FOTO La mulţi ani, maeste Corneliu Vasilescu. Vernisaj aniversar la 80 de ani de viaţă
0Lucrările maestrului Corneliu Vasilescu au fost vernisate în oraşul natal, la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad, cu prilejul împlinicii a 80 de ani de viaţă. Aniversarea pictorului a coincis cu aniversarea Palatului Comunal, instituţie care a împlinit opt decenii de viaţă odată cu marele artist
Zeci de bârlădeni, intelectuali şi oameni simpli, autorităţi locale şi judeţene, dar şi oameni de arte, au participat la vernisajul aniversar la maestrului Corneliu Vasilescu. 23 dintre lucrările artistului au fost panotate în sala mare a Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad, locul unde vizitatorii au putut să-i admire creaţia şi să-i aducă urările de viaţă lungă.
Vernisajul a fost deschis de directorul instituţiei, Mircea Mamalaucă, muzeograful care a organizat evenimentului. După oficiile de gazdă a făcut o scurtă rememorare a carierei artistice a pictorului. Despre creaţia maestrului Vasilescu a vorbit muzeograful Nicoleta Arnăutu, fostul director al muzeului: “Laudatio pentru un fiu al Bârladului. Maestul Corneliu Vasilescu, alături de sculptorul Marcel Guguianu, face parte din generaţia care l-a urmat pe Tonitza. Am avut prilejul să ne cunoaştem încă din anii 60, când a avut pirma expoziţie persoală la Iaşi”.
Corneliu Vasilescu s-a născut înr-o familie de intelectuali din Bârlad pe 23 octombrie 1934. Mama, Alexandra, a fost profesoară de desen, iar tatăl, Nicolae, avocat. Tatăl său, liberal convins, a fost şi primar al Bârladului, lucru care i-a adus multă suferinţă imediat după instaurarea comunismului. A fost rtimis la Canal şi Corneliu Vasilescu a fost nevoit să devină capul familiei foarte de tânăr.
În 1960, înainte de a se înscrie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, debutează expoziţional, în cadrul expoziţiei interregionale a Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Iaşi. Este remarcat ca un bun desenator şi colorist şi astfel, în 1968 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici. Între 1968 şi 1974 urmează cursurile Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucureşti, secţia pictură, în clasa profesorului Gheorghe Şaru.
După terminarea studiilor universitare participă la importante expoziţii. Între 1976-1979 a fost muzeograf la Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii Artă. Din 1983 este profesor invitat la Hochschule din Darmstadt.
Lucrările maestrului Corneliu Vasilescu se regăsesc în multe colecţii particulare ale oamenilor de afaceri din Bârlad şi nu numai, dar câteva lucrări au fost comandate şi cumpărate chiar de Primăria Bârlad.