15 octombrie – Ziua Bastonului Alb. Cu ce probleme se confruntă persoanele fără vedere din Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, la 15 octombrie, este celebrată ziua internaţională a nevăzătorilor sau ziua bastonului alb, care este sprijinul de nădejde al persoanelor fără vedere.

Ideea sărbătorii i-a aparţinut organizaţiei europene pentru bunăstarea persoanelor fără vedere. Potrivit statisticii, în România trăiesc aproape 110.000 de adulţi şi copii cu probleme ale ochilor. În judeţul Mehedinţi sunt circa 1.400 de persoane cu deficienţe de vedere. Unii nevăzători se închid în ei, se izolează şi rareori mai doresc să iasă în lume. Puţini cunosc faptul că în Drobeta Turnu Severin există o filială a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, unde găsesc sprijin la diversele probleme cu care se confruntă ori pot juca şah, table, cărţi sau remi, pot răsfoi cărţile în Braille. Nu în ultimul rând, Asociaţia organizează periodic concursuri, excursii în ţară, activităţi menite să-i ajute să-şi depăşească condiţia.

Au nevoie de ajutor

Sediul asociaţiei de pe strada Călăraşi are nevoie însă de o renovare completă, însă fondurile sunt insuficiente pentru o asemenea lucrare. Preşedintele asociaţiei, Victor Zaharia, a reuşit să strângă din sponsorizări ceva materiale, dar ar fi nevoie de mână de lucru şi orice ajutor este binevenit:

„Dacă ar putea cineva să ne ajute să facem îmbunătăţiri în sediu. Am schimbat din fonduri proprii geamurile, uşile, dar avem nevoie de mână de lucru”.

Lipsa independenţei de deplasare şi absenţa unui loc de muncă, ce i-ar ajuta să trăiască o viaţă mai demnă şi mai apropiată de normalitate, sunt cele două probleme majore invocate de cei care se confruntă cu dizabilităţi de vedere. Lista ar putea fi completată cu atitudinea nepăsătoare a autorităţilor în multe situaţii, cu refuzul de multe ori nejustificat al angajatorilor de a oferi un loc de muncă nevăzătorilor, cu faptul că semafoarele, covoarele tactile, ar trebui să fie foarte bine semnalizate, trecerile de pietoni să fie prevăzute cu covoare tactile şi să fie vopsite. Există o lege care obligă fiecare firmă cu peste 50 de angajaţi să aibă minim 4 la sută angajaţi persoane cu handicap, dar la Drobeta Turnu Severin nu a însemnat aproape nimic.

Lipsa locurilor de muncă

Preşedintele asociaţiei a purtat discuţii cu mai mulţi angajatori din municipiu în acest sens, dar deocamdată nu s-au făcut paşi concreţi în acest sens. Aşa se face că marea majoritate a nevăzătorilor din Mehedinţi trăiesc din indemnizaţiile oferite de stat, adică 1.405 lei pentru cei încadraţi la gradul I de invaliditate şi 372 de lei la gradul II.

Victoria Zaharia mai spune că dincolo de aceste probleme asociaţia încearcă în unele cazuri să îi convingă pe părinţii care au copii cu probleme de vedere că lipsa parţială sau totală a vederii nu înseamnă lipsă de inteligenţă. Famiile în care există nevăzători sunt reticente de multe ori vizavi de nevoia de educaţie şi de capacitatea de a învăţa a nevăzătorului. „Sunt situaţii când îi ţin pe lângă ei doar pentru a primi indemnizaţia de nevăzători pentru că dacă îi trimit la şcoli speciale pierd aceşti bani şi atunci îi trimit la şcolile de masă, ori acest lucru nu este spre binele copilului. Ducem multă muncă de lămurire cu ei, doar în şcolile speciale copiii învaţă alfabetul Braille, principalul sistem de comunicare pentru cei cu deficienţe de vedere”, explică Victor Zaharia.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite