FOTO Culturile agricole din Mehedinţi, afectate de arşiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A început recoltatul orzoaicei FOTO Corina Macavei
A început recoltatul orzoaicei FOTO Corina Macavei

Deşi se preconizaseră recolte bogate, arşiţa din ultima perioadă a distrus culturile agricole din Mehedinţi pentru că a forţat coacerea, astfel că producţii sunt slabe. Şi de parcă asta nu ar fi fost de ajuns pentru fermieri, preţurile oferite de traderii de cereale sunt foarte mici în raport cu cheltuielile făcute pentru înfiinţarea culturilor.

Fermierii din Mehedinţi primesc lovitură după lovitură şi se tem că la toamnă, la ora bilanţului, cheltuielile vor fi mai mari decât profitul. Arşiţa a distrus culturile agricole şi, peste toate astea, traderii de cereale oferă fermierilor preţuri mai mici decât anul trecut.

De exemplu, la Gârla Mare, unde este amenajată una din cele mai importante ferme agricole din judeţul Mehedinţi, culturile sunt grav afectate de temperaturile ridicate, dar şi de vântul puternic, care timp de o săptămână a bătut cu peste 50 de kilometri la oră.

Pe o suprafaţă de circa 1100 de hectare, s-au cheltuit pentru înfiinţarea culturilor de toamnă circa 25 de miliarde de lei vechi. Administratorul fermei se teme că în actualele condiţii nu va reuşi nici măcar să acopere cheltuielile cu înfiinţarea culturilor. Aici, pe o suprafaţă de 300 de hectare, zilele acestea se recoltează orzoaica. Peste 7, 5 miliarde de lei vechi a costat înfiinţarea acestei culturi, care trebuia să ia drumul spre o fabrică de bere din România. Analizele au arătat însă că orzoaica de la Gârla Mare a fost afectată de arşiţă şi că nu mai are calitatea necesară, astfel că în cel mai fericit caz va fi valorificată ca şi furaje pentru animale. Pentru fermieri asta înseamnă însă o mare pierdere.

„Calitatea bobului anul acesta faţă de anul trecut este mai scăzută datorită condiţiilor meteo, a temperaturilor mari în ultimele două săptămâni. Am avut vânt cu peste 50 de kilometri la oră care a bătut zilnic aproape o săptămână şi din cauza asta foarte multe boabe s-au ştăvit, pierzând parametrii de valorificare, greutatea hectolitrică,  a scăzut procentul de amidon, de gluten şi a crescut proteina. Acum după un an de muncă suntem obligaţi să recoltăm şi să găsim piaţă. Era o cultură de orzoaică pentru bere, va fi folosită la furajarea animalelor. Asta va însemna pierderi”, spune Nicu Stroescu, administratorul fermei.

Şi una peste alta, banii imprumutaţi de la furnizorii de inputuri trebuie restituiţi, datoriile la bănci trebuie achitate, ratele pentru utilajele achiziţionate trebuie plătite, astfel că fermierii se tem de ce este mai rău, adică de faliment. 

„Preţurile care ni le oferă acum de marii traderi de cereale care recepţionează cereale au ajuns la un nivel insuportabil, fermierii nu vor putea să-şi acopere cheltuielile pe care le-au avut începând de la înfiinţarea culturilor şi până la recoltare. Am investit circa 25 de miliarde de lei la culturile de toamnă şi nu ştiu dacă voi scoate cheltuielile de înfiiţare a culturilor”, spune Cornel Stroescu, proprietarul fermei de la Gârla Mare şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi.

În momentul acesta, traderii de cereale oferă pentru orz un preţ de 125-130 euro tona, 135-145 euro pentru tona de grâu dus la depozit şi 290-300 de euro tona la rapiţă.

Citeşte şi:

FOTO Un mehedinţean a construit la Gârla Mare un siloz de 1,2 milioane de euro cu un credit luat din Germania

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite