Cine sunt cei şase parlamentari de Vaslui, care şi-au adjudecat mandatele. Alţi patru vor intra la redistribuire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Popica , Adrian Solomon, Irinel Stativă, Gabriela Creţu, Raisa Enachi  şi Nelu Tătaru
Eduard Popica , Adrian Solomon, Irinel Stativă, Gabriela Creţu, Raisa Enachi  şi Nelu Tătaru

În urma centralizării rezultatelor la alegerile parlamentare 2020, în judeţul Vaslui se cunosc numele primilor şase aleşi care au mandate întregi, desemnarea celorlalţi patru urmând a se face în urma redistribuirii la nivel naţional.

PSD, partidul care a câştigat alegerile parlamentare 2020 în judeţul Vaslui, are confirmate deja trei mandate de deputat şi unul de senator. Astfel, şi-au adjudecat mandatul de deputat pentru legislatura 2020-2024, social-democraţii Eduard Popica, Adrian Solomon şi Irinel Stativă. PNL are confirmat un singur mandat de deputat, câştigat de ministrul Sănătăţii Nelu Tataru, iar AUR, tot un mandat de deputat, obţinut de basarabeanca Raisa Enachi. La Senat, singurul candidat care şi-a adjudecat mandatul înainte de redistribuire este Gabriela Creţu (PSD).

Judeţului Vaslui îi mai revin două mandate de deputat şi două de senator. Numele titularilor se vor afla după redistribuirea naţională. Cu cele mai mari şanse pentru obţinerea unui mandat la Camera Deputaţilor sunt acreditaţi Mihai Botez, de la USR-Plus, şi Tudor Polak de la PNL. Pentru Senat, în ”loteria” redistribuirii vor intra basarabeanul Andrei Busuioc (AUR), Alin Silitră (USR-PLUS), Iulian Bîcă (PNL) şi Valeriu Caragaţă (PSD).

Cine sunt parlamentarii de Vaslui care şi-au câştigat mandatele

Eduard Popica (36 ani), este fostul prefect de Vaslui, care în ciuda criticilor aduse la investirea sa în funcţie, când era catalogat un băiat de bani gata, fiind ginerele omului de afaceri Emil Savin (unul dintre cei mai importanţi asfaltatori ai judeţului Vaslui), a reuşit să îşi câştige popularitatea pe plan local, demontând mitul beizadelei. A mizat pe cartea câştigătoare a unei comunicări deschise şi a prezenţei în teren la toate situaţiile de urgenţă, aspecte care i-a adus un câştig uriaş de imagine. Eduard Popica şi-a gestionat capitalul de imagine până la sfârşitul mandatului. A fost primul prefect din ţară care şi-a anunţat demisia din funcţie, odată cu schimbarea guvernării. A declarat atunci că apreciază ca fiind un gest de normalitate renunţarea la funcţia de prefect, câtă vreme guvernul care l-a investit nu mai este la putere şi că este firesc ca noul Guvern să îşi numească propriul reprezentant în teritoriu. După ieşirea din administraţia publică, Eduard Popica a gestionat afacerile socrului său, fiind numit director executiv. Popularitatea câştigată pe timpul mandatului de prefect l-a propulsat pe Eduard Popica primul pe lista de candidaţi la Camera Deputaţilor. 

Adrian Solomon (43 ani) a câştigat la alegerile din 6 decembrie, cel de-al patrulea mandat de deputat în Parlamentul României. Naş de cununie al lui Eduard Popică, Adrian Solomon s-a remarcat de-a lungul mandatelor de parlamentar prin declaraţii şi ieşiri publice controversate. Dacă finul său a mizat pe cartea unei comunicări publice decente, Solomon s-a evidenţiat printr-un limbaj colorat, prin jigniri şi chiar ameninţări publice, care i-au pus în umbră toată activitatea parlamentară. Ultimul incident care l-a avut în centrul atenţiei s-a înregistrat în această vară la o şaormerie din Centrul Vechi, când alături de colegul său, Irinel Stativă, a jignit angajatul unei şaormerii şi mai apoi pe poliţişti, după ce i s-a solicitat să poarte mască de protecţie în incinta fast-food-ului.

Irinel Stativă (47 ani) a câştigat, la rândul său, al patrulea mandat de deputat, deşi este unul dintre aleşii cu cea mai slabă activitate parlamentară. Numele său a ajuns în atenţia opiniei publice în urma scandalului de la şaormerie. În cei 14 ani de mandat, Stativă a vorbit doar 15 minute, de cele mai multe ori pentru a răspunde la prezenţa la votul în plenul Camerei. În timpul campaniei electorale, social-democratul a încercat să se apere afirmând că nu ar fi avut loc să vorbească la tribuna Camerei Deputaţilor de colegii mult mai titraţi, precum Adrian Solomon, care este şi preşedintele Comisie de Muncă din camera inferioară a Parlamentului.

Nelu Tătaru (48 ani), ministrul sănătăţii, este singurul candidat al PNL care şi-a adjudecat mandatul de deputat la Vaslui. Preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL, Tătaru nu a mai dorit să rişte pentru un post de senator, după ce la alegerile din 2016 a pierdut mandatul la redistribuire. Preşedinte al PNL Vaslui din 2017, Nelu Tătaru a fost senator de Vaslui în legislatura 2012-2016.

Raisa Enachi, reprezentanta AUR, partidul considerat revelaţia alegerilor parlamentare 2020, şi-a câştigat deja mandatul de deputat de Vaslui. Despre Raisa Enachi se cunosc foarte puţine informaţii publice. Potrivit declaraţiei de avere, depusă odată cu înregistrarea candidaturii, tânăra trăieşte în Republica Moldova şi ocupă funcţia de consilier juridic la o societate privată. Este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Stat Moldova.

Gabriela Creţu (55 ani) este singurul candidat care a obţinut mandatul de senator înainte de redistrubuire. Cunoscută drept soţia liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu (deşi în realitate numele acestuia din urmă nu se mai regăseşte  de mai mulţi ani, ca soţ, pe declaraţiile de avere ale senatoarei), Gabriela Creţu este unul dintre cei mai longevivi parlamentari ai judeţului Vaslui cu cea mai amplă activitate. În ultimul mandat de senator, Gabriela Creţu a fost preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Senatului României. Spre deosebire de colegul de partid, din Camera Deputaţilor, cunoscut drept cel mai taciturn ales vasluian, Gabriela Creţu a avut peste 400 de luări de cuvânt în ultima legislatură şi 79 de iniţiative legislative.

Doctor în filosofie, Gabriela Creţu este foarte activă în mediul online. Este bloggeriţă încă din 2007, publicând articole despre politică şi societate. Senatoarea este autoarea a peste zece cărţi şi numeroase studii şi articole pe teme sociale, feminism, filosofia ştiinţei, filosofie politică, etc., publicate în reviste de specialitate din România şi din străinătate.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Alegeri parlamentare 2020. Record istoric negativ în judeţul Vaslui: doar 23,55% dintre alegători s-au prezentat la urne

Moldovenii aproape că au triplat populaţia Vasluiului în ultimii 10 ani. Garsoniere cu locuitori cât o comună

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite