FOTO VIDEO Instalarea noului protopop de Vaslui. Credincioşii s-au călcat în picioare pentru a atinge Episcopul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmii au făcut culoar pentru a permite Episcopului Corneliu să iasă din biserică   FOTO Simona VOICU
Jandarmii au făcut culoar pentru a permite Episcopului Corneliu să iasă din biserică   FOTO Simona VOICU

Aproape 1.000 de persoane au participat duminică la instalarea protopopului de Vaslui, preotul Adrian Chirvasă, parohul Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din oraş. La ceremonialul religios săvârşit de preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, au fost prezenţi zeci de preoţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Ceremonia religioasă de astăzi vine după ce pe 4 martie, în cadrul Consiliului eparhial al Episcopiei Huşilor, Preasfinţitul Corneliu a numit în funcţia de protopop al Protopopiatului Vaslui pe preotul Adrian Chirvasă. Decizia a fost luată după ce fostul protopop, Vasile Pârcălabu şi-a anunţat retragere de la conducerea Protoeriei Vaslui, după 20 ani de activitate.

Prin numirea noului protopop, episcopul Corneliu a anunţat că doreşte ca viaţa Bisericii din Protopopiatul Vaslui să se revigoreze, iar impactul Bisericii asupra vieţii spirituale şi culturale a oamenilor să devină vizibil. Episcopul Huşilor i-a recomandat noului protopop o comunicare sinceră şi îmbunătăţirea relaţiilor protopopiatului cu instituţiile statului şi să fie o prezenţă activă în viaţa publică. În mesajul său, Episcopul Huşilor l-a îndemnat pe noul protopop de Vaslui să-şi aplece atenţia cştre preoţii săraci din Protoerie, care nu ar fi deloc puţini.


Preotul Adrian Chirvasă s-a născut în comuna Costeşti din judeţul Vaslui, în anul 1976, ca al şaptelea copil al familiei, dintre care doi au ajuns stareţi, iar trei preoţi, iar sora cea mare este maică stareţă. A absolvit Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. A fost hirotonit preot în anul 1998 în parohia Ipoteşti, Protopopiatul Botoşani, iar între anii 2000-2009 a fost paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe“ Costeşti 2, Protopopiatul Vaslui. Din anul 2009, preotul Adrian Chirvasă este paroh al parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Vaslui.

adrian chirvase

“O chemare înaltă”

“Este un lucru greu, dar orice lucru greu presupune şi bucurie. Crucea pe care am primit-o astăzi de la colegii mei preoţi, membri ai corului reprezintă crucea pe care trebuie să o ducem pentru bisericile din protopopiatul nostru. Crucea este grea, dar şi frumoasă. Crucea este cea care exprimă dragostea dintre oameni şi dragostea dintre oameni şi Dumnezeu. Nu sunt lucruri uşoare, nu sunt lucruri simple, dar ştim că scopul nostru pe această lume este să ne mântuim şi în felul acesta vom pune la picioarele Maicii Domnului rugăciunile şi neputinţele noastre. Mulţumesc în mod special Preasfinţitului pentru cinstea şi încrederea acordată în această chemare înaltă. Ne vom strădui ca să fim ascultători, pentru că aşa cum spune Ignatie Teoforul, cel care ascultă de Episcop, ascultă de Dumnezeu.Ne vom strădui să nu vă dezamăgim, chiar dacă suntem conştienţi că nu tot timpul vor fi situaţii care ne plac, pentru că lucrăm cu oamenii şi Protopopiatul nostru are peste 250 de angajaţi şi aceştia la rândul lor, lucrează cu câteva mii bune de oameni.”, a declarat la finalul ceremoniei noul protopop al Vasluiului, Adrian Chirvase.


Îndemnul Episcopului: “Să vă apropiaţi de preoţii săraci!”

episcopul husilor


“Apreciem răbdarea şi bunătatea părintelui Chirvase Adrian. Preoţii care au interpretat astăzi şi au cântat dând răspuns la Sfânta Liturghie sunt preoţii acestui protopopiat carei i-au făcut în dar această Sfântă cruce, pe care o poartă părintele bine ştiind că Dumnezeu alege pe cele tari ca să-i lumineze pe cei slabi şi ridică pe cel nebăgat în seamă ca să-i umilească pe cei plini de trufie. Aceşti preoţi tineri i-au oferit acest mare dar şi noi am dăruit-o astăzi în numele lor, pentru că orice slujire în biserică înseamnă asumarea ei. Părintele Adrian Chirvase este un om educat cu bunul simţ înăscut. Vă îndemn să vă apropiaţi de preoţii săraci, că avem preoţi săraci, care slujesc şi cinstesc biserica prin activitatea lor misinonară deosebită. Să fiţi apropiat de ei, să îi înţelegeţi, aşa cum aţi făcut-o şi până acum. Astăzi trăiesc şi eu o emoţie şi bucurie nespus de mare, pentru că mulţimea asta de credicioşi care a venit şi nu a început în biserică arată dragostea şi preţuirea pe care o poartă în sufletele lor.”, preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor.

La sfârşitul ceremoniei, a fost nevoie ca jandarmii să facă un culoar până la ieşirea din biserică, pentru a permite Episcopului Corneliu şi soborului de preoţi să părăsească lăcaşul de cult. Credincioşii care s-au adunat în jurul maşinii Episcopiei, o limuzină de lux, s-au călcat în picioare pentru a da pânâ cu preasfinţitul Corneliu şi a primi binecuvântarea acestuia. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite