Condamnare sau achitare? O bătrână de 79 de ani, acuzată de crimă, le dă mari bătăi de cap judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi
0Cazul Mariei Frâncu, o bătrână de 79 de ani din localitatea vasluiană Bogdăneşti, acuzată pentru o crimă pe care ar fi comis-o în urmă cu 16 ani, nu îşi mai găseşte rezolvare. Ajuns la Curtea de Apel Iaşi, magistraţii de aici nu au avut o soluţie comună, ceea ce înseamnă că acest dosar va fi judecat de completul de divergenţă.
Povestea acestei bătrâne este una demnă de un scenariu de film cu poliţişti. Ea este acuzată că ar fi autorul unei crime comise în anul 1997, pentru care procurorii au strâns dovezi timp de 14 ani, fiind deshumat inclusiv cadavrul victimei, în urmă cu doi ani.
Cazul ei a ajuns, din nou, în discuţie pe masa magistraţilor de la Curtea de Apel Iaşi, după ce în primăvara acestui an aceştia ieşiseră în pronunţare. În luna mai a acestui an, dosarul a fost repus pe rol, fiind solicitate noi probe şi relaţii de la procurori, iar pe 7 noiembrie instanţa a ieşit, din nou, în pronunţare. Au urmat două amânări, deoarece cei doi judecători nu au ajuns la un consens: unul a achitat-o, celălalt a conamnat-o. În astfel de situaţii se convoacă completul de divergenţă, ceea ce înseamnă că un al treilea judecător care să încline balanţa.
Achitată la începutul acestui an
Dosarul a fost redeschis în urmă cu şase ani de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, în speranţa că va fi găsit şi dovedit autorul crimei. În baza dovezilor strânse la dosar, procurorii cred că Maria Frîncu l-ar fi lovit pe bătrânul de 85 de ani cu o secure în cap, după care l-a întins în pat. Ulterior, femeia a încuiat totul şi a plecat spre propria locuinţă, fiind anunţată de vecini că bătrânul a fost găsit mort în casă. Motivul pentru care Maria Frîncu ar fi recurs la gestul extrem, susţin procurorii, ar fi fost refuzul victimei de a-i oferi o bucată de pământ ca moştenire, femeia susţinând că ea ar fi fost fiica nelegitimă a bătrânului.
Pe 23 ianuarie, magistraţii de la Tribunalul Vaslui au achitat-o pe bătrână, însă propcurorii au făcut recurs. Din 2007 şi până în 2011, când Maria Frâncu a fost trimisă în judecată, au fost investite destule resurse materiale şi umane pentru a se reface firul crimei, pentru a se aduna probe. Au fost audiate zeci de persoane, cadavrul a fost exhumat, s-au dispus mai multe expertize, inclusiv în cazul bătrânei suspecte.
Ultima expertiză medico-legală, efectuată în timpul urmăririi penale, avea să concluzioneze că Maria Frâncu suferă de demenţă severă, nu mai are reprezentarea faptelor din trecut şi este dezorientată temporo-spaţial, astfel că nu s-a putut stabili dacă a avut discernământ în momentul producerii faptei.