Cât costă să fii independent energetic şi cum poţi capta energia de la soare şi vânt - povestea eolienei din centrul Bârladului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiberius Nechita a făcut un sistem mixt de energie verde
Tiberius Nechita a făcut un sistem mixt de energie verde

Tiberius Nechita (41 ani), din oraşul Bârlad (Vaslui), investeşte de mai mulţi ani în instalaţii alternative pentru a-şi asigura energia electrică de care are nevoie pentru consumul casnic şi atelierului de reparaţii IT. Facturile la energie au scăzut de zece ori

Bârlădeanul Tiberius Nechita (41 ani) a investit în ultimii trei ani toate economiile pentru a-şi monta panouri soale şi fotovoltaice. A reuşit să scadă facturile la E.ON considerabil ajungând de la factura medie lunară de 300 lei, la facturi de 25 lei/lună. Pentru a ajunge independent 100% a montat în curtea casei şi o eoliană, creând un sistem mixt, cuplat la aceleaşi baterii.

În lunile de iarnă şi sezoanele intermediare, panourile nu acopereau necesarul de electricitate, şi-a luat în luna martie şi o eoliană de 300 w (1.200 lei). A instalat-o singur şi a cuplat-o la bateria pentru instalaţia de fotovoltaice. În Săptămâna Mare i-a simţit eficienţa din plin, fiind vânt puternic şi înorat. În zilele cu vreme "prielnică" pentru sistemul mixt eolian/fotovoltaic (vânt de 50 km/h şi soare) produce mai mult decât necesarul zilnic de curent electric.

"Independenţa energetică nu însemnă să ai energie electrică fără costuri. E ca şi cum ai avea propria seră, ai propriile legume dar nu înseamnă că nu investeşti. Dacă nu te pricepi să asiguri mentenanţa, nu e deloc rentabil să instalezi panouri fotovoltaice şi eoliene", spune Tiberius Nechita.


El susţine că producerea de energie gratuită este improprie ca termen: “Daca e să gândim în termeni tehnici, indiferent de sursa de provenienţă a acesteia. Ex nihilo nihil, spune un proverb latin, care în traducere înseamna că din nimic nu se face din nimic. Ceea ce facem noi cu aceste energii aşa-zis gratuite este, practic, să le captam din mediul înconjurator. Iar aceasta nu inseamnă şi costuri zero”.

FOTO: Mulţimit de avantajele panourilor solare şi fotovoltaice, continuă să investească în energie verde

Pentru a fi pe înţelesul tuturor, bârlădenul ecologist a găsit o comparaţie: “Putem să exemplificăm prin independenţa asupra resurselor de apă necesare într-o gospodărie. Săpăm puţul, tragem conductele, montăm robineţii, dar apa nu vine singură în casă şi cu presiune, şi curată. Este nevoie de un hidrofor şi de filtre. Iar asta presupune ulterior costurile de mentenanţă care, daca nu ţi le faci singur, înseamna costuri foarte mari. În cazul meu, sistemul eolian şi fotovoltaic,  costurile suplimentare se regăsesc în schimbarea periodică a acumulatorilor, cam la 5-6 ani, în reparaţiile care apar în urma defecţiunilor la dispozitivele de preluare a energiei şi încărcare a acumulatorilor, numite şi regulatoare de încărcare, precum şi a invertoarelor de tensiune ce transforma tensiunea de la nivelul acumulatorilor 12-24V la nivelul de 220V, pentru a putea folosi frigiderul, televizorul, maşina de spălat,etc”.

Tiberius Nechita a început să investească în energie alternativă în 2012. A montat opt panouri fotovoltaice care îi asigurau apa caldă în proporţie de 100% de la începutul primăverii până toamna târziu şi aproximativ 40% din energia necesară pentru apa caldă folosită pe timpul iernii. Panourile au costat 4.000 de lei, la care s-au adăugat costurile necesare pentru montarea de regulatori şi acumulatori, încă 2.000 de lei.

tiberius nechita si panourile solare si fotovoltaice

Nu a apelat la firme de specialitate pentru manoperă pentru că i-ar fi dublat costurile, aşa că a învăţat să le monteze singur. În total, a investit până acum 15.000 de lei.
Mulţumit de rezultate, a strâns banii economisiţi la facturile către E.ON şi i-a investit în următoarele panouri solare şi fotovoltaice. Acum are 24 de panouri. Sistemul voltaic pe care-l deţine momentan are 2.000 WP.

În martie 2015 şi-a extins instalaţia. A cupărat o eoliană de 300W cu 1.200 lei. A instalat-o singur şi a cuplat-o la bateriile pentru instalaţia deja existentă de fotovoltaice, ca un aport suplimentar pentru zilele înorate şi pentru noapte. Eoliana a fost montată la o înălţine de 5 metri şi nu este exploatată la puterea maximă.

“Acumulatorii nu pot fi reparaţi. De regulă, se înlocuiesc. Ca şi costuri, preţul lor la un sistem casnic, pentru un necesar de energie de 10Kwh zilnic, înseamnă cel putin 2000 de lei, dupa cum am spus la un interval de 5-6 ani. Mentenanţa cu regulatoarele şi invertoarele mai adaugă în jur de 1000 de lei pentru acest interval. Costurile cele mai mici de mentenanţă sunt la sistemele solare de producere a apei calde, care apar doar în cazul grindinei mai mari de 2cm, ceea ce este foarte putin probabil”, a explicat bărbatul.

FOTO Toată instalaţia a făcut-o singur, tot el se ocupă de mentenanţă


După primul an de investiţii în energie verde, extinderea sistemului alternativ de energie electrică a făcut-o cu banii economisiţi din banii pe care i-ar fi dat pentru plata facturilor.

După o investiţie iniţială de 20 000 lei, la 5-6 ani mai pot exista cheltuielile cu mentenanta de 3.000 de lei, ceea ce s-ar traduce la o medie anuala de 500 lei. La o producţie anuală de 4Mwh anual, putem deduce că preţul per Kwh din producţia proprie ar ajunge la 0,12 lei, cam o cincime faţă de preţul oferit de furnizorii de electricitate.

Bârlădeanul a recurs la aceste soluţii şi pentru că şi-a dorit un sistem de încălzire a locuinţei cât mai ieftin. Pentru a se racorda la gaze naturale, l-ar fi costat 1.200 lei. A preferat ca aceşti bani să-i investească în soluţii ecologice şi să ajungă în timp la independenţă energetică. Casa în care locuieşte şi în care deţine şi un atelier reparaţii IT are 120 mp. Are panouri cu inflaroşu pentru încălzire şi foloseşte curentul electric furnizat de E.ON. Doar patru luni pe an are facturi care se ridică la aproximativ 100 lei/lună. În restul anului, factura lunară nu depăşeşte 25 lei, în condiţiile în care aparatura electrocasnică “duduie” non-stop.

tiberius nechita independent energetic
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite