El este cel mai bătrân jandarm din judeţul Vaslui: un exemplu desăvârşit şi un model de virtute şi dragoste de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorge Rotaru a fost felicitat prefect, şeful Inspectoratului de Jandarmi şi şeful Inspectoratului de Poliţie din Vaslui FOTO:adevarul
Gheorge Rotaru a fost felicitat prefect, şeful Inspectoratului de Jandarmi şi şeful Inspectoratului de Poliţie din Vaslui FOTO:adevarul

Jandarmiii vasluieni au ţinut să sărbătorească, astăzi, pe maiorul în rezervă Gheorghe Rotaru care, 91 de ani, se poate lăuda ca fiind cel mai longeviv jandarm din judeţul Vaslui.

Oficialităţile judeţene, reprezentate de prefectul Radu Renga, alături de şefii structurilor Ministerul Administaţiei şi Internelor, Paul Smântână, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) şi Mihai Carp, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, i-au adus un omagiu maiorului în rezervă Gheorghe Rotaru, din comuna Dragomireşti. Evenimentul a avut loc la sediul Primăriei, într-un cadru festiv, jandarmului veteran fiindu-i înmânate buchete de flori, diplome de excelenţă, dar şi drapelul României.

Prefectul de Vaslui a ţinut să sublinieze faptul că domnul Gheorghe Rotaru reprezintă un adevărat simbol de promovare a idealului naţional. „Pentru mine este o mare onoare să mă pot înclina cu respect în faţa a tot ceea ce aţi realizat de-a lungul vieţii, vă mulţumesc pentru exemplul desăvârşit pe care ni-l oferiţi fiecăruia dintre noi. Sunteţi un model de virtute şi dragoste de ţară, fiind deschis la fiecare chemare a patriei, fără să puneţi mai presus propria viaţă.  Vă rog să primiţi urări de sănătate şi  să ne bucuraţi cu prezenţa şi sfaturile dumneavoastră”, i-a transmis reprezentantul Guvernului în teritoriu domnului maior.

Tradiţie de familie

Maiorul în rezervă Gheorghe Rotaru s-a născut pe 8 iulie 1922 în comuna Dragomireşti,  fiind singurul băiat dintre cei patru copii ai familiei. Face parte dintr-o familie cu tradiţie în arma jandarmi. Bunicul, tatăl acestuia, dar şi fiul acestuia, au fost jandarmi. Unul din marele regrete ale sale este acela că băiatul său a renunţat la Jandarmerie, plecând în străinătate, fără a continua tradiţia familiei. Maiorul Gheorghe Rotaru a susţinut examen la Bucureşti unde a intrat, ca voluntar, la şcoala Militară, arma jandarmi. A făcut parte dintre cei peste 5000 de candidaţi pentru şcolile militare, dar şi dintre cei 1000 admişi. Primul an de şcoală Militară l-a făcut la Timişoara. Pregătirea de specialitate se desfăşura astfel: trei zile pe săptămână în sălile de clasă, iar două zile pe săptămână, instrucţie în curtea şcolii. Pregătirea de specialitate se desfăşura prin cursuri cu specific poliţienesc: regulamente, poliţie tehnică, criminalistică.

A urmat cursurile Centrului Tehnico-ştiinţific Cluj. Aici, timp de şase luni a urmat cursuri de criminalistică, dar şi cursuri de pregătire conductori câini serviciu (urmărire şi însoţire). Al doilea an al şcolii Militare l-a urmat la Drăgăşani. După absolvire este numit ca ajutor de şef de post la Legiunea de Jandarmi Slatina/Compania 21 Jandarmi. În anul 1943, a fost detaşat la Postul de Jandarmi Păroşi-Slatina pentru şase luni. În februarie 1944 a fost încadrat la Legiunea de Jandarmi Tecuci, iar la data de 25.10.1944 este mutat la Centrul 4 Jandarmi-Legiunea Jandarmi Olt.

A văzut moartea

Experienţa de război a început o dată cu plecarea lui, noaptea, spre Turnu Măgurele. În timpul deplasării, au fost atacaţi de avioanele nemţeşti. Atunci a simţit pentru prima oară cât de aproape e moartea. A văzut cum camarazi de-ai lui se sting, a văzut suferinţa, neputinţa şi disperarea acestora.Pe timpul deplasărilor armatei române, jandarmii au executat patrule pedestre, care asigurau şi coordonau circulaţia trupelor româneşti în bune condiţii. Legiunea de jandarmi din care făcea parte, a fost responsabilă cu siguranţa Diviziei 21 Infanterie, lângă Prut. În anul 1944, a participat la Campania din Ungaria şi Cehoslovacia. În Cehoslovacia a stat o lună de zile, o perioadă foarte grea, unde a desfăşurat activităţi de pregătire, în special instrucţie de front. În Ungaria, împreună cu încă 5(cinci) camarazi, au fost prinşi de unguri, dezarmaţi, dezbrăcaţi şi legaţi, urmând să fie executaţi. Au fost salvaţi în ultima clipă de soldaţii ruşi care le-au oferit îmbracăminte, arme şi au fost trimişi înapoi la unităţile lor.

După război, au fost trimişi în concediu nelimitat, fiind înlocuiţi de ofiţeri şi subofiţeri de Infanterie. Au fost rechemaţi în rândurile miliţiei, la pază şi ordine, la Bacău, unde a fost şi comandant de grupă. dupa ce a trecut în rezervă, a ocupat funcţii ca secretar şi contabil.  În anul 1998, i-a fost conferită Medalia Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945, pentru serviciile militare aduse statului român, în timpul celui de-al doilea război mondial. „Jandarmii vasluieni, urmaşi ai longevivului maior în rezervă Gheorghe Rotaru, îi arată respectul, recunoştinţa şi preţuirea pentru faptele sale şi pentru pagina de istorie vie pe care o reprezintă", a declarat Lucian Modoranu, purtătorul de cuvânt al IJJ Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite