VIDEO Procurorii DNA au ridicat trei saci cu documente din sediul Primăriei Drobeta Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţi ai Primăriei Drobeta Turnu Severin părăsesc sediul instituţiei după plecarea procurorilor DNA FOTO Corina Macavei
Angajaţi ai Primăriei Drobeta Turnu Severin părăsesc sediul instituţiei după plecarea procurorilor DNA FOTO Corina Macavei

Doi procurori DNA au descins luni dimineaţă la sediul Primăriei Drobeta Turnu Severin şi au părăsit sediul instituţiei aproape de ora 22,00. De aici au ridicat trei saci cu documente, după ce o zi întreagă au solicitat să li se pună la dispoziţie zeci de dosare. Verificările procurorilor se pare că au vizat şi contractele de anvelopare a blocurilor pe programul guvernamental.

.UPDATE 22,30 Procurorii DNA au părăsit sediul Primăriei Drobeta Turnu Severin la ora 21,50 având asupra lor trei saci de documente. Nu au făcut nicio declaraţie.
După aceea, din sediul primăriei au ieşit mai mulţi funcţionari publici de la serviciile de contabilitate şi urbanism.

Procurorii DNA au ridicat trei saci de documente de la Primăria Drobeta Turnu Severin

UPDATE 15,30: Procurorii DNA nu au părăsit biroul primarului Constantin Gherghe nici la această oră. În schimb, nişte funcţionari s-au îndreptat spre biroul acestuia cu un braţ de dosare.

Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe s-a făcut cu mari nereguli la Drobeta Turnu Severin, aşa cum rezultă dintr-un raport al Curţii de Conturi Mehedinţi, prejudiciul creat fiind de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Pentru reabilitare, Primăria Turnu Severin a încheiat cinci contracte de proiecte şi execuţie de lucrări în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, dintre care 2 contracte au fost atribuite prin „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”, nefiind atribuite prin licitaţie publică. Unele preţuri la materiale, manoperă, utilaje şi transport au fost semnificativ  diferite de la un bloc la altul, în cadrul aceleaşi oferte. Aceste diferenţe au dus la costuri suplimentare din partea asociaţiilor de proprietari.

Echipa de audit a stabilit că Primăria Drobeta Turnu Severin şi-a creat nelegal obligaţii de plată către constructori în sumă totală estimată de 4.290.591 lei – inlusiv TVA, reprezentând contravaloare lucrări neexecutate, dar facturate de constructori, precum şi diferenţe preţ materiale, manoperă, utilaj, transport, cheltuieli indirecte şi profit, ofertate în afara prevederilor legale şi facturate de constrcutori.

Prejudiciul total estimat de echipa de audit de la Curtea de Conturi Mehedinţi este de 6.362.718 lei, în următoarea structură: de la bugetul de stat suma de 4.838.641 lei, iar de la bugetul local – 1.524.076 lei.

Trebuie precizat că anveloparea blocurilor in Drobeta Turnu Severin s-a făcut în cadrul “programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe”, în cadrul căruia finanţarea executării lucrărilor de inetrvenţie s-a asigurat astfel: 50 la sută din alocaţii de la bugetul de stat, în limta fondurilor aprobate annual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei; 30 la sută din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi 20 la sută din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari.



 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite