Cum a reuşit un simplu cetăţean să le impună edililor din Bârlad să respecte legea: demersul care a dus la scăderea impozitelor
0O nouă barieră a fost doborâtă la Bârlad unde un simplu cetăţean a reuşit să se impună în faţa aleşilor locali. Gică Strătulescu (36 ani) este al doilea bârlădean care, în calitate de simplu contribuabil, a reuşit să impună consilierilor locali un proiect de hotărâre.
Bariere care păreau imposibil de doborât într-un oraş mic şi sărac de provincie cad una câte una datorită unor simpli cetăţeni care au decis că nu pot sta cu mâinile în sân şi să mizeze pe corectitudinea celor aleşi să le reprezinte drepturile. Tot mai mulţi cetăţeni simpli din Bârlad au luat atitudine publică în ultimele luni. Astfel, două propuneri de hotărâri locale iniţiate de cetăţeni simpli au ajuns pe masa edililor care nu au mai putut să bată în retragere. Una dintre ele a fost adoptată, cealaltă e la un pas să fie votată.
Constantin-Grigore Strătulescu (36 ani) a reuşit să aducă în faţa Consiliului Local un proiect care va aduce beneficii cetăţenilor de pe trei străzi. Concret, a reuşit să corecteze o eroare comisă de funcţionarii de la Primăria Bârlad în urmă cu doi ani, greşeală în urma căreia locatarii de pe mai multe străzi au ajuns să plătească impozite majorate chiar şi de trei ori, străzile figurând ca modernizate doar pe hârtie. Timp de două luni a studiat legislaţia, a făcut memorii, a fost în audienţe. Toate demersurile i-au fost respinse sau a primit răspunsuri evazive. Motivaţia oficială a fost aceea că străzile urmează să intre într-un proiect de modernizare şi nu mai are sens să scadă impozitele dacă tot vor fi majorate după ce asfaltul şi canalizarea va ajunge şi pe strada lor.
Fără scandal nu se face nimic
Acesta a obţinut semnăturile vecinilor (17 din 19) pentru a cere autorităţilor ca strada pe care locuiesc să fie readusă la categoria C, nu B, respectiv impozitarea potrivit legii. Dintr-o greşeală a funcţionarilor, în 2014 a fost supusă spre aprobare o listă cu străzi modernizate care urmau a fi ridicate în ierarhie. Printre ele au scăpat mai multe străzi fără canalizare şi asfalt care figurau doar pe hârtie ca fiind modernizate. Greşeala a fost recunoscută public şi reparată prin hotărâre de CL în mai 2015. Au fost omise câteva străzi printre care şi strada Dimitriu Bârlad, unde locuieşte tânărul protestatar, şi autorităţile mi-au declarat că nu pot reveni la încadrarea anterioară pentru că urmează să înceapă marele proiect de modernizare a străzilor.
FOTO Strada Dimitriu Bârlad figurează pe hârtie ca fiind modernizată, motiv pentru care au fost majorate impozitele
În lipsa altor pârghii, Gică Strătulescu a obţinut suportul celor doi consilieri de la Partidul România Unită care au introdus proiect de hotărâre ce urmează a fi votat în şedinţa din 17 martie. Acesta a ameninţat că va boicota şedinţele de CL alături de toţi vecinii dacă proiectul său nu va fi luat în seamă.
Aşa se face că pe ordinea de zi a şedinţei de CL din 17 martie a fost inclus proriectul iniţiat de protestatar. În plus, alături de strada Dimitriu Bârlad au fost puse alte două străzi, Al. I. Cuza şi Henri Conadă, care vor reveni la categoria C, nu B cât au figurat aproape doi ani pentru o greşeală de condei.
„Sunt un contribuabil corect, cu taxele la zi. Nu vreau altceva decât să plătesc impozit pe locuinţă conform legislaţiei în vigoare, nu pentru o greşeală a unor funcţionari. Nu am primit înştiinţare scrisă că strada a intrat în categoria B, aşa cum prevede legea, nu au fost făcute modernizări. Deci nu sunt motive să fim impozitaţi altfel. În 2014 am plătit 208 lei impozit pe casă, în 2015 am plătit 420 de lei iar în acest an mi se impute suma de 680 lei”, a argumentat Gică Strătulescu.
Adolescenta care a obţinut reduceri pentru elevi
Tot în acest an, o adolescentă din Bârlad a reuşit să obţină reduceri de 50% pentru transportul în comun al tuturor elevilor, aşa cum prevede legea. Proiectul a fost înaintat de consilierul Dumitru Boroş (independent la acea vreme, acum liberal şi candidat la fotoliul de primar). Cu sprijinul consilierilor din opoziţiei, Andra Georgiana Palmaciu (17 ani) a depus pe 18 ianuarie, la secretariatul CL Bârlad, un proiect prin care a cerut ca toţi elevii din oraş să beneficieze de reduceri la abonamentele pentru transportul în comun.
FOTO Georgiana Pălmaciu (17 ani) şi-a impus punctul de vedere în faţa politicienilor
“Cerem aplicarea articolului 84 din Legea nr. 1/2011 care prevede că elevii beneficiază de reduceri de 50% pentru mijlocele de transport în comun. Dacă e lege, să fie respectată. Pot spune că reprezint elevii din Bârlad. Alocaţia mea este de 84 lei/lună şi plătesc lunar 88 de lei pe biletele pentru transportul în comun. Cu banii plătiţi în plus în patru ani de liceu puteam să ne cumpărăm cărţi, puteam face ceva pentru şcoală”, a explicat Andra Pălmaciu.
Iniţiativa adolescentei a avut efect neaşteptat. A doua zi, ideea ei a fost preluată din zbor de primarul Marin Bunea, care a iniţiat proiectul pentru care adolescenta s-a zbătut aproape două luni. Acesta a fost votat în unanimitate şi urmează să intre în vigoare, cel mai probabil, de la începutul anului şcolar viitor.
Citeşte şi: