Fostul episcop al Huşilor, nemulţumit de pedepsele primite de preoţii care l-au şantajat cu filmuleţele porno. Prelatul cere condamnări cu închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul episcop al Huşilor, alături de mitropolitul Moldovei
Fostul episcop al Huşilor, alături de mitropolitul Moldovei

Sentinţa în scandalul de şantaj care l-a avut în centrul atenţiei pe fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, a nemulţumit pe toţi cei vizaţi. Condamnările cu suspendare, primite de cei trei preoţi inculpaţi, au fost contestate de toate părţile din dosar: inculpaţi, procurori, dar şi de fostul episcop care are calitate de persoană vătămată.

Corneliu Bârlădeanul, pe numele său de mireanu Cornel Onilă, a formulat apel împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Vaslui pe 10 octombrie. Fostul episcop, în calitate de persoană vătămată, apreciază că pedepsele cu suspendare primite de cei trei clerici inculpaţi, sunt prea blânde, raportat la prejudiciul suferit. Corneliu Bârlădeanul nu s-a constituit parte civilă în acest caz, menţionând în faţa judecătorilor că nu doreşte daune morale, ci doar tragerea la răspundere a celor trei inculpaţi.

Sentinţa a fost atacată şi de preoţii incriminaţi, care se consideră nevinovaţi, dar şi de procurorii DNA. O decizie definitivă în acest caz urmează a fi pronunţată de Curtea de Apel Iaşi, după judecare căii de atac.

Sebastian Cristi Jitaru, fost arhimandrit al Episcopiei Huşilor, Răzvan Mihail Bumbu, fost preot al Parohiei Văleni, şi Gheorghe Damian, fost preot de caritate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, au fost condamnaţi de judecătorii Tribunalului Vaslui la câte o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi la plata unor amenzi penale de 2.400 respectiv 4.800 de lei, transformate în zile de închisoare în caz de neachitare. Cu toţii au fost găsit vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de şantaj.

Scandalul de la Episcopia Huşilor a izbucnit la jumătatea lunii iunie anul trecut. Pe fondul unor presiuni şi ameninţări cu divulgarea în presă a imaginilor compromiţătoare, episcopul Corneliu a mers la DNA şi a denunţat trei dintre clericii care îl şantajau. Prelatul s-a plâns procurorilor că respectivii clerici îi solicitau funcţii şi bani. Decizia de a depune plângere la DNA fără a-şi informa superiorii a atras critici, Corneliu Bârlădeanu fiind acuzat că a încălcat cutumele bisericeşti.

După arestarea la domiciliu a celor trei preoţi acuzaţi de şantaj, la scurt timp în presa tabloidă a fost publicat unul dintre cele opt filmuleţe ridicate de procurorii DNA în urma percheziţiilor. Imaginile înfăţişau doi bărbaţi în sutană în ipostaze intime, unul dintre ei având fizionomia şi vocea asemenea episcopului Corneliu.

Şi-a păstrat rangul, fiind plătit ca ”episcop retras”

În urma acestui scandal, Corneliu Bârlădeanul a pierdut funcţia de episcop. S-a retras la Mănăstirea Vărăatec. Deşi s-a retras din funcţie în urma scandalului sexual fără precedent pentru Biserica Ortodoxă Română, fostul episcop al Huşilor şi-a păstrat rangul de înalt ierarh şi titlul de Preasfinţit, precum şi privilegiile prevăzute de statut. Pe lângă locuinţa de serviciu, Corneliu Bârlădeanul încasează, lunar, salariu aferent funcţiei de episcop.Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au făcut o serie de precizări în privinţa fostului episcop al Huşilor, după apariţia în presă a unor informaţii potrivit cărora Corneliu Bârlădeanul ar încasa un salariu de 20.000 de lei de la BOR.  

Reprezentanţii MMB precizează că fostul episcop al Huşilor are, cel puţin deocamdată, rangul de „episcop retras“, motiv pentru care se bucură în continuare de privilegiile statutare. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei, Corneliu Bârlădeanu nu încasează 20.000 de lei lunar, ci aproape un sfert din această sumă, adică aproape 5.000 de lei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite