FOTO Inginerul care poate revoluţiona lumea tenisului din dorinţa de a-şi ajuta fiica. Invenţie unică a unui bârlădean pasionat de sportul alb
0Inginerul Claudiu Dima (51 ani), din Bârlad, judeţul Vaslui, a reuşit să proiecteze şi să construiască singur un balon care acoperă terenul de tenis cu zgură pe care-l deţine. Acoperişul demontabil permite folosirea terenului în timpul iernii. Secretele invenţiei ingenioase.
Singurul teren de tenis cu zgură acoperit din judeţul Vaslui se află la intrarea în localitatea Trestiana, suburbie a oraşului Bârlad. Balonul artizanal care acoperă terenul a fost proiectat şi construit de proprietar cu eforturi financiare foarte mici prin comparaţie cu costul unui balon profesional, preţul acestuia din urmă ridicându-se la peste 50.000 de euro.
Inginerul Claudiu Dima (51 ani), din Bârlad, şi-a folosit imaginaţia şi cunoştinţele acumulate într-o viaţă de experienţă. După câteva încercări eşuate a reuşit să construiască balonul care acoperă terenul de tenis. Copertina a rezistat fără probleme iarna trecută şi a făcut faţă la vânt de peste 70-80 km/h, la ploi şi nămeţi.
Totul a plecat din nevoia de a-i asigura fiicei sale un loc de antrenament. Maria Dima (26 ani), unicul copil al inginerului bârlădean, este singurul senior din judeţ în clasamentul naţional al FRT şi ocupă locul 73. Practică tenisul de câmp de la 12 ani şi s-a legitimat la Clubul Olimpia din Braşov, în judeţ nefiind alternative.
Încă din copilărie a făcut antrenamente doar atât cât permitea vremea. În urmă cu aproximativ cinci ani le-a venit ideea să construiască propriul teren de tenis cu zgură chiar lângă terenul unui prieten de familie. Au pregătit terenul singuri, l-au înălţat şi tasat, apoi l-au acoperit cu zgură.
Primele încercări de a-i construi un balon au eşuat. Tehnica s-a perfecţionat. “Iarna trecută nu am folosit terenul vreo trei săptămâni, atât cât a fost zăpadă foarte mare. Oricât de ger a fost afară în interior nu am avut temperaturi sub zero grade chiar dacă n-am încălzit deloc”, a spus, pentru “Adevărul”, Maria Dima.
Secretele invenţiei
Balonul este susţinut de piloni din fier care împrejmuiesc terenul, înalţi de 2,5 metri. Cupola se menţine ridicată datorită aerului suflat permanent printr-o turbină. Balonul a fost construit din folie pentru solar cu filtru UV, mai groasă. Sunt patru bucăţi cusute între ele după o tehnică proprie. Peste cupolă este o plasă uriaşă din sfoară cu ochiuri la un metru, plasă care susţine cupola când bate vântul foarte tare. Balonul funcţionează după principiul efectului de seră şi asigură lumină naturală. Când este înorat sau foarte frig afară încălzeşte aerul din interior cu o sobă pe lemne dotată cu o turbină care împinge aer cald. În plus, coşul sobei trece prin interiorul balonului şi emană căldură.
“Balonul actual este rezultatul a două-trei încercări eşuate. Primul balon a fost construit direct de la sol, al doilea pe structură din lemn, care pierdea presiunea”, a mărturisit Maria.
Toată construcţia a fost realizată în regie proprie. De la tasarea terenului, până la construirea balonului. “Am investit bani în timp. Materialele folosite pentru construirea balonului ne-au costat 15.000 de lei. Un balon profesional la mâna a doua costă 200.000 de lei şi are multe dezavantaje, costurile de întreţinere fiind foarte mari. Tata a construit soba, el a împletit plasa de pe balon, el a cusut bucăţile de folie. Aici e secretul”, susţine Maria Dima.
Pasiunea transformată în afacere
Toată familia Dima e pasionată de sport. Claudiu Dima, fost inginer maşini-unelte la Fabrica de “Rulmenţi” până în 1996, a descoperit tenisul odată cu fiica lui. A învăţat să joace împreună cu ea, s-a perfecţionat singur: “Tata e autodidact, a citit tot ce a găsit de specialitate, a stuidat tehnici, a urmărit meciuri. Acum mă bate lejer”.
Maria Dima şi tatăl ei antrenează copii şi au obţinut rezultate foarte bune la minitenis pe culori: “Este pasiunea mea, cealaltă pasiune. Am absolvit Dreptul şi mă pregătesc să intru în magistratură. Vreau să ajung procuror”.
CITEŞTE ŞI: