Cea mai simplă reţetă de sarailii. Care este secretul prăjiturii turceşti delicioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarailii FOTO sfatulparintilor.ro
Sarailii FOTO sfatulparintilor.ro

Sarailia este una din cele mai populare prăjituri turceşti. Reţeta originală este foarte greu de preparat, fiind nevoie de aproximativ două zile de muncă, dar poate fi adaptată timpurilor moderne.

Cea mai complicată parte a reţetei de sarailii, la fel ca în cazul baclavalei, este prepararea aluatului şi întinderea foilor care trebuie să fie atât de subţiri încât să vezi prin ele.

Cum puţine femei au îndemânarea şi timpul necesar pentru a face aceste foi, cel mai simplu e să folosiţi foi de plăcintă din comerţ. Secretul cunoscutului desert turcesc constă în siropul folosit. Acesta trebuie a fi turnat fierbinte peste prăjitura rece, sau siropul rece turnat peste prăjitura abia scoasă din cuptor. "Adevărul" propune reţeta sugerată de M. Sevastos în cartea de bucate tipărită în 1956.

Reţeta pentru sarailii:

Ingrediente:
-    400 grame foi de plăcintă
-    250 grame de nuci
-    250 grame unt
-    ½ linguriţă scorţişoară (opţional)
Pentru sirop:
-    800 grame zahăr
-    3 pahare apă
-    ½ lămâie sau portocală (zeamă şi coajă)

Mod de preparare:

Sarailiile se prepară ca şi baclavaua, dar nu are forma obişnuită de plăcintă, ci de ştrudel dar mult mai subţire. Foaia de plăcintă va fi stropită cu unt topit peste care presărăm puţină nucă mărunţită cu un cuţit sau un sucitor. Apoi va fi înfăşurată foaia pe o vergea subţire şi înainte de a scoate vergeaua împingem cele două extremităţi ale aluatului spre mijloc. În felul acesta foaia se încreţeşte ca o armonică, ruloul scurtându-se cât jumătate din lungimea vergelei. Scoatem vergeaua şi facem alt rulou după acelaşi model.  După ce am făcut mai multe rulouri le aranjăm într-o tavă rotundă în formă de colac, începând de la mijlocul tăvii până la marginea tăvii.

Dăm sarailiile la cuptorul preîncălzit şi când începe să se rumenească scoatem afară şi turnăm deasupra siropul. Siropul trebuie lăsat să fiarbă bine. Se recomandă ca siropul să fie rece dacă îl turnăm imediat după ce am scos plăcinta din cuptor, fie lăsăm baclavaua să se răcească şi turnăm deasupra sirop fierbinte. Astfel foile îşi vor păstra consistenţa potrivită fără să se cruzească ori să se înmoaie excesiv.

Baclavaua trebuie să se „aşeze” 24 de ore înainte de a fi servită. Poftă bună!

Citeşte şi:

Cea mai simplă reţetă de baclava

Reţeta pentru biscuiţi cu fulgi de ovăz. Cum poţi să prepari fursecuri delicioase în doar câteva minute

Reţeta pentru lapte de pasăre, faimosul desert franţuzesc al bunicilor care este gata în doar o jumătate de oră

Cum să prepari cei mai buni papanaşi moldoveneşti „ca la mama acasă“. Secretele unui desert delicios, gata în doar 15 minute

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite