Un bărbat a câştigat marele premiu la Festivalulul Cozonacilor de la Crainici. Care este secretul unui cozonac reuşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câştigătorul festivalului FOTO Alexandra Georgescu
Câştigătorul festivalului FOTO Alexandra Georgescu

Timp de trei zile, la Crainici în pitorescul sat din Podişul Mehedinţiului, a mirosit a sărbătoare. Femeile satului au frământat şi au copt peste 200 de cozonaci pentru expoziţia deschisă cu ocazia Festivalului Cozonacilor din acest an.

La Crainici, o localitate menţionată într-o mică monografie a Raionului Strehaia încă din anul 1330, mai trăiesc puţin peste 100 de familii. Mulţi dintre localnici au plecat în lume pentru un trai decent, iar casele părăsite stau mărturie. Duc dorul de ţară şi de plaiurile natale şi atunci când timpul le permite vin aici, la Crainici, în acest colţ rupt din rai, pentru a-şi încărca bateriile. Oamenii care au rămas la Crainici păstrează însă cu sfinţenie tradiţiile moştenite din bătrâni, se mândresc cu ele şi le duc mai departe prin copiii satului.

De cinci ani, la Crainici se organizează un  festival al cozonacilor, unul din cele mai importante preparate de pe masa românilor de sărbători. Aşa se face că încă de joi, localnicele s-au adunat în mijlocul satului şi s-au apucat de treabă. În scurtă vreme mirosul ademenitor al rumenilor cozonaci a umplut tot satul. Copii şi tinerele dornice să înveţe a frământa cozonacii s-au strâns lângă doamnele cu experienţă în arta gătitului, astfel că sâmbătă la expoziţia deschisă cu ocazia festivalului, puteau fi admiraţi peste 200 de cozonaci. A fost o expoziţie cu vânzare, aşa că cine a dorit a putut să plece acasă cu un cozonac.

La concurs, s-au înscris atât localnice din Crainici, dar şi femei din satele învecinate, care au vrut să demonstreze că sunt la fel de pricepute. Şi pentru prima dată la acest festival, printre concurenţi s-a numărat şi un domn, originar din Braşov, dar stabilit de mai mulţi ani la Motru (Gorj). Cozonacul său a primit cele mai multe puncte din partea juriului, extrem de exigent, astfel că a obţinut premiul I.

„Am învăţat să fac cozonaci de la mama mea, care de meserie a fost bucătar. Pasiunea mea pentru gătit în timp a devenit o plăcere şi invitat de organizatori am venit cu bucurie la acest concurs. În cozonac am pus zece ouă, 1kg făină, 300 g de zahăr, albuşurile se pun la umplutura din nucă. Dacă mă întrebaţi care ar fi secretul unui cozonac delicios cred că acesta este dorinţa de a vrea să pregăteşti un cozonac de casă bun, apoi să pui pasiune şi să-ţi fie drag de lucrul pe care îl faci, să nu îl faci din obligaţie”, ne-a spus domnul Mihai Eugen Gherghel.

Participantele îmbrăcate în straie populare s-au apucat de frământat cozonacii după reţete vechi, moştenite din familie. Este o tradiţie la Crainici care se respectă cu sfinţenie, iar o gospodină trebuie musai să ştie să pregătească cozonacul de sărbători. Concurenta care a reuşit să ia premiul II, Raluca Văleanu (32 de ani), crede că frământatul este secretul unui cozonac reuşit:

„Eu am pus 1 kg de făină, 5-6 ouă, 300 g zahăr, un pic de unt, esenţă de vanilie, zahăr vanilat. Pentru umplutură folosim albuşurile, nucă, cacao, rom, rahat şi stafide. Cozonacul  trebuie bătut foarte bine, trebuie frământat cam o jumătate de oră”.

Femeile din Crainici, pasionate de gătit, au reînviat tradiţia în acest colţ de munte al Mehedinţiului. Datorită lor a avut loc sâmbătă, Sfinţii Petru şi Pavel, cea de-a cincea ediţie a Festivalului Cozonacilor. Delia Mladen este sufletul acestui eveniment, care reuneşte tot satul.

„Nu este uşor să organizezi un astfel de festival. Am avut însă sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Bala, precum şi al echipei noastre de femei, care reprezintă satul oriunde suntem invitate. De data aceasta noi am fost gazde pentru Festivalul Cozonaci Crainici 2019”, a spus Delia Mladen.

De peste 40 de ani cât a slujit la catedră, a avut grijă învăţătoarea satului, Dorina Crăiniceanu, ca elevii săi să respecte tradiţiile locului.  „Vrem să se continue această tradiţie, să lăsăm ceva frumos în urma noastră. Avem tinere care vor să înveţe arta plămăditului, le place, stau lângă noi de dimineaţa până seara”, a spus Dorina Crăiniceanu. În afara concursului, a participat şi jurnalistul Daniel Velescu, care a frământat doi cozonaci susţinut de colegii de breaslă, dar şi de localnicele satului.

Festivalul s-a încheiat cu festivitatea de premiere, iar pe tot  parcursul desfăşurării concursului, de pe scena amenajată în centrul satului au răsunat acordurile tarafului ,,Brâuleţul” de la Motru, condus de maestrul Gheorghe Feraru, precum şi vocile tinerilor interpreţi de muzică populară din zonă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite