Invazia românilor în Germania: specialişti în producerea pieselor pentru maşini de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 30 de tineri muncitori, alăturide Cornel Stroescu, românul carele-a găsit de lucru în Germania FOTO Corina Macavei
Cei 30 de tineri muncitori, alăturide Cornel Stroescu, românul carele-a găsit de lucru în Germania FOTO Corina Macavei

Într-o perioadă în care românii au devenit o sperietoare pentru germani şi britanici, 30 de tineri din Mehedinţi arată că există şi o altă faţetă a fenomenului. Oltenii produc piese auto într-o fabrică din Germania.

Românii şi bulgarii au, de la 1 ianuarie, dreptul de a lucra fără nicio restricţie în toate statele din UE. Până acum, nouă state menţineau anumite restricţii pentru imigranţii din aceste două ţări. „Invazia hoardelor“ de est-europeni a devenit însă sperietoare politică doar în Marea Britanie şi în Germania. Cei mai vehemenţi au fost britanicii, care au demarat o campanie agresivă de presă împotriva imgranţilor, temă preluată şi de partide.

Totuşi, există numeroase exemple care dovedesc contrariul. 30 de tineri pricepuţi din judeţul Mehedinţi au ales să muncească în Germania, pentru un loc de muncă bine plătit. Prin mâinile lor trec piesele din plastic pentru cele mai mari uzine de autoturisme din lume: Volkswagen, Ferrari, Aston Martin, Porsche, Mercedes sau Audi. Locurile de muncă le-au fost oferite chiar de către un alt român, Cornel Stroescu, care este asociat cu un cetăţean german la fabrica pe care o deţin în apropierea oraşului Stuttgart. Bărbatul spune că vrea neapărat să ajute tinerii care nu îşi găsesc în ţară un loc de muncă, mulţi dintre ei fiind din satul său natal, Şovarna, judeţul Mehedinţi.

„Am început în 2008, cu trei oameni, iar acum am ajuns la 30 de români în această fabrică. Le asigurăm transportul gratuit, cazarea este gratuită şi sunt angajaţi în România cu contract de muncă. Salariile pe care le primesc sunt de 4-5 ori mai mari decât ar primi în ţară. Din mâinile lor ies piesele pentru marile fabrici de autoturisme“, a explicat Cornel Stroescu.

Tinerii au fost în vacanţă în ţară, iar luni au plecat înapoi în Germania.

„Muncesc de aproape un an şi câştig în Germania de cinci ori mai mult decât aici, sunt foarte mulţumit. Şeful nostru de aici ne dă casă, avem condiţii foarte bune. E greu să stai atâtea luni fără familie, dar trebuie să plecăm. Aici, în ţară, n-ai ce să faci“, a spus Cristian Preduş, unul dintre tinerii care lucrează în Germania. O fată care anul trecut a terminat cursurile Liceului Economic din Turnu Severin a plecat pentru prima dată din ţară şi s-a declarat entuziasmată că şi-a găsit un loc de muncă în fabrica din Germania. „Plec în Germania pentru că acolo este mult mai bine, aici nu avem ce să facem. O să lucrez cu plastic. E greu că plec departe de casă, dar e un loc de muncă bun“, a declarat Roxana Bîcă, în vârstă de 19 ani.

„Sunt mai multe beneficii faţă de România, situaţia financiară este mai bună. În ţară este din ce în ce mai rău, nu găseşti un loc de muncă, deşi ai studii. Suntem mai mulţi români, lucrăm în ture, munca este acceptabilă, nu este foarte grea, iar salariul este bun, un salariu pe care în România nu l-aş fi primit niciodată“

spune un alt tânăr.

Român cu mentalitate de neamţ

Cornel Stroescu a plecat în Germania la 21 de ani, doar cu hainele de pe el, cu gândul că într-o zi se va întoarce în ţara sa. Nu i-a fost uşor printre străini, dar seriozitatea şi puterea de muncă l-au ajutat să răzbească printre germani. „Când am ajuns în Germania, nu ştiam nici cum se spune «da», dar am muncit mult, am plecat de la munca de jos“, îşi aminteşte Cornel Stroescu. Cu timpul a pus bazele unei afaceri în domeniul auto, deschizând împreună cu un cetăţean german o fabrică unde se produc piese pentru Mercedes, Audi şi alte mărci auto importante. Pe lângă această afacere, astăzi este unul dintre cei mai de succes agricultori din Mehedinţi. Cultivă mii de hectare de teren, iar secretele reuşitei lui au fost dorinţa de muncă şi puterea de a schimba mentalităţi.

30 de tineri din Mehedinţi pleacă la muncă în Germania


Amprentarea, „o aberaţie“

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat recent, pentru „Bild“, că „imigranţii care vin în Germania doar pentru a obţine beneficii de şomaj, alocaţii pentru copii şi asigurări medicale trebuie să fie trimişi rapid înapoi în ţările lor“. Tinerii mehedinţeni care muncesc de câţiva ani în Germania nu auziseră de ideea liderului conservator, care a propus amprentarea românilor şi bulgarilor în scopul combaterii est-europenilor care vor să obţină beneficii sociale necuvenite. „Ştiu că nu suntem bine văzuţi în Germania din cauza unora dintre semenii noştri care ne-au stricat imaginea. Dar noi vom încerca să ne comportăm cât mai bine, să le facem o altă impresie“, a spus Roxana Bîcă.

Ionel Darabelea, de 23 de ani, care munceşte de trei ani în Germania, nu vede cu ochi buni ideea politicianului: „Mulţi români au lăsat urme peste tot pe unde au fost. Nu mi s-ar părea o măsură bună, pentru că nu suntem toţi la fel“. „După părerea mea, este o aberaţie. Suntem oameni la urma urmei şi am dat dovadă de seriozitate. Oamenii sunt serioşi, îşi fac treaba şi trebuie să ne gândim că din mâinile lor ies piesele pentru marile fabrici de maşini“, a spus, la rândul său, Cornel Stroescu.

Românii, huliţi şi iubiţi în străinătate

În Germania, bavarezii din coaliţia de guvernare condusă de Angela Merkel au criticat lipsa de acţiune a acesteia pentru a împiedica „invazia“ românilor. De cealaltă parte, Camera de Comerţ şi Industrie din Germania i-a criticat pe bavarezi şi a subliniat faptul că Germania are un deficit de 1,5 milioane de muncitori calificaţi în următorii ani, motiv pentru care ar trebui să facă tot posibilul pentru a atrage imigranţi. Similar, imigranţii români sunt în continuare căutaţi în Spania şi în Italia drept „forţă de muncă proaspătă în societăţi îmbătrânite“. 

Citiţi şi:

Deutsche Welle: Din interese de partid, românii şi bulgarii sunt bănuiţi de intenţii frauduloase

The Economist: temeţi-vă de ascensiunea României, nu de oamenii ei

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite