals intelectual.
 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

Motivele eliberării doctoriţelor din Vaslui. Judecătorii spun că pacienţii sunt vinovaţi de corupţia din spitale şi dau şpagă pentru a fi trataţi preferenţial

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Interceptări uluitoare în cazul doctoriţelor şpăgare de la Vaslui: gravidele erau făcute „proaste“, „vaci“ sau „scroafe“. Bebeluşii - „draci“

 Bursa şpăgilor la ginecologie. Cât plăteau pacientele din Vaslui pentru a naşte sau pentru a fi tratate. Cum erau jignite gravidele fără bani

Cum încercau doctoriţele arestate la Vaslui să muşamalizeze moartea unui bebeluş: „Vezi, poate poţi să faci să fie în dosar. Se lasă cu nasol!“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite