Devalizarea industriei vasluiene. Cum a transformat Omar Hayssam cel mai mare combinat de fibre sintetice din Moldova în ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe vremuri

Zona industrială a municipiului Vaslui, care absorbea aproape întreaga forţă de muncă a oraşului a ajuns o ruină, marii coloşi industriali fiind falimentaţi în urma unor privatizări controversate. De notorietate este prăbuşirea celui mai mare combinat de fire şi fibre sintetice, Moldosin SA, după ce a ajuns în mâinile controversatului Omar Hayssam.

Considerat cel mai mare combinat de fibre sintetice din Moldova, SC Moldosin SA Vaslui a ajuns acum să fie vândut bucată cu bucată. Bazele companiei au fost puse în anul 1976, când s-a construit Combinatul de Fire Sintetice (CFS) Vaslui. 

Dacă până la Revoluţie şi în primii ani de capitalism societatea era unul dintre cei mai importanţi agenţi economici dar şi cei mai mari angajatori din oraş, având peste 5000 de salariaţi, după a doua jumătate a anilor ’90 combinatul a intrat în declin. 

Încercările de privatizare au fost un eşec lamentabil. În anul 2000, atunci când activele societăţii au început să fie vândute la bucată. Primul care a pus ochii pe combinat a fost omul de afaceri Ştefan Vuza, cel care a renunţat, la sfârşitul anului 2003 la fabrică în favoarea firmei Manhatan Trading, controlată de Omar Hayssam. 

Imediat după ce a preluat combinatul, Hayssam a închiriat o cameră în pavilionul administrativ şi a început să facă afaceri necurate. Asociaţii săi au produs mai multe facturi fictive prin care urmau să câştige peste 8 milioane de lei din vânzarea unor combine. Afacerile s-au blocat în momentul în care pe fir au intrat Finanţele Publice şi au început să ceară documente. În iunie 2004, Hayssam a renunţat la Moldosin, iar fabrica a fost preluată de cumnatul său, Mihai Nasture. În realitate, firma nu a desfăşurat nicio afacere de când a fost privatizată, spre disperarea celor aproximativ 800 de muncitori rămaşi. În 2005, Nasture a fost înlăturat şi el de la conducerea unităţii, iar Asociaţia Salariaţilor PET Moldosin a preluat firma, iar mai apoi au cerut rezilierea contractului şi reînscrierea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ca acţionar majoritar. 

Chemaţi la proces, niciunul dintre asociaţii lui Omar Hayssam nu au fost de găsit, datoriile ale combinatului fiind de 9.582.092 de lei.
În august 2005, Moldosin a fost închis odată cu sistarea alimentării cu energie electrică pentru o restanţă de peste un milion de lei.  

Mărturiile primului director al combinatului: "Parcă trecuse cataclismul"

Mircea Ciobanu, primul director al combinatului de fire şi fibre sintetice din Vaslui, spune că Moldosinul a fost o perlă a industriei româneşti, nu doar a Vasluiului.  

"Din toamna lui 1976, m-am ocupat de acest combinat. La 1 aprilie 1977 s-a primit decretul de înfiinţare. De atunci, am făcut treabă până în 23 decembrie 1991, când m-au dat afară conducerea sindicatului şi oamenii pe care-i dădusem eu afară în perioada de doi ani după Revolutia din ’89. Pentru că fumau şi veneau băuţi la muncă le-am desfăcut contractul de muncă. Aceşti oameni au fost mobilizaţi de cei care aveau interes şi au organizat o demonstraţie, iar eu mi-am dat demisia. M-am dus mai întâi la ministru, că el mă pusese director. El nu a fost de acord pentru că la vremea respectivă mergeam la mare capacitate cu fabrica şi aveam 64% export. Erau puţine întreprinderi în Ministerul Muncii care să aibă o astfel de performanţă. În cadrul Centralei industriei firelor şi fibrelor sintetice am fost cea mai performantă unitate”. povestete Mircea Ciobanu.

Ultima vizită a fostului director la combinat i-a lăsat un gust amar: “Am avut nevoie de o adeverinţă. Era în 2007-2008. Mai erau trei oameni în toată fabrica: un şef de secţie, un contabil şi Ana Haghiac la Personal. M-am dus să-mi văd biroul. A fost îngrozitor ce am găsit. Parcă trecuse un cataclism prin Moldosin! Fabrica aceea fost o perlă, nu numai a Vasluiului, ci a ţării”.


Soarta Moldosinului au avut-o şi celelalte mari societăţi ale judeţului: Mecanica (piese pentru maşini şi utilaje), Hitrom (azbest şi materiale de izolaţie), AMC (aparate de măsură şi control), Movas (mobilă), dar şi cele din domeniul industriei uşoare, Confecţii, Textila, Varotex, Vascovin s.a.
   

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite