Liceenele din Bârlad care au impresionat NASA cu studiile ştiinţifice despre misiunea spaţială „Cassini“ pe Saturn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două eleve de liceu din Bârlad, pasionate de astronomie, au studiat în timpul liber informaţiile captate de sonda spaţială care a intrat pe orbita planetei Saturn şi au reuşit cu interpretările lor să capteze atenţia unui juriu format din cercetători în domeniul astronomiei.

Elena Eugenia Onose (clasa a XI-a) şi Miriam Ioana Diţu (clasa a IX-a), eleve ale Colegiului Naţional "Gh. R. Codreanu" Bârlad şi membre ale Asociaţiei Astronomice “Sirius”, au reprezentat judeţul Vaslui la unul din marile concursuri internaţionale destinate micilor cercetători: "Cassini - Scientist for a day" NASA (National Aeronautics and Space Administration) şi ESA (European Space Agency).

Liceenele au fost coordonate de Ioan Adam, profesorul care a scris istoria olimpiadelor de astronomie din România. Nefiind o materie predată în şcoli, cele două eleve şi profesorul lor au studiat astronomia în timpul liber, la fel ca ceilalţi 101 concurenţi din ţară.

Adolescentele au luat menţiune la categoria lor de vârstă cu un eseu scris în română şi engleză prin care au argumentat motivul pentru care misiunea spaţială Casssini a fost cea mai bună din perspectiva cercetării ştiinţifice, respectiv a lucrurilor nou descoperite în urma misiunii despre planeta Saturn, inelele şi sateliţii săi. În argumentarea liceenelor au fost studiate infoirmaţiile obţinute de astronauţi. Sonda spaţială Cassini (denumită după numele unui astronom italiano-francez) a fost lansată pe 15 octombrie 1997 şi după o călătorie interplanetară a intrat pe orbita planetei Saturn pe 1 iulie 2004 unde a înregistrat şi transmis imagini care au adus multe informaţii noi despre planetă.

“La acest concurs, elevii, individual sau în grupe de maxim patru, trebuie să scrie un eseu de maxim 500 de cuvinte în care argumentează motivul pentru care ţinta descrisă reprezintă alegerea cea mai bună din perspectiva cercetării ştiinţifice, respectiv a descoperirii de lucruri noi despre Saturn şi despre inelele şi/sau sateliţii”, a explicat profesorul Ioan Adam, coordonatorul celor două eleve.

Participanţii au avut de ales între mai multe "ţinte" (teme sugerate): Inelele lui Saturn, împreună cu trei dintre sateliţii planetei: Tethys, Enceladus şi Mimas; O imagine a planetei Jupiter, luată de la un miliard de mile distanţă. Astfel de imagini pot ajuta cercetătorii şi inginerii de la NASA să dezvolte instrumente mai performante, în scopul detectării exoplanetelor; Un scurt film cu satelitul lui Saturn, Tethys, în timp ce acesta trece prin spatele satelitului Rhea.

Categoriile de vârstă: 10 - 12 ani (clasele 5-6), 13 - 15 ani (clasele 7-8) şi 16 - 18 ani (clasele 9-12).
Concursul se desfăşoară pe toate continentele dar termenul de predare al lucrărilor este acelaşi. În România au fost doi cercetători care au evaluat lucrările.

Citeşte şi:

Creatorul olimpiadei de astronomie în România: „Cerul este tot atât de captivant ca o povestire de science-fiction“
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite