FOTO VIDEO Spital la cheie pus la cheremul unui afacerist bârlădean. Unitatea, scoasă la licitaţie ilicită cu 0,5 euro pe metrul pătrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul Spital „Dr. I. T. Nicolaescu“ din Tutova, judeţul Vaslui, desfiinţat în 2011 alături de alte zeci de spitale din ţară, este oferit pe tavă de autorităţile locale tutovene unui afacerist din Bârlad, acelaşi patron care deţine toate serviciile externalizate ale Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad.

Consiliul Local Tutova, judeţul Vaslui, a scos la licitaţie de concesionare corpul A al fostului spital din localitate, în suprafaţă de peste 800 mp. Anunţul a fost publicat într-un ziar local pe 4 decembrie, iniţiativă care nu a trecut prin Consiliu Local şi nu a fost întocmit caiet de sarcini, după cum au recunoscut la unison toţi consilierii locali. Clădirea cu tot cu teren urmează a fi concesionată cu 0.5 euro/mp. Nu au fost făcute publice condiţiile concesionării, perioada, scopul, noua destinaţie a clădirii.

Restul clădirilor care au ţinut de fostul Spital Tutova au fost transformate încă din 2011 în Centru social pentru persoane vârstnice, un azil cu 60 de paturi.

Cu numai câteva zile mai înainte de publicarea anunţului, omul de afaceri Dan Dobrovolschi şi-a anunţat intenţia de a intra în posesia clădirii, iar Mihaela Nechita, administratorul tuturor firmelor sale, s-a prezentat în şedinţa de CL Tutova de la finele lunii noimebrie şi a prezentat proiectul firmei Axa Optic. Aceasta le-a spus consilierilor că doreşte să deschidă o clinică cu servicii medicale moderne, laborator, radiografie, oftalmologie, interne etc.

Ofertă foarte tentantă care nu este privită cu ochi buni de toţi consilierii pe motiv că aceleaşi argumente au fost aduse şi la preluarea serviciilor spitalului bârlădean, unitate care a ajuns să fie sufocată de arieratele datorate furnizorului. “Ştim foarte bine ce s-a întâmplat la Bârlad. Dan Dobrovolschi a cumpărat şi terenul din curtea spitalului şi nu a făcut nimic. Tot el a luat serviciile externalizate (n.r. cantină, spălătorie şi imagistică medicală - CT). Din cauza arieratelor către el medicii au protestat. Despre ce vorbim aici? Spitalul ăsta a fost reabilitat numai cu fonduri de la bugetul local, nu putem să renunţăm aşa uşor la un bun al comunităţii”, a spus Stoian Paulică, consilier local PNL.

Consilierii locali din opoziţie au aflat de licitaţia de concesionare a fostului spital din ziarul unde a fost publicat anunţul şi nu mică le-a fost mirarea ţinând cont că aceştia făceau demersuri de luni bune pentru înfiinţarea unui Centru de permanenţă în clădirea principală a fostului spital care să deservească comunele Tutova, Pochidia, Iveşti şi Pogoneşti. Discuţiile au ajuns şi la CJAS Vaslui.

Scântei între primar şi consilieri

Astăzi, 12 decembrie, la finalul şedinţei de CL Tutova, subiectul concesionării Spitalului Tutova a fost redeschis. Pus în faţa opoiziţiei vehemente, primarul Ioan Corciovă a bătut în retragere: “Mă bucur că sunteţi atât de interesaţi. La urma urmei, voi, la fel ca şi mine, vrem binele comunei”.

Cu prilejul discuţiilor s-a descoperit că nu există caiet de sarcini pentru licitaţie, nu era stipulată nicăieri suprafaţa exactă, perioada concesionării, scopul concesionării, taxa de participare. Toate aceste “amănunte” urmând a fi puse la cale.

Discuţiile în contradictoriu s-au purtat mai bine de o oră ca la final să se stabilească că pe 19 decembrie, data la care era anunţată licitaţia de concesionare, să fie scoasă la mezat doar aripa nordică a clădirii în suprafaţă de 150 de mp unde medicul de familie din comună să înfiinţeze centrul de permanenţă medio-socială.

Primăria licitează bunul altuia

Surpriza cea mare a oferit-o directoarea Căminului de bătrâni. Maricica Noacă, directorul azilului a spus: “În urma controlului Curţii de Conturi s-a stabilit că întreaga clădire, toate pavilioanele fostului spital, aparţin azilului, nu Consiliului Local. Am avut nişte discuţii cu domnul primar. Eu vreau să extind numărul de paturi şi corpul A să aibă tot destinaţie cămin de bătrâni”.

Trei ani fără niciun ban

Clădirea respectivă a fost atribuită în 2012, tot printr-un contract de concesionare fără nicio obligaţie de plată, chirurgului Octavian Marcu. Acesta intenţiona să acceseze fonduri europene pentru a înfiinţa o clinică modernă în baza unui contract mai mult decât păgubos pentru comunitatea localăAproape trei ani s-a folosit de clădire fără a plăti chirie. Mai mult, nu a plătit nici utilităţi, toate acestea (apă, canal, electricitate, încălzire termică) fiind achitate de Azilul de bătrâni. Dr. Marcu nu a făcut nicio investiţie. Doar soiţia lui, dr. Dana Marcu - medic primar neurolog, a deschis un cabinet în care oferea consultaţii o dată pe săptămână. Pe 21 noiembrie au renunţat la contractul de concesionare şi au predat cheile. Câteva zile mai târziu, pe 26 noiembrie, omul de afaceri Dobrovolschi a venit cu oferta de la prelua întreaga clădire cam în aceleaşi condiţii de care a beneficiat şi chirurgul.

Citeşte şi:

FOTO Minunile primarului de Bârlad: ia de la bolnavi şi dă la enoriaşi. Căldura din biserică, plătită ilegal de spital

FOTO Cum a ajuns la faliment un spital care deserveşte 200.000 de suflete: afaceri puse pe tavă finanţatorilor PSD

Managerul care se pune împotriva sistemului. Ştefan Constantinciu, de la Spitalul de Urgenţă Bârlad: “Refuz să semnez contractual cu CJAS Vaslui”

Spital fără autorizaţie sanitară, caut finanţare pentru reabilitare

Spitalul din Bârlad a fost dat în judecată pentru neplata tichetelor de masă. 650 de salariaţi au semnat că sunt de acord cu acţiunea sindicaliştilor

Povestea "chirurgului-microscop" de la Bârlad. Medicul Oleg Tacu are o acuitate vizuală ieşită din comun şi suturează vase de sânge fără ajutorul lentilelor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite