VIDEO Tradiţii de Hâdârlez, ziua în care trecem la anotimpul cald
0
Hâdârlezul, care se serbează în fiecare an pe data de 6 mai, este o mare sărbătoare printre turcii şi tătarii din Dobrogea. Credinţa populară spune că de pe data de 6 mai trecem la anotimpul cald.
Legenda spune că doi fraţi gemeni - Hăzăr şi Iliaz - au fost alungaţi din Cer de către Creator şi au primit dreptul de a se întâlni, o singură dată pe an (în ziua de Hâdârlez), unul devenind stăpânul Pământului şi celălalt al Cerului. Aceştia au fost consideraţi patronii astronomici ai vieţii umane, aflăm de pe site-ul Muzeului de Etnografie Tulcea.
Sărbătoarea marchează începutul anului agricol, trecerea la anotimpul cald. În această zi au loc diverse gesturi ritualice: rostogolirea prin iarbă pentru ca toate relele să se ducă pe duşmani; săritul peste foc, să se cureţe totul de ce este rău; lăsatul hainelor afară pentru ca cei doi sfinţi în timpul nopţii (de 5 spre 6 mai) să le biciuiască şi cel care le poartă să fie scăpat de rele.
În noaptea dinspre 5 spre 6 mai fetele umpleau o căldare cu apă în care aruncau diverse podoabe. Fetele scoteau din apă câte o podoabă şi în raport de aceasta, se ghicea viitorul tinerei.