VIDEO Iarna la Gura Portiţei. Cum se vede Delta Dunării din farul mutat de ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele 7 mari faruri care păzesc coasta Mării Negre, de la Sulina la Mangalia, are o istorie aparte. Din cauza amplasării sale, el a fost mutat de-a lungul vremii de două ori.

Farul de la Gura Portiţei se numără printre cele 7 mari faruri amplasate de-a lungul ţărmului Mării Negre: Mangalia (în anul 1958), Tuzla (în anul 1900), Constanţa (în anul 1960), Midia (în anul 1942), Gura Portiţei (în anul 1944), Sfântu Gheorghe (în anul 1968) şi Sulina (în anul 1983). 

La Tuzla există aşadar cel mai vechi far de pe litoral, încă funcţional, acesta intrând în serviciu în anul 1900. Farul de la Tuzla a funcţionat cu lămpi de petrol pânâ în anul 1958, când a fost electrificat.

În cazul farului de la Gura Portiţei, electrificarea a venit mai târziu. Construit în 1944 (al treilea ca vechime, după Tuzla - 1900 şi Midia - 1942), farul a funcţionat pe acetilenă până în 1994, când a fost racordat la reţeaua electrică naţională. 

Farul de la Gura Portiţei este amplasat în punctul φ = 44º40'31"N, λ = 28º59'14"E. Are o lumină albă cu sclipiri, cu perioada de 9 secunde. Vizibilitatea este de 10 mile marine, înălţimea luminii atinge 22 metri, iar înălţimea construcţiei - 23 metri. Turnul farului este o construcţie metalică cu zăbrele în benzi orizontale albe şi negre şi o cupolă de culoare albă. Farul a fost modernizat în anii 1952 şi 1958. 

Existenţa farului de la Gura Portiţei este, însă, zbuciumată. 

Din cauza inundaţiilor, farul a trebuit mutat de două ori de pe amplasament. În anul 1966, farul care se afla pe malul nordic al fostului canal de la Gura Portiţei a fost mutat pe malul sudic. A stat aici doar 11 ani, pânâ în 1977, când a fost readus pe poziţia iniţială, de pe malul nordic, din acelaşi considerent - pentru a fi ferit de creşterea apelor. Când Dunărea se umflă, intrarea în far se face foarte anevoios.

Din acelaşi motiv, Ministerul Apărării Naţionale doreşte relocarea Farului de aterizare Gura Portiţei pentru siguranţa traficului navelor maritime la ţărmul României şi a personalului navigant.

Farul de aterizare Gura Portiţei funcţionează în imobilul 832 aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi este situat pe un teren inundabil, pe teritoriul administrativ al comunei Mihai Viteazu, judeţul Constanţa.

Aflându-se la circa 50 de metri de malul mării, farul de aterizare este afectat masiv de variaţiile de nivel ale sistemului lagunar Razelm–Sinoe, precum şi de eroziunea continuă a plajei. „În perioadele cu vânt puternic şi/sau căderi masive de precipitaţii în zonă, se produc frecvente inundări ale incintei farului de aterizare, care produc grave disfuncţionalităţi ale aparaturii şi tehnicii, ajungându-se până la întreruperea funcţionării acestuia.

Nefuncţionalitatea Farului de aterizare Gura Portiţei pune în pericol siguranţa traficului navelor maritime şi a personalului navigant care le deserveşte. Drept urmare se impune reamplasarea urgentă a farului de aterizare şi a clădirilor anexe, într-un loc mai sigur prin realizarea unei platforme înălţate pe un alt teren“, arată MApN în expunerea de motive pentru legea privind actualizarea valorii de inventar şi a adresei poştale a imobilului Grindul Lupilor aflat în domeniul public al statului prin care doreşte schimbarea titularilor dreptului de administrare asupra unor părţi de imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Mediului prin Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, respectiv în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat preluarea unei părţi dintr-un imobil, constituită din teren în suprafaţă de 0,2100 ha, aflat în domeniul public al statului, din administrarea Ministerului Mediului prin Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în administrarea sa pentru Direcţia hidrografică maritimă, în vederea reamplasării Farului de aterizare Gura Portiţei.

Ministerul Mediului, prin Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a fost de acord să transmită în administrarea Ministerului Apărării Naţionale terenul în suprafaţă de 0,2100 ha, situat în comuna Mihai Viteazu, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară nr. 102627 a comunei Mihai Viteazu, nr. cadastral 102627, care face parte din zona protejată Grindul Lupilor şi în situl Natura 2000 ROSCI0065 Delta Dunării şi ROSPa0031 Delta Dunării şi Complexul Razim-Sinoie, condiţionat de preluarea în administrare a terenului aferent imobilului 832. Imobilul care reprezintă zona protejată Grindul Lupilor este înregistrat în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului la nr. MFP 108352.

Solicitarea Ministerului Mediului este motivată prin faptul că terenul imobilului 832 este situat în aceeaşi zonă protejată de lege şi astfel se reîntregeşte patrimoniul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, administrat de acest minister prin Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Farurile fac parte din sistemul de asigurare a navigaţiei pe litoralul românesc. Farurile sunt în grija Ministerului Apărării Naţionale, fiind administrate de Direcţia Hidrografică Maritimă din cadrul Forţelor Navale Române. 

Direcţia Hidrografică Maritimă (DHM) este cea care transmite în regim de urgenţă avertismente radio costiere şi avertismente radio locale care se referă la siguranţa navigaţiei şi condiţiile meteorologice speciale, în limba română şi în limba engleză prin staţia radio de coastă, pe frecvenţa de 500 Khz.

Pe lângă cele şapte faruri de aterizare, sistemul mai este format dintr-un radiofar la Constanţa, trei faruri de intrare la Mangalia, Constanţa şi Midia, trei grupuri de lumini de intrare la Mangalia, Constanţa şi Midia, patru semnale de ceaţă în Mangalia, Tuzla, Constanţa şi Sulina.

Pe aceeaşi temă: 

Poveştile fascinante ale celor şapte mari faruri care păzesc coasta Mării Negre. Cel mai vechi far, la Tuzla. Ce semnal transmite lumina roşie fixă

Marinarul care a construit farurile de pe litoral: „Am depus jurământul de două ori în decurs de câteva săptămâni: pentru rege şi pentru noua orânduire“

VIDEO Harta epavelor din apele româneşti ale Mării Negre. Bulgaria ia din nou faţa României: cum pierdem promovare mondială pentru vestigii

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite