Cum a băgat DNA spaima în poliţiştii vasluieni: zeci de agenţi şi ofiţeri cer ieşirea la pensie. Scandalurile care au zguduit poliţia vasluiană în ultimii 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toiul unui scandal de corupţie izbucnit la Poliţia Rutieră Vaslui, aproape 10% din poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui şi-au înaintat rapoartele prin care solicită ieşirea la pensie înainte de termen. Recordul de cereri s-a înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute când numai într-o singură zi s-au înregistrat 30 de solicitări.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Vaslui, în total, de la începutul anului în curs, 53 de poliţişti din structurile unităţii au solicitat ieşirea la pensie înainte de termen. Oficial, toţi au invocat legislaţia care le permite ieşirea din sistem cu drepturi depline, chiar dacă nu au vârsta legală de pensionare, condiţia fiind legată doar de vechimea în muncă. 

Potrivit legii, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, au dreptul la pensia anticipată de serviciu poliţiştii care au o vechime de cel puţin 20 de ani, din care cel puţin 10 să reprezinte vechimea în serviciu.

Cum la Vaslui, procurorii DNA au descins la jumătatea lunii decembrie anul trecut într-un dosar de corupţie în care erau vizaţi mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ, posibilitatea pensionării anticipate a venit ”mănuşă” poliţiştilor care s-au simţit ameninţaţi.

Pe 19 decembrie 2015, şeful Biroului Rutier Vaslui a fost arestat, alături de un superior din cadrul Direcţiei Rutiere a IGPR, pe care a încercat să îl mituiască cu un pat, vin şi doi miei, pentru a nu-l sancţiona în urma controlului efectuat la Vaslui. Şeful Biroului Rutier este acuzat că din 2013 şi până în toamna anului curent, în mod constant, a solicitat agenţilor din subordine să falsifice pocesele verbale de constatare a unor contravenţii prin suprascriere şi să transforme amenzile în avertismente. Beneficiarii serviciilor erau persoane apropiate sau cunoştinţe de la care Iulian Munteanu solicita diverse beneficii. Procurorii DNA au reproşat şefilor IPJ că şi-au exercitat defectuos funcţiile, în raport cu subalternul de la Rutieră.

De altfel, şirul solicitărilor privind pensionarea anticipată a fost deschis de şeful IPJ Vaslui, Mihai Carp, schimbat din funcţie, la scurt timp după descinderea procurorilor DNA. Acesta se afla la comanda IPJ Vaslui din anul 2005.

Şefii IPJ, îngenunchiaţi cu scandalul de la Rutieră

Inspectorul şef Mihai Carp (55 ani) a invocat şi motive medicale în raport, acesta suferind un atac cerebral în toamna anului trecut, pe fondul tensiunilor care se instalase la IPJ în cursul anului 2015. Comisarul-sef Mihai Carp a fost urmat de şeful Serviciului Rutier, Ioan Vârlan, care intrase în vizorul DNA. Amândoi au primit aviz favorabil privind pensionarea, însă nu au scăpat de acuzaţiile DNA. Atât Mihai Carp, cât şi Ioan Vârlan au fost trimişi în judecată la sfârşitul săptămânii trecute, pentru instigare la fals, fiind acuzaţi că ar fi ordonat unor subalterni să modifice procese verbale şi să înlocuiească amenzi cu avertismente.

Comandatul Poliţiei Municipiului Vaslui, comisar şef Constantin Galescu, şeful direct al subcomisarului Iulian Munteanu, arestat în dosarul DNA, precum şi şeful Biroului de Ordine Publică, comisar şef Constantin Cuciureanu, şi-au înaintat şi ei raportul, fiindu-le aprobată pensionarea începând cu data de 5 martie. Vineri, chiar în ziua în care procurorii au dispus trimiterea în judecată a 11 poliţişti, în frunte cu fostul inspector şef Mihai Carp, adjunctul său, comisar-şef Cătălin Popa (50 ani), a solicitat şi el încheierea raporturilor de serviciu cu unitatea, prin pensionare, începând cu data de 14 martie. De legea pensionării anticipate au profitat însă şi poliţiştii care, de-a lungul anilor, au fost implicaţi în diverse scandaluri. Unul dintre aceştia: şeful ”Mascaţilor”. 

Şeful ”Mascaţilor”, tras pe dreapta

Comisar şef Grişa Mititelu, şeful Serviciului de Intervenţii Speciale,  şi-a depus cererea de pensionare, după ce a reuşit să rămână după ce anul trecut a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni la legislaţia rutieră. Mititelu s-a ales cu dosar penal după ce a accidentat o adolescentă pe trecerea de pietoni din apropierea sediului IPJ Vaslui şi a refuzat să sufle în etilotest şi să-i fie recoltate probe biologice. Poliţistul emana halenă alcoolică, iar anterior mai fusese sancţionat pentru că s-a prezentat la serviciu băut. A semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii stabilind o pedeapsă de doi ani de închisoare cu amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani. Pedeapsa a fost validată de judecători, dar cu toate acestea poliţistul condamnat şi-a păstrat funcţia.    

Poliţiştii care au făcut de râs uniforma

Lipsa unor reacţii ferme şi sancţiuni pe măsură faţă de poliţiştii care au comis abateri grave  au fost reproşurile cele mai frecvente aduse şefilor ce s-au retras de la comanda IPJ Vaslui. Nu mai puţin de  13 poliţişti vasluieni au fost condamnaţi definitiv din 2010 până în prezent. Trafic de minore, trafic de influenţă, luare de mită, braconaj, infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, furt calificat sunt doar o parte dintre infractiunile comise de poliţiştii vasluieni care au adus grave prejudicii de imagine Poliţiei.

Şirul condamnărilor a fost deschis în decembrie 2010 de ajutorul şefului de post de la Muntenii de Jos, agentul Daniel Liviu Anton. Acesta a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la şase luni de închisoare, cu suspendare, pentru instigare la fals, la uz de fals şi tentativă de înşelăciune. Poliţistul Anton a ajuns pe mâna propriilor colegi, după ce în iarna anului 2008 şi-a avariat autoturismul într-un accident rutier şi, cum nu avea asigurare, a recurs la o metodă ilegală pentru a nu scoate bani pentru reparaţii: a încheiat o poliţă de asigurare CASCO, după producerea evenimentului şi a înscenat un alt accident.


Tot în decembrie 2010, şef al Postului de Poliţie Berezeni, agetul şef Contantin Carp a fost condamnat de Curtea de Apel Ploieşti la doi ani şi jumătate de închisoare pentru fals intelectual şi favorizarea infractorului, nimeni altul decât fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mulrgeni, Ionel Daniş. În faţa judecătorilor, poliţistul a declarat că procurorul a fost cel care l-a forţat să modifice documentele în favoarea unui conducător auto, pentru a-l scapa de o alcoolemie.

Poliţist pensionat la 32 ani, după ce a fost prins luând mită

Cel de-al treilea poliţist condamnat tot în decembrie 2010 a fost ajutorul de şef de post la Micleşti, Alin Butumanu. Acesta a primit patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de luare de mită. Poliţistul fiind prins în flagrant după ce a cerut şpagă mai multor conducători auto. Unul dintre şoferi l-a reclamat la numărul unic de urgenţe 112, după ce i-a cerut 1.000 de lei pentru a nu-l amenda pentru lipsa rovinetei. La câteva zile după denunţ, poliţistul s-a îmbolnăvit subit, intrând într-un concediu medical prelungit. După mai multe internări la Psihiatrie, a reuşit să se pensioneze pe caz de boală, chiar dacă avea doar 32 de ani! Pe lângă titlul de primul poliţist condamnat definitiv la închisoare cu executare, poate fi catalogat şi cel mai tânăr poliţist pensionar. Nimeni nu s-a autosesizat să verifice în ce măsură au fost reale documentele în baza cărora a fost pensionat poliţistul Butumanu. În schimb, a beneficiat de o pensie specială şi de plăţi compensatorii, aferente vechimii avute în poliţie.

Poliţist condamnat după ce a furat banii din amenzi

Un alt poliţist, care a trecut în tabăra infractorilor a fost Cosmin Dragalina, fost lucrător al Poliţiei Rutiere. În mai 2011, Dragalina a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la un an închisoare pentru fals intelectual, după ce a emis mai multe dovezi unui conducător auto care avea permisul de conducere suspendat. În decembrie 2011, acelaşi agent Cosmin Dragalina a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la încă un an închisoare, tot cu suspendare, pentru delapidare şi uz de fals. De această dată poliţistul şi-a însuşit banii reprezentând amenda încasată de la un conducător auto, care a achitat pe loc 540 lei pentru abaterea comisa.

Poliţistul proxenet care şi-a amanetat legitimaţia

Topul ruşinii este ocupat de unul din poliţiştii care a şifonat cel mai rău imaginea IPJ Vaslui. Este vorba de agentul Alin Remus Patrichi, din cadrul Poliţiei Municipiului Vaslui, condamnat de Tribunalul Vaslui pe 27 octombrie 2011 la cinci ani de închisoare cu executare, pentru trafic de minore. În perioada în care purta uniforma statului în cadrul Biroului de Ordine Publică, Alin Remus Patrichi racola minore pe raza municipiului Vaslui, pe care le obliga apoi să se prostitueze. 

Printre clienţii lui se aflau numeroşi poliţişti şi jandarmi. Poliţistul a fost acuzat şi că şi-a amanetat legitimaţia de serviciu şi insigna la cămătarii din Iaşi. În urma cercetării disciplinare, poliţistul a scăpat doar cu un avertisment. În toamna anului 2010, conducerea IPJ Vaslui a dispus destituirea agentului Patrichi, după ce acesta, aflat în timpul serviciului, la petrecerea organizată de iubita sa a scos pistolul din dotare şi a început să se pozeze în ipostaze periculoase, punând pistolul la tâmpla prietenei sale.

Comisarii infractori

În topul poliţiştilor penali se află unul din numele grele ale Poliţiei vasluiene, care de-a lungul anilor a ocupat funcţii de conducere importante în cadrul IPJ Vaslui.  Este vorba de comisarul Marinică Zărnescu, condamnat pe 22 noiembrie 2011 de Judecătoria Vaslui la un an de închisoare cu suspendare pentru braconaj. Comisarul a fost prins în flagrant în timp ce se întorcea de la o partidă ilegală de vânătoare în portbagajul maşinii, fiind descoperite două căprioare împuşcate.

Un alt comisar condamnat a fost Gabriel Anton, fostul şef al Serviciului Arme Muniţii şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Vaslui, condamnat în martie, de Curtea de Apel Iaşi, la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Anton a fost acuzat de procurorii anticorupţie că, în lunile septembrie-octombrie 2010, a pretins bani de la un cetăţean din Murgeni, pentru a facilita obţinerea unor permise de vânător, susţinând că are influenţă la comisia de la concursul organizat de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui.

Poliţişti beţi la volan

Agentul Alexandru Iulian Toma, ajutorul şefului de post de la Voineşti a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru innfracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Poliţistul a fost acuzat de procurori că a produs un accident de circulaţie, beat fiind şi a adormit în maşină.

Alţi doi poliţişti inculpaţi, ale căror dosare nu au fost încă soluţionate sunt Marius Stan şi Eugen Costel Nechita. Primul este judecat pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere fiind acuzat că a provocat un accident de circulaţie, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice şi având permisul de conducere suspendat. Cel de-al doilea poliţist a fost condamnat pentru luare de mită, fiind acuzat că a cerut bani unui conducător auto, pentru a trece cu vederea o abatere.

Agentul Gheorghiţă Apur, din Bârlad, a fost condamnat definitiv la un an şi patru luni închisoare cu suspendare, după ce a accidentat mortal un bărbat şi a fugit de la locul faptei. S-a prezentat la poliţie după câteva ore, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, însă a invocat că a băut după accident, de supărare.

Mai puteţi citi:

Poliţiştii rutieri din Vaslui, suspectaţi de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Saci cu documente ridicaţi de DNA din birourile Poliţiei Vaslui

EXCLUSIV Şeful Poliţiei Rutiere Vaslui, denunţat de agenţii care falsificau procesele verbale: „Să vezi ce cafteală îţi dau. Cum te-am învăţat eu pe tine?“

Cum este pus la zid poliţistul care a demascat ilegalităţile şefului Poliţiei Rutiere Vaslui, arestat pentru corupţie

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite