Cetatea Medievală a Severinului inaugurată şi nu prea. Explicaţia primarului: „Trebuie să angajăm personal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO de la inaugurarea Cetăţii Medievale, care a avut loc sâmbătă, 26 septembrie FOTO Corina Macavei
FOTO de la inaugurarea Cetăţii Medievale, care a avut loc sâmbătă, 26 septembrie FOTO Corina Macavei

Chiar dacă sâmbătă a fost inaugurată oficial, Cetatea Medievală a Severinului este acum închisă pentru vizitatori. Câţiva poliţişti locali au grijă să nu permită nimănui accesul în cetate.

Istoria Cetăţii Severinului nu se încheie în anul 1524, când Balibeg-paşa o distruge din cauza trădării voievodului Transilvaniei, Ion Zapolia, aşa cum spun istoricii. Prin grija Primăriei Drobeta Turnu Severin, istoria cetăţii continuă să fie una zbuciumată. Inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute cu surle şi trâmbiţe, cetatea a fost deschisă practic doar două zile, sâmbătă şi duminică, atât cât a ţinut “Toamna severineană”. De luni, accesul publicului larg este interzis, poliţiştii locali având grijă ca nimeni să nu pătrundă în cetate.

VIDEO

După inaugurare, accesul în Cetatea Medievală a Severinului este închis

Din 2010 aici s-a lucrat pentru reabilitarea cetăţii, în cadrul unui proiect integrat cu fonduri europene în valoare de aproximativ 13 milioane de euro, care a vizat reabilitarea Cetăţii Medievale şi a Palatului Cultural “Teodor Costescu”.

Severinenii dar şi multe alte persoane care ajung în oraşul de la Dunăre şi-ar fi dorit zilele acestea să viziteze cetatea. Mai au de aşteptat, cel puţin până la sfârşitul anului, după cum declară edilul şef, fiindcă Primăria trebuie să facă angajări, vreo 10-12 funcţionari publici.

„Cetatea trebuie încadrată cu personal şi ca să încadrezi personal e nevoie de o hotărâre de consiliu, să modificăm organigrama. Este nevoie de oameni care să stea la  intrare la punctul de informare turistică, de oameni care să-i însoţească pe traseu, să le explice şi este nevoie de bani ca să angajăm acolo 10-12 oameni. Trebuie să rectificăm bugetul, să modificăm organigrama şi să angajăm oamenii, luna viitoare sperăm să obţinem avizul de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici”, spune primarul Severinului, Constantin  Gherghe.

cetatea medievala a severinului FOTO Corina Macavei

Cei doi viceprimari ai Severinului, Liviu Nicolicea şi Daniel Cârjan, consideră că inaugurarea trebuia făcută atunci când erau finalizate lucrările de reabilitare şi la Palatul Cultural „Teodor Costescu”.

„Nu sunt în localitate aflu şi eu despre acest aspect din presă. Mă gândesc că aşa se poartă în Mehedinţi, este vreun sindrom, findcă şi maternitatea a fost inaugurată de vreo zece ori”, spune viceprimarul Liviu Nicolicea.

„A fost o inaugurare de faţadă pentru a-şi face imagine primarul. Strict şi pur electoral a făcut-o. În mod normal trebuiau recepţionate în comun şi teatrul şi cetatea. A vrut să facă un eveniment fastuos, îl chemase pe vicepremierul Gabriel Oprea”, declară, la rândul său şi viceprimarul Daniel Cârjan.

Oricum, până în momentul de faţă nici nu a avut loc predarea obiectivului de către firma constructoare Primăriei Drobeta Turnu Severin. Constructorul mai are de lucru vreo două săptămâni, de efectuat finisaje, racorduri, ridicarea gardului şi alte construcţii de şantier, de mutat fântâna din zonă.

Inaugurarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Medievale a Severinului a avut loc sâmbătă, 26 septembrie, începând cu ora 11,00, în cadrul manifestărilor „Toamna severineană”. Evenimentul a fost marcat printr-un spectacol medieval în care a fost regizată întâlnirea care a avut loc în anul 1406 în Cetatea Medievală dintre domnitorul Mircea cel Bătrân şi Sigismud, regele Ungariei.

Sâmbătă, înainte de începerea spectacolului, primarul Constantin  Gherghe a fost îmbrâncit violent de un grup de protestatari de la RAAN, care veniseră la Cetate în speranţa că cineva din rândul autorităţilor locale va veni să vorbească cu ei despre problema salariilor restante.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite