Cu RAAN în insolvenţă, Primăria Drobeta Turnu Severin caută o soluţie pentru încălzirea oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali întruniţi în şedinţa pe luna mai FOTO Corina Macavei
Consilierii locali întruniţi în şedinţa pe luna mai FOTO Corina Macavei

Primăria  municipiului Drobeta Turnu Severin caută soluţii pentru o nouă formulă de furnizare a agentului termic în oraş, în condiţiile în care actuala regie de termoficare ridică pretenţii la majorarea gigacaloriei, iar situaţia RAAN-ului este incertă.

Cum Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare este în insolvenţă, iar salvarea acesteia de la faliment pare un obiectiv tot mai greu de atins, Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin se gândeşte tot mai serios să identifice o soluţie pentru ca oraşul să nu rămână fără apă caldă şi căldură.

Edilii oraşului spun că motivul pentru care vor să găsească o altă sursă de agent termic este faptul că RAAN-ul îi presează să accepte o majorare a preţului la gigacalorie la 250 de lei. „Nu vreau ca nimeni să se alarmeze, dar trebuie să ne gândim la o alternativă”, a spus vineri primarul Constantin Gherghe în cadrul şedinţei de Consiliu Local pe luna mai. Pe de altă parte, după cum declara chiar Constantin Gherghe, Primăria se judecă de patru ani cu RAAN întrucât refuză să aprobe majorarea tarifului la gigacalorie. În aceste condiţii se pune întrebarea firească de ce abia acum Primăria se gândeşte la o alternativă pentru agentul termic.

Realitatea este însă că RAAN-ul este cu un picior în groapă, iar Termocentrala are grave probleme de mediu.

Primarul a propus constituirea unui comitet din care să facă parte consilieri locali şi specialişti de la RAAN, care să identifice cele mai bune soluţii privind asigurarea agentului termic în oraş.

În momentul de faţă, furnizorul de agent termic pentru Drobeta Turnu Severin este Termocentrala de la Halânga, unitate aflată în subordinea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare. RAAN are de recuperat de la populaţie pentru facturile la agentul termic o sumă uriaşă, de circa 500 miliarde lei vechi.

„În acest moment căutăm pentru populaţie soluţii alternative mai ieftine decât ne furnizează în acest moment RAAN-ul. Acest aspect este discutat în Consiliul Local de acum doi ani de zile şi faptul că RAAN-ul ne forţează să mărim preţul la gigacalorie ne obligă să căutăm soluţii alternative ca preţul să scadă, nu să crească. Sunt oraşe în România unde preţul este mai ieftin, încercăm şi noi la nivel local să găsim acele soluţii care să ne permită scăderea preţului, acesta este singurul motiv pentru care am adus în discuţie şi încercăm să creăm un comitet care să se ocupe de această situaţie”, a declarat viceprimarul oraşului, Marius Screciu.

Acesta a mai precizat că au fost depuse deja oferte la Primărie din partea unor firme de profil din Germania şi Franţa. Cel mai probabil, noua soluţie va fi implementată în circa doi ani de zile pentru municipiul Turnu Severin.

Pe de altă parte, chiar premierul Victor Ponta în timpul unei vizite recente la Turnu Severin atrăgea atenţia Primăria oraşului să găsească o soluţie tehnică pentru termoficarea oraşului.

„Primarul şi Primăria au obligaţia şi o aveau demult şi nu au făcut-o, acum o să o facă de nevoie, să vină cu o soluţie tehnică prin care termoficarea oraşului să nu mai depindă sută la sută, aşa cum este astăzi de RAAN, altfel o să avem aceeaşi poveste în fiecare an şi nu se schimbă nimic. Trebuie să fie foarte clar încălzirea unui oraş în România secolului XXI nu mai trebuie să fie treaba Guvernului, ci treaba autorităţii locale”, a spus Victor Ponta la Severin.

Turnu-Severin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite