FOTO Cum a ajuns un fost şofer de CAP „rege-asfaltator”: Farmazon, afaceristul suspectat că i-a luat viaţa unui cioban în lanul de grâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Savin, zis Farmazon FOTO Adevărul
Emil Savin, zis Farmazon FOTO Adevărul

Emil Savin, afaceristul din Murgeni, suspectat că miercuri seara ar fi accidentat mortal un cioban din satul Blăgeşti, după ce l-a haituit cu maşina de teren prin lanul cu grâu, este cotat drept unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri vasluieni ai momentului. Şi-a câştigat titulatura de rege al asfaltului, după ce, de-a lungul anilor, firma sa a câştigat majoritatea licitaţiilor pentru drumurile judeţului.

Dacă în perioada comunistă a fost şoferul preşedintelui de CAP, de la Murgeni, după Revoluţie, Farmazon, aşa cum îl ştiu toţi apropiaţii şi oamenii din zonă, şi-a descoperit spritul de mic întreprinzător, iar relaţiile aveau să îl propulseze, în câţiva ani, în rândul afaceriştilor de frunte ai judeţului.

Abonată la contracte la contractele pe bani publici,Transmir, societatea lui Emil Savin, a reuşit performanţa de a-şi tripla cifra de afaceri în plină criză economică, 2010 fiind anul de glorie, cu o cifra de afaceri 63.344.708 lei şi un profit 9.388.479. Transmir este firma care a câştigat aproape toate licitaţiile Consiliului Judeţean Vaslui privind proiectarea, asfaltarea repararea drumurilor din judeţ, Emil Savin fiind un apropiat al pesediştilor vasluieni.

În ultimii ani a câştigat nu mai puţin de 45 de licitaţii organizate de Consiliul Judeţean! Drumul judeţean Creţeştii de Sus - Murgeni, Drumul judeţean 248 Vaslui – Iaşi, sunt printre cele mai bănoase proiecte realizate de Transmir, peste 40 de milioane de euro intrând în conturile societăţii.


Afaceri de milioane de euro

Potrivit ultimelor raportări financiare, Transmir a avut în 2013 o cifră de afaceri  de 53.764.631 şi un profit 2.205.961, având 158 angajati. În 2012, cifra de afaceri a fost de 52.601.381, profit de 1.347.614, la un număr de 134 angajaţi. În 2011, cu o cifră de afaceri asemănătoare, Transmir a realizat un profit de 4.393.256, iar în 2010 cota de profit net a fost de  9.388.479. De preciyat că, pe l’ngă afacerile din domeniul construcţiilor civile, Savin mai deţine şi o pensiune în apropiere de Bârlad, ce este administrată de una dintre fiicele sale, o fermă piscicolă la Cârja, precum şi un fond de vânătoare.

Achitat pentru luare de mită

Numele lui Emil Savin a fost implicat de-a lungul anilor în mai multe scandaluri. Deşi a fost acuzat în mai multe rânduri că ar fi aplicat corecţii unor subalterni sau localnici, Savin a fost scos basma curată de fiecare dată. La fel s-a întâmplat şi în dosarul în care a fost judecat pentru dare de mită, fostului director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, Remus Mitrea.

În timp ce acesta din urmă a fost condamnat defintiv la opt ani de închisoare pentru fapte de corupţie, Farmazon a fost achitat, judecătorii considerând că faptele sale nu întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni. Savin a fost interceptat în timp ce discuta cu Remus Mitrea, lăudându-l pentru că îi ascultă directivele şi amintindu-i că a pus “băieţi deştepţi în funcţie, nu proşti”.

Transmir, implicată în dosarul asigurărilor de viaţă

Numele lui Savin a apărut anul trecut într-un alt dosar al instrumentat de procurorii Biroului Teritorial Mureş al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, când doi angajaţi al BCR Asigurări de Viaţă Vaslui au fost ridicaţi de ofiţerii de la Crimă Organizată şi duşi la audieri în judeţul Mureş.

Tot atunci de la societatea lui Emil Savin au fost ridicate mai multe documente, procurorii suspectând că angajaţii societăţii îşi luau salariile din sumele ce reprezentau asigurările de viaţă.

"Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei ecnomisire-beneficii,  urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de <<răscumpărarea clauzei suplimentare>> şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale", anunţau atunci, procurorii DIICOT Mureş. Dosarul nu a fost finalizat nici la această dată.

Viitorul ginere, director de cabinet la Prefectură 

POPICA EDUARD

La sosirea lui Emil Savin la audierile de vineri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui şi-a făcut apariţia şi Eduard Popica, directorul de cabinet al Prefectului judeţului Vaslui, logonicului fiicei sale lui Savin, Mirabela. Fără a avea o expertiză solidă, în ultimii ani Eduard Popica a fost în cărţi pentru mai multe funcţii de conducere, culminând cu cea de subrefect, ce avea să fie, însă, ocupată ulterior de comisarul Mircea Gologan.

Un pesedist activ în rândul Organizaţiei de Tineret, experienţa profesională a lui Eduard Popica este legata de o perioadă scurtă de timp de, evident, Consiliul Judeţean Vaslui, unde a fost angajat, ca şi jurist.

Citeşte şiVIDEO Un cioban a fost urmărit cu maşina şi accidentat mortal de maşina "regelui asfaltului" din judeţul Vaslui

Afaceristul vasluian suspectat că ar fi accidentat mortal un cioban şi ginerele său, cercetaţi în stare de libertate pentru omor

Sentinţa primită de fostul director al APM Vaslui, acuzat de dare şi luare de mită, atacată din toate părţile

Fostul director al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui, reţinut în dosarul escrocheriei cu asigurări de viaţă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite