Mai multe sate din judeţul Vaslui au rămas fără medici de familie, iar situaţia se va agrava şi la oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii vor plăti pentru consultaţie la medicul de familie foto Arhivă

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, arătând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.

Directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada, a atras atenţia cu privire la lipsa medicilor de familie, mai ales din mediul rural şi a spus că această criză se va acutiza în timp şi va afecta în câţiva ani şi mediul urban, deoarece mulţi medici de familie urmează a se pensiona, iar alţii aleg să plece să muncească în străinătate.

”La o populaţie de peste 410.000 de locuitori avem un număr de 173 de medici de familie, iar media de vârstă a acestora este de 50 de ani. O parte se vor pensiona, alţii au migrat în străinătate. Avem un dezechilibru în mediul rural, dar în câţiva ani, vor fi probleme şi în mediul urban. La ora actuală, avem patru comune, cu aproximativ 9.000 de persoane, în care nu avem medic de familie. Aceşti indicatori reflectă o asistenţă medicală precară la nivelul judeţului”, a declarat Mihaela Vlada în şedinţei de la Prefectura Vaslui. 

Aceasta a subliniat că majoritatea cabinetelor de medicină de familie funcţionează în spaţii închiriate sau concesionate de la primării şi că, de multe ori, primarii nu investesc în aceste spaţii, considerând că ”medicina de familie este o chestiune privată”. 

”Sunt cabinete care funcţionează în spaţii improprii, construite chiar la începutul secolului XX şi care necesită reparaţii interioare şi exterioare. Am identificat un rol important al autorităţilor locale. Starea precară a spaţiilor este o preocupare pentru medici, dar neavând în proprietate spaţiile respective, doctorii nu pot face investiţii masive. Din păcate, unele autorităţi consideră că medicina de familie este o chestiune privată şi nu se preocupă de modernizarea spaţiilor în care funcţionează cabinetele”, a mai spus directorul DSP Vaslui. Mihaela Vlada a subliniat că pentru atragerea medicilor în judeţ, primarii ar trebui să le acorde o serie de facilităţi celor care vor să profeseze în mediul rural, cum ar fi: reducerea de taxe şi impozite locale, locuinţă de serviciu sau decontarea navetei. 

Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Olteanu, a declarat că primul pas spre îmbunătăţirea situaţiei medicilor de familie aparţine autorităţilor locale. ”Avem exemple de bună practică în acest sens. Sunt comune în care s-a investit în cabinete, în care primarii se preocupă să atragă medici în comunităţile pe care le conduc”, a afirmat Daniel Olteanu.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite