Trei reţete pentru suferinţele hepato-biliare. Cum se prepară delicioasa budincă de căpşuni cu sos de vanilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Budincă de căpşuni, o reţetă delicioasă FOTO Shutterstock
Budincă de căpşuni, o reţetă delicioasă FOTO Shutterstock

De sănătatea ficatului depinde sănătatea întregului organism. Acesta participă la procesele metabolice, ajută la secreţia bilei, are funcţie importantă în detoxifierea organismului.

Produsele naturale, dar şi modul de pregătire a alimentelor, care trebuie să fie cât mai simplu şi realizat prin tehnicile de gastrotehnie recomandate în alimentaţia dietetică, sunt de ajutor pentru cei care vor să-şi protejeze ficatul.

Trebuie evitate mesele voluminoase, preparate laborios obţinute, alimentele prea reci sau prea calde, produsele de patiserie, condimentele iuţi. Se interzic alcoolul sub orice formă, alimentele prăjite.

CROCHETE DIN CARNE DE PASĂRE CU LEGUME

500 g piept de pasăre, 3 linguri zarzavat fiert, 3 ouă, un vârf de cuţit sare, verdeaţă.

Se dă pieptul dezosat, spălat, curăţat de pieliţe şi fiert prin maşina de tocat, de două ori, împreună cu zarzavatul (şi el curăţat, spălat şi fiert), se amestecă bine cu ouăle crude, sarea şi verdeaţa. Se formează crochete de grosimea unui deget şi lungi de şase-şapte centimetri, care se coc la cuptor, într-o tavă fără grăsime, 15-20 minute.

SUPĂ-CREMĂ DE OREZ

1 l supă de zarzavat (strecurată), 3 linguriţe unt, un pahar orez, o cană lapte, un vârf de cuţit sare fără sodiu, verdeaţă tocată.

Se pune supa de zarzavat strecurată la fiert. Când clocoteşte, se adaugă orezul ales şi spălat şi se fierbe 30 de minute. Apoi se trece supa împreună cu orezul prin sită şi se pune din nou la fiert, împreună cu sarea şi laptele fierbinte, ca să mai dea un clocot, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de fundul oalei. La servire se adaugă verdeaţă şi untul proaspăt. Untul poate fi înlocuit cu untdelemn crud, care se adaugă la supă odată cu orezul.

BUDINCĂ DE CĂPŞUNI CU SOS DE VANILIE

1 kg căpşuni, 150 gr zahăr, un ou, 300 ml lapte, 6 linguri rase griş, un vârf de cuţit sare fără sodiu, o linguriţă făină, un pachet zahăr vanilat.

Se aleg căpşunile, se spală, se scurg şi se storc printr-un tifon sau printr-o presă de fructe. Se măsoară zeama de căpşuni şi se pune un pahar la fiert. Când zeama clocoteşte, se adaugă trei linguri rase de zahăr şi se toarnă grişul în formă de ploaie. Se fierbe totul 15-20 de minute, amestecând mereu. Se ia grişul de pe foc şi, la compoziţia fierbinte, se adaugă încet albuşul bătut spumă. După ce s-a răcit, se răstoarnă într-o compotieră şi se serveşte cu sos de vanilie.

Sosul de vanilie se prepară punând laptele la fiert. Când clocoteşte, se adaugă gălbenuşul frecat cu trei linguri rase de zahăr şi făina diluată cu restul de lapte. Se fierbe totul, amestecând mereu, până când compoziţia dă în clocot. Atunci se ia de pe foc şi se adaugă zahărul vanilat.

Reţetele sunt publicate în lucrarea „Ah, ficatul – 150 de reţete pentru suferinţele hepato-biliare”, semnată de Auguste Moll-Wies (Editura Venus Bucureşti -1999).

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite