La două licee din Mehedinţi nu se mai formează clasa a IX-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimii ani a scăzut numărul elevilor dn Mehedinţi
În ultimii ani a scăzut numărul elevilor dn Mehedinţi

În ciuda faptului că pe piaţa muncii se solicită din ce în ce mai mult absolvenţi care să fie specializaţi într-o anumită meserie, tot mai mulţi elevi de clasa a VIII-a se îndreaptă către liceele teoretice. Din această cauză, o parte a claselor de la liceele tehnologice nu mai pot fi constituite şi nu pot funcţiona, potrivit normelor legale.

Pe lângă faptul că elevii nu mai sunt interesaţi să înveţe o meserie şi să dobândească, pe lângă diploma de bacalaureat, un atestat într-o meserie, şi scăderea populaţiei şcolare de la un an la altul contribuie la starea de fapt. Astfel se va ajunge în situaţia ca anumite unităţi de învăţământ să îşi piardă personalitatea juridică, iar profesorii să îşi găsească de lucru în alt domeniu de activitate.

În această situaţie sunt două licee din Mehedinţi, Grupul Şcolar Agricol Halânga şi Grupul Şcolar „Tudor Vladimirescu” din Halânga. Sunt două unităţi şcolare  aflate în apropiere de municipiul Drobeta-Turnu-Severin, dar care sunt ocolite de elevii din municipiu din cauza navetei. Aşa se face că întotdeauna în fişele de opţiuni, absolvenţii claselor a VIII-a aleg liceele din Turnu Severin şi abia pe ultimele locuri bifează aceste două şcoli. În plus, cele două licee sunt ocolite de elevi şi pentru faptul că în ultimii ani rezultatele la examenul de bacalureat au fost dezastruoase. 

“Problema celor două licee s-a pus şi în urmă cu un an, dar acum este destul de acută. În urma admiterii la clasa a IX-a cele două unităţi şcolare au până în acest moment un număr foarte mic de elevi, care s-au îndreptat către aceste unităţi şi atunci trebuie să luăm în discuţie eventual renunţarea la clasa a IX-a la aceste unităţi şcolare”, spune Marian Şuţă, inspectorul general şcolar al IŞJ Mehedinţi.

Practic, o parte din elevii care au finalizat clasa a VIII-a nu se mai regăsesc în anul şcolar 2013-2014.
„Noi atunci când aprobăm planul de şcolarizare aprobăm pe numărul întreg de elevi existent la nivelul judeţului  şi aici apare o diferenţă. Am aprobat 2500 de locuri la clasa a IX-a şi în final s-au înscris 1900 de elevi. Restul de 600 fie n-au finalizat clasa a VIII-a ori au mers în alte judeţe (150) sau s-au îndreptat către liceul particular din Drobeta şi există din păcate şi elevi care nu vor să-şi continue studiile”, a mai spus Marian Şuţă.

La Grupul Şcolar Agricol Halânga pentru două clase s-au înscris 13 elevi, pentru o clasă 5 elevi, iar pentru cealaltă  clasă 8 elevi. La Şimian pe 3 clase aprobate sunt 20 de elevi înscrişi.

Inspectorul general şcolar spune că în cel mai fericit caz din toţi aceşti elevi se va forma o clasă de a IX-a, la una dintre cele două unităţi şcolare.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite