Judecătorii vasluieni au decis plasarea în arest la domiciliu a doctoriţelor Doina Andrei şi Simona Botez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Vaslui au decis astăzi eliberarea din arest a medicilor ginecologi Doina Andrei şi Simona Botez, dispunând plasarea acestora în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă, procurorii anunţând că o vor contesta.

Cele două doctoriţe nu au părăsit Arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, judecătorii hotărând ca înlocuirea măsurii să aibă loc după rămânerea definitivă a deciziei. Până în prezent, Curtea de Apel Iaşi a întors de două ori deciziile judecătorilor vasluieni. 

Prima dată, în luna februarie, când Tribunalul Vaslui a respins propunerea de arestare a celor doi medici, iar apoi luna trecută când instanţa vasluiană a respinsă prelungirea arestării preventive a celor doi medici. Ambele hotărâri ale Tribunalului Vaslui au fost casate de Curtea de Apel Iaşi, judecătorii ieşeni fiind cei care au dispus arestarea, respectiv prelungirea arestării celor două doctoriţe,

Rămâne de văzut dacă şi de această dată decizia de eliberare din arest a Doinei Andrei şi Simona Botez va fi răsturnată de judecătorii ieşeni. În cazul medicului Adrian Tănăsescu, magistraţii Tribunalului Vaslui au decis menţinerea măsurii controlului judiciar. Dacă decizia de plasare în arest la domiciliu va rămâne definitivă, medicii inculpaţi nu au voie să ia legătura unii cu alţii şi nici cu martorii din dosar. 

Fişele medicale ale pacienţilor, acasă la doctoriţa Andrei

Cei trei medici au fost trimişi în judecată la începutul acestei săptămâni. Acuzaţiile cele mai grave îi sunt aduse medicului Doina Andrei. Aceasta este acuzată de săvârşirea a 25  infracţiuni de luare,  patru infracţiuni de fals intelectual, trei infracţiuni de întreruperea cursului sarcinii şi o infracţiune de sustragere de înscrisuri oficiale, în formă continuată.

La domiciliul acesteia, precum şi în autoturismul personal, anchetatorii au descoperit peste 20 de foi observaţie ale pacientelor, fişe medicale în original. Multe dintre acestea, spun anchetatorii erau necompletate sau completate greşit şi cel mai probabil, Doina Andrei încerca să repare greşelile. Toate documentele aparţineau unor paciente care fusese internate în spital în 2013, 2014, respectiv ianuarie 2015.

Conducerea Spitalului Judeţean a comunicat procurorilor că, în spital, circuitul documentelor este foarte strict şi niciun cadru medical nu are voie să iasă din incintă cu documentele medicale ale pacienţilor. În sarcina Simonei Botez, procurorii au reţinut 14 infracţiuni de luare de mită,  patru infracţiuni de fals intelectual şi trei infracţiuni de întreruperea cursului sarcinii. 

Doctorul Adrian Tănăsescu  este acuzat de săvârşirea a 12 infracţiuni de luare de mită. În cazul acuzaţiei de favorizarea infractorului, procurorii au dat soluţia de clasare.

Noi acuzaţii împotriva medicilor de la Spitalul Judeţean

Odată cu finalizare cercetărilor în acest dosar, procurorii au dispus disjungerea cauzei faţă de alte fapte săvârşte atât de medici, cât şi de asistente. Procurorii au dispus disjungerea cauzei faţă de doctoriţa Doina Andrei pentru alte cinci fapte de dare de mită, iar în cazul doctorului Adrian Tănăsescu pentru încă două fapte similare. De asemenea, procurorii au dispus şi disjungerea cauzei pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită, în cazul asistentelor medicale care găseau cliente celor trei medici şi intermediau luarea de mită. 

Procurorii fac cercetări în dosarul disjuns şi pentru evaziune fiscală, medicii fiind acuzaţi că percepeau bani de la pacienţi pentru servicii contra cost, fără a elibera chitanţă. În acest caz, cercetările se fac in rem, pe faptă, nefiind încă niciun medic pus sub acuzare. Procurorii au dispus disjungerea cercetărilor în cazul avocatei din Iaşi care a solicitat doctoriţei Simona Botez eliberarea unei adeverinţe medicale în fals, pentru a-şi justifica lipsa de la un proces. Dosarul în acest caz va fi declinat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.
În cazul pacienţilor care au formulat denunţuri împotriva celor trei medici, procurorii au dat soluţie de clasare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în cazul lor intervenind cauza de nepedepsire.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

Motivele eliberării doctoriţelor din Vaslui. Judecătorii spun că pacienţii sunt vinovaţi de corupţia din spitale şi dau şpagă pentru a fi trataţi preferenţial

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Interceptări uluitoare în cazul doctoriţelor şpăgare de la Vaslui: gravidele erau făcute „proaste“, „vaci“ sau „scroafe“. Bebeluşii - „draci“

 Bursa şpăgilor la ginecologie. Cât plăteau pacientele din Vaslui pentru a naşte sau pentru a fi tratate. Cum erau jignite gravidele fără bani

Cum încercau doctoriţele arestate la Vaslui să muşamalizeze moartea unui bebeluş: „Vezi, poate poţi să faci să fie în dosar. Se lasă cu nasol!“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite