Singura gospodărie-muzeu din Dobrogea, reparată de etnicii bulgari. „Daţi o şansă generaţiilor viitoare să-şi cunoască străbunii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura gospodărie-muzeu din Dobrogea este reparată cu ajutorul etnicilor din regiune. Casa ţărănească tradiţională de la Enisala este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din nordul regiunii.

Aflată la Enisala, Gospodăria ţărănească veche de la 1900, conservată „in situ“ (pe locul său), este vizitată de turiştii care vor să vadă şi Cetatea de la Enisala, situată lângă localitate, precum şi celelalte obiective din Babadagul învecinat.

Casa din Enisala este punct muzeal al Muzeului de Etnografie şi Artă Populară (MEAP) Tulcea, ce funcţionează în cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea.

Acest institut poartă numele arheologului Gavrilă Simion (1928-2010), întemeietorul muzeelor din judeţul Tulcea.

Născut în Bărăgan şi stabilit în Dobrogea, Simion a descoperit căsuţa tradiţională de la Enisala, ce era construită la începutul anilor 1900. A aparţinut unui sătean, Dumitru P. Iosif, şi a fost cumpărată de Muzeul Deltei Dunării (cum se numea pe atunci), ce a renovat-o, a îmbunătăţit-o şi a transformat-o în obiectiv turistic. 

Gospodăria este îngrijită actualmente de familia unei localnice, Mariana Stan, angajată la muzeul tulcean.

Semnele vremii începuseră să degradeze frumoasa casă şi anexele sale, ce riscau să se înfăţişeze astfel în condiţii improprii turiştilor veniţi să admire Enisala.

Dar cei care au sărit în ajutor au fost bulgarii de la Asociaţia „Sfitilina“ din Vişina, de lângă Jurilovca. Oamenii au contribuit cu meseriaşi şi cu materiale (stuf şi lemn) la refacerea coamei acoperişului casei, care este bătut într-o tehnică specială, precum şi a samalâcului (magazia de nutreţ). 

image

Meşteri bulgari au reparat Gospodăria tradiţională dobrogeană de la Enisala Sursa Facebook MEAP Tulcea

image

„Mulţumim Asociaţiei Comunităţii Bulgare Sfitilina din satul Vişina, comuna Jurilovca, reprezentată de Bianca Cristina Folescu, pentru ajutorul benevol acordat punctului muzeal Gospodăria ţărănească conservată ’in situ’ Enisala. Mulţumiri domnilor Paul Zaiţ, Vasile Tudorache şi lui Florin, donatori şi voluntari, datorită cărora coama la casa mare şi samalâcul gospodăriei au fost reînnoite!“, transmite Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Tulcea.

Urmează şi alte lucrări necesare pentru conservarea in situ (la locul său) a monumentului dobrogean, iar muzeografii tulceni fac un apel către comunitate.

„Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care înţeleg că muzeele sunt un bun al nostru şi al generaţiilor viitoare, ei vin alături de slujbaşii acestor instituţii şi oferă cu generozitate din timpul lor, din bunurile lor, pentru ca un strop de istorie să treacă proba timpului. Mai sunt multe de făcut şi orice sprijin este bine venit. Dacă doriţi să vă implicaţi, veniţi alături de noi! Este necesară intervenţia urgentă la anexele gospodăriei şi casa mică. Daţi o şansă generaţiilor viitoare să-şi cunoască străbunii!“, este mesajul păstrătorilor zestrei Dobrogei. 

Pe aceeaşi temă: 

Cea mai frumoasă gospodărie din Dobrogea, donată de familia unui ţăran din Enisala

VIDEO Dobrogea de nord văzută din dronă. Peisaje de o frumuseţe uluitoare, surprinse de la mare înălţime

FOTO VIDEO Călătorie în timp la Enisala. Locul din nordul Dobrogei unde vezi obiective cu care România se mândreşte

Singura cetate medievală a Dobrogei era cândva pe ţărmul Mării Negre. Cum a ajuns acum la mulţi kilometri de apă

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite