Apă de chiuvetă sau apă de izvor? Cum ne putem îmbolnăvi rinichii consumând lichidul nepotrivit – sfatul medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa de robinet sau de izvor FOTO Sabina Ghiorghe
Apa de robinet sau de izvor FOTO Sabina Ghiorghe

Duritatea apei pe care o consumăm influenţează direct formarea calculilor renali. Este una din controversele care i-a determinat pe cercetătorii din toate colţurile lumii să analizeze cum este afectată sănătatea rinichilor de lichidul vital.

Înainte de 1979, în lumea medicală era înrădăcinată ideea că duritatea apei influenţează direct formarea calculilor renali (pietre la rinichi). Cum incidenţa bolii era din ce în ce mai crescută, cercetătorii de pe toate continentele au făcut studii care s-au întins pe parcursul a zeci de ani pentru a putea spune cu precizie că sănătatea rinichilor are legătură cu sursa de apă consumată.

„Pornind de la premiza că duritatea apei duce la formarea calculilor renali, au fost demarate multiple cercetări în Statele Unite, în Europa şi Asia. Studiile arată că relaţia dintre duritatea apei şi formarea calculilor este dependent inversă. Cercetătorii din SUA consideră că apa din fântâni şi puţuri prezintă un risc mai mare cu 50% decât apa de la reţea. Pe de altă parte, cercetărorii britanici consideră că o influenţă mare o au standardele bune de trai mai mult decât duritatea apei şi factorii climatici”, a spus, pentru „Adevărul”, dr. Cezarina Bejan, medic primar nefrolog.

Oamenii de ştiinţă britanici au formulat ipoteza amintită, deşi nu au găsit o corelaţie concludentă între concentraţia de calciu şi magneziu din apa de la robinet şi incidenţa calculilor urinari. În schimb, cercetătorii japonezi au descoperit că particularităţile geologice locale influenţează diferit. Studiind incidenţa în funcţie de duritatea apei şi factorii climatici au stabilit că cel mai mult ne afectează apa din zonele calcaroase.

Studiile făcute de spanioli au punctat faptul că numărul mare de afecţiuni ale rinichilor apar vara sau toamna târziu.

„O idee interesantă este cea a cercetătorilor americani care afirmă că mai important decât duritatea apei este nivelul hidratării. Având în vedere concluziile cercetătorilor realizate pe parcursul a peste 20 de ani, se poate afirma că duritatea apei are o influenţă nesemnificativă asupra frecvenţei pietrelor la rinichi”, a precizat medicul nefrolog.

Formarea calculilor urinari are loc atunci când urina este prea concentrată în anumite săruri minerale care precipită în rinichi, vezică şi căile urinare. Boala se numeşte litiază renală, este mai des întâlnită la bărbaţi decât la femei, cu predilecţie la oameni cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Incidenţa bolii este mai mare în ţările dezvoltate.

Factorii care favorizează apariţia bolii:
-    Alimentaţie neadecvată mecanismelor proprii de metabolizare (consum exagerat de carne, lactate, cafea, ciocolată, cacao, ceai negru)
-    Reacţii fizico-chimici care favorizează cristalizarea (tulburări de metabolizare, diabet zaharat, gută, hipertiroidism, leucemie mieloidă, aciditate sau alcalinitate prea mare a urinei, lipsa vitaminei A etc)
-    Obstacole în eliminarea normală a urinei
-    Traumatisme renale cu leziuni pe căile excretoare
-    Imobilizarea prelungită la pat
-    Reducerea consumului zilnic de lichide
-    Deshidratarea excesivă
-    Predispoziţie ereditară.

Citeşte şi:

Cum poate distruge berea pietrele la rinichi. Mitul adorat de bărbaţi, explicat cu paranteze de medicii nefrologi

10 reguli esenţiale ca să trăim mai mult. Lista alimentelor obligatorii şi a celor care ne otrăvesc, întocmită de medici 


 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite