Articol publicitar

Până la jaf, Romag Prod şi-a dovedit forţa economică (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul de apă grea de la Drobeta Turnu Severin. FOTO: Arhivă
Combinatul de apă grea de la Drobeta Turnu Severin. FOTO: Arhivă

Regia Autonomă de Activităţi Nucleare, prin unităţile ei, Combinatul de apă grea şi termocentrala care asigură între altele agentul termic pentru oraşul Drobeta Turnu Severin, este pilonul în jurul căruia poate gravita mare parte din activitatea economică a judeţului.

Am prezentat in materialul anterior rolul strategic al acestor unitati si importanta lor la nivel national, inclusiv in ceea ce priveste siguranta energetica a Romaniei, tocmai pentru a intelege ca orasul Drobeta Turnu Severin nu este o gubernie a unor politicieni rasariti din neant pe aceste locuri, ci, dimpotriva, un centru economic cu potential nebanuit.

În locul Romag Prod, Berceanu propunea o fabrică de chibrituri

Totul depinde insa de stiinta de a ne valorifica acest potential, JEFUIT, BATJOCORIT SI partial DISTRUS IN ULTIMII ANI. Cetatenii orasului trebuie sa inteleaga de ce inca mai stau pe o mina de aur, dar aceasta nu le aduce lor nici un beneficiu. Combinatul de apa grea a reusit, dupa relansarea programului nuclear, sa-si dovedeasca eficienta, calitatea produselor realizate aici fiind cea mai buna din lume. Este vorba de puritatea apei, de pretul de cost si de eficienta ei in contextul constructiei viitoarelor unitati 3 si 4 de la Cernavoda. Regia Autonoma de Activitati Nucleare a fost infiintata in anul 1998, cand la conducerea ei a fost numit ca director general domnul Rodin Traicu. "Am luat-o, practic, de la zero", spune acesta, in contextul in care programul nuclear era inghetat complet iar ministrul industriilor la vremea respectiva, Radu Berceanu, declara cu nonsalanta ca in loc de apa grea, la Romag, se poate face orice, inclusiv chibrituri. Nicaieri in lume o astfel de unitate economica nu a fost tratata cu atata batjocura. Iata ca, la noi s-a putut.

Pentru Rodin Traicu, preluarea conducerii RAAN a echivalat cu un fel de sabie a lui Damocles deasupra capului, dat fiind faptul ca nu exista nici o finantare pentru continuarea producerii de apa grea, sau pentru retehnologizarea Termocentralei, care, prin acordul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, necesita investitii majore nu numai in retehnologizare, ci si in proiectele de mediu. Specialistul si-a spus cuvantul, din fericire, si in ciuda faptului ca restructurarea a insemnat si disponibilizarea a circa 1000 de salariati de la regie, primele rezultate s-au vazut la scurt timp. Pretul apei grele a scazut de la circa 640 dolari/kg la mai mult de jumatate, respectiv 240 dolari/kg, fara nici un sprijin financiar din partea guvernului, pentru care Romag Prod, si Termocentrala erau "un simplu morman de fiare vechi". Lucrurile bune se uita insa repede.

Mazilirea directorului, începutul dezastrului

La ce avea nevoie Romania de apa grea, daca programul nuclear era blocat ? Iata o intrebare elementara, la care directorul RAAN din perioada respectiva, Rodin Traicu a avut un raspuns categoric: "nu mor caii cand vor cainii". Ca specialist in energetica nucleara, Rodin Traicu a gandit mai mult decat guvernul vremelnic al Romaniei, constient ca Centrala Nucleara de la Cernavoda nu va putea ramane in stadiul in care functiona cu un singur reactor. Pana sa se intample minunea, ca un alt guvern sa revigoreze programul nuclear, dl.Traicu a mizat pe un mare atu al Romag Prod: calitatea apei grele. Si, in scurt timp, la un pret performant, apa grea produsa la Drobeta Turnu Severin a devenit "bun de export". China, in momentul de fata a doua putere economica a lumii, Coreea de Sud, una dintre marile puteri nucleare in domeniul energiei electrice si Argentina (care detine si ea capacitati de productie  de apa grea) au ajuns sa cumpere APA GREA produsa in Romania, la Romag Prod. Cati dintre dumneavoastar stiti oare acest lucru? Cine ar fi crezut ca un produs pe care tara in care se fabrica il refuza, este apreciat la cea mai inalta valoare in alte parti? In aceeasi perioada, guvernul PSD ia taurul de coarne si reporneste programul nuclear romanesc, respectiv contructia celui de-al doilea reactor la Centrala nuclearelectrica de la Cernavoda. Speranta s-a reaprins pentru industria de profil din Romania si, in speta pentru RAAN.

Minunea, sau inceputul minunii, nu a fost insa pe placul noului guvern instalat la Palatul Victoria, dupa alegerile din 2004. La cateva luni dupa numirea cabinetului Tariceanu, programul nuclear este tras din nou pe linie moarta, iar Rodin Traicu este "indepartat"de la conducerea RAAN . De la acest punct incepe decaderea Regiei, a Combinatului de la Halanga, a Termocentralei (in care deja programul de modernizare incepea sa dea rezultate).

Nici una nici doua, de la schimbarea din functie a domnului Rodin Traicu, la conducerea Regiei Autonome de Activitati Nucleare s-au perindat patru directori, absolut nici unul dintre acestia neavand vreo legatura cu domeniul pe care urmau sa-l pastoreasca. In schimb, incompetenta, amatorismul si cardasia au transformat aceste unitati in adevarate gauri negre nu numai pentru Severin, ci inclusiv pentru bugetul Romaniei.

In materialele urmatoare va vom demonstar cu argumente jaful la care a fost supusa Regia su cum s-a ajuns la situatia  financiara aproape disperata in care a ajuns in momentul de fata. Dumneavoastra, stimati cititori, trebuei sa stiti aceste lucruri, pentru simplu fapt ca lucrurile mai pot fi inca readuse pe fagasul normal. Nu de catre politicienti insa, ci exclusiv de catre specialisti.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite