Proiect unic: arhitecţii vor construi case, unde deţinuţii vor învăţa meserii tradiţionale din Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă tradiţională din Delta Dunării FOTO Facebook
Casă tradiţională din Delta Dunării FOTO Facebook

Arhitecţii şi studenţii la arhitectură sunt chemaţi la un proiect unic în România: să proiecteze cinci locuinţe tradiţionale din Delta Dunării, unde deţinuţii vor învăţa diverse meserii.

Cele cinci case ecologice vor fi ridicate pe gringul Tătaru, din Chilia, acolo unde există o secţie exterioară a Penitenciarului Tulcea, care dispune de o fermă de 100 hectare teren.

În fiecare dintre ele, mai multe persoane privative de libertate vor învăţa tot atâtea meserii tradiţionale: să construiască bărci, să facă oale, să împletească coşuri de stuf, să realizez obiecte din lemn, dar şi să ducă mai departe tradiţia caselor din deltă. Vor fi cooptaţi în proiect persoanele privative de libertate care pot lucra în regim deschis.

Construcţiile nu vor depăşi 60 mp spaţiu închis, la care se vor adăuga spaţiile exterioare acoperite – tip prispă.
Proiectul derulat de Rowmania, al cărui preşedinte este Ivan Patzaichin, se adresează deţinuţinor care au până în opt clase.

„În penitenciar mai sunt proiecte de reeducare a celor care au mai multe clase. De aceea ne-am gândit la cei cu mai puţină şcoală, care pot face astfel de munci. Peste tot în ţară se pune din ce în ce mai mult accent pe case tradiţionale, dar nu are cine să le recondiţioneze, de aceea ne-am gândit că această meserie este de viitor“, a spus Teodor Frolu, preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23.

Startul concursului s-a dat săptămâna trecută. Pe 10 septembrie vor fi anunţaţi câştigătorii şi va începe construcţia caselor. Proiectul este finanţat în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009 – 2014. Modelul aplicat este cel din Penitenciarului Bastoy Island din Norvegia, singurul penitenciar ecologic din lume. Bugetul proiectului este de 580.320 de euro.

image

Principalul obiectiv al proiectului este acela de reintegrare socială a deţinutilor. Ca urmare, pe pacursul proiectului ansamblul ecologic este  accesibil publicului, inclusiv prin realizarea de programe culturale şi de comunicare publică.

Componenţa juriului este următoarea: Ivan Patzaichin – preşedinte onorific, Teodor Frolu – secretar, arh. Şerban Ţigănaş - preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România, dr.arh. Augustin Ioan – profesor Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, dr. arh. Andrei Şerbescu – şef lucrări Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, arh. Bogdan Mihalca – arhitect-şef al municipiului Tulcea, arh. Bruno Andreşoiu – director general revista Igloo, Dana Cenuşă – expert ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor).

Calendarul concursului
18 iulie 2014  - lansarea proiectului şi start înscriere în concurs
3 septembrie 2014 (h 12:00 GMT) – ultima zi de înscriere în concurs şi de depunere a materialelor
4 septembrie 2014 – debut sesiune jurizare
10 septembrie – anunţarea rezultatelor, decernarea premiilor

Casă delta dunarii

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Lotca solară, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin

Corul Sinicika, „sirenele“ lui Patzaichin de la Mila 23

Muzeul Lotcii în Mila 23, satul natal al lui Ivan Patzaichin

FOTO Jurilovca, poarta Raiului de la intrarea în Delta Dunării

FOTO Niculiţel, tărâmul strugurilor şi al mănăstirilor

FOTO Luncaviţa, satul teilor şi al nopţilor senine






 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite