Cum turna la Securitate un director de la Mediu susţinut de PSD şi PNL. Îi punea „în genunchi să-şi ceară scuze” pe „aroganţii anticomunişti trecuţi în caiet”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai longevivi şefi de servicii decontrentrate din Vaslui, Corneliu Râclea, a fost susţinut pentru a ajunge director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui deopotrivă de PSD şi de PNL. A fost declarat colaborator al fostei Securităţi, în 2014, printr-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Corneliu Râclea a fost recrutat de Securitate în iulie 1983, pe când lucra ca ingineri la CAP Văleni, ulterior, din 1985, filând colegii şi agricultorii de la Staţiunea Agricolă Perieni. Râclea a dat note informative până aproape de Revoluţia din 1989, când a devenit membru PCR, având nume de cod ”Răducanu”.

CNSAS a arătat în acţiunea deschisă în instanţă că fostul director al APM Vaslui a dat două categorii de note informative: cele care îi vizau pe oamenii nemulţumiţi de sistemul comunist, care ascultau Europa Liberă, şi altele în care erau turnaţi toţi cei care îşi exprimau intenţia de a fugi din România.

Potrivit caracterizărilor aflate în arhiva CNSAS, Corneliu Râclea furniza note informatice  ”fără reţineri” şi era foarte tipicar: avea ”un caiet unde notează zilnic fel de fel de observaţii” despre cei care sunt aroganţi şi încrezuţi în relaţiile cu colegii de muncă şi nepregătit profesional”.

”În genunchi să-şi ceară scuze directorului”

În faţa judecătorilor, Corneliu Râclea a cerut ”respectuos” să fie respinsă acţiunea CNSAS şi să nu i se pună patalamaua de turnător, pe motiv că ar fi fost constrans moral şi ameninţat cu puşcăria să semneze notele informative date Securităţii. În hotărârea instanţei este reţinut şi un episod tulburător cu un inginer la CAP Văleni, care în primăvara anului 1983, urmare a unei greseli tehnologice de erbicidare a distrus o suprafaţă cu soia ce aparţinea Staţiunii de Pajişti Moara Grecilor:  ”Numitul (..) l-a pus în genunchi în faţa directorului Staţiunii să-şi ceară scuze”.

Corneliu Râclea îi turna la Securitate atât pe propriii colegi cât şi pe simpli ţărani care îndrăzneau  să se plângă de neajunsurile epocii comuniste. 

Tractoriştii pârâţi că discutau despre şefii care se plimbau în străinătate

„În ziua de 10 septembrie c.c., fiind împreună cu numiţii C.I., şef de secţie mecanizare Văleni – Vaslui, C.I. şi S.Ş., mecanizatori la această secţie, venind vorba despre combustibil, ultimii doi afirmau că nu au motorină pentru lucrările agricole iar unele persoane din conducerea seperioară de Partid şi de Stat se „plimbă” prin străinătate. Totodată, aceştia au afirmat că mai ascultă postul de radio ‘Europa Liberă” şi relatau despre unele ştiri audiate în legătură cu mişcările greviste şi alte nemulţumiri existente în bazinul carbonifer Valea Jiului”, scria Corneliu Râclea într-o notă informativă datată 15 iulie 1989.
În aceeaşi zi, fostul director al APM Vaslui a mai furnizat alte două note informative în care îşi pâra colegii Securităţii. 

Într-una dintre note Corneliu Râclea informează Securitatea despre un nou coleg, repartizat recent, inginerul stagier C.I.I.: „Este un tip uşuratic, de “bani gata”, întreţinea legături în timpul facultăţii cu colegi străini de naţionalitate, pentru obiecte ce nu se găseau în magazinele noastre. Are o mătuşă medic, directoarea complexului sanatorial Techirghiol, dr. D.C., iar soţul ei este procuroul D.A., cu domiciliul în Constanţa. D.A. are o soră ce a fugit din ţară acum câţiva ani, probabil în SUA, iar D.A. i-a mijlocit lui C.I. a semna contractul cu M”. 

Râclea turna de la simpli ţărani până la ”aventurierii anticomunişti”

În cea de-a treia notă informativă furnizată Securităţii  pe 15 iulie 1989, Râclea îl pârăşte pe medicul veterinar din comuna Văleni: „Sursa mă informează că într-o discuţie avută cu P.C., medic veterinar la CAP Văleni – VS, aceasta a relatat că are rude în RF Germania, respectiv o mătuşă şi un văr, pe care i-a vizitat în 1979, iar anul acesta nu s-a putut duce datorită unor probleme personale. Cel în cauză, la locul de muncă nu se achită de sarcini, nu se îngrijeşte de asigurarea bazei furajere, lipseşte nemotivat cea mai mare parte din zi pentru a-şi rezolva unele probleme personale”.

Din analiza notelor informative semnate de Corneliu Râclea se observă preocuparea acestuia faţă pe personale care, nemulţumite fiind de traiul din ţară, îşi exprimau intenţii de a pleca peste hotare.

„Într-o discuţie avută cu Ţ.E., care lucrează la fierăria CAP-ului, şi unde a lucrat şi B.M. o perioadă, primul mi-a povestit că la un pahar de băutură, B. a afirmat că (..) va încerca să treacă ilegal graniţa, pentru a se stabili în străinătate”, anunţa Corneliu Râclea Securitatea.


Pe 24 aprilie 1985, Corneliu Râclea informa Securitatea despre un alt localnic  „L.R., tip aventurist, cu concepţie antisocialistă, anticomunistă, profită de plecarea mătuşii din ţară, şi acum 2 – 3 săptămâni i-a golit casa femeii de lucrurile de valoare, exercitând presiuni asupra mătuşii sale să-l determine pe unchiul său din SUA să-i facă şi lui o chemare în SUA. Intenţionează să facă o excursie recent în Occident, sau să plece în SUA cu chemare, să rămână acolo cu soţia”.

După confirmarea statutului de colaborator cu fosta Securitate, Corneliu Râclea a fost schimbat de la conducerea APM Vaslui. În prezent, activează în cadrul instituţiei, fiind inginer doctor în protecţia mediului.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite