Lucian Eduard Simion, guvernatorul Deltei: „Este greu să-i scoţi din peisaj pe şmecherii cu maşini de lux şi lanţuri grele la gât“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Eduard Simion, guvernatorul ARBDD (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării), a făcut pe blog câteva precizări privind plajele Vadu şi Corbu, zone sălbatice ce sunt luate cu asalt în fiecare an de turişti.

Înainte de 1 Mai, guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării a făcut o deplasare în zona plajelor de la Vadu şi Corbu, pentru a discuta cu primarii şi consilierii locali ai localităţilor Săcele şi Corbu. 
 

Având în vedere că zonele nu au destinaţie turistică, s-a decis ca din acest sezon estival să se monteze panouri de atenţionare şi semnalizare a limitelor rezervaţiei, precum şi panouri cu informaţii despre condiţiile de acces în zonă.
 

Vor fi amenajate unele zone de parcare pentru autovehicule şi vor fi amplasate bariere astfel încât activităţile din zona plajelor să se facă terestru. Primăriile Săcele şi Corbu vor avea obligaţia igienizării celor două plaje de pe teritoriul lor administrativ.
 

Ulterior, el a postat pe blog următorul mesaj. Vi-l redăm integral: „Vă spuneam că în urma multor sesizări am mers în zona Vadu-Corbu şi că, împreună cu edilii celor două unităţi administrative am adoptat câteva hotărâri menite să protejeze cele două plaje numite cândva virgine, zone cu statut special. Oamenii au continuat să posteze întrebări şi comentarii la care voi încerca să răspund .
 

Situatia plajelor de pe teritoriul Rezervaţiei este una extrem de complicată pentru că, da, de-a lungul timpului tot felul de interese au făcut ca legea să nu fie respectată sau să fie aplicată după ureche: din neştiinţă, din nepăsare, din interes.

plaja corbu wildstate.ro


 

Referitor la plaja Corbu trebuie să vă spun că  punerile în posesie realizate de Comisia locală de fond funciar şi de către cea judeţeană de la nivelul Prefecturii Constanţa, s-au făcut fără acordul ARBDD. Retrocedările au fost transferate în instanţă, procesele s-au derulat în timp iar hotărârile au devenit definitive în urmă cu cca.2 – 3 ani.
 

Aşadar, iată, deşi îmi displace profund scuzele ce implică “greaua moştenire” nu am încotro şi trebuie să recunosc faptul că am moştenit această situaţie care, în mod evident trebuie reglementată şi pentru care căutăm soluţii juridice concrete.
 

Nu este deloc uşor pentru că procedurile s-au făcut fără acordul ARBDD dar cu nişte dosare beton cum se obişnuieşte mai nous să se spună despre nişte situaţii de facto greu de anulat.
 

Sunt de acord că trebuie să oferim posibilitatea turiştilor de a se bucura de frumuseţea sălbatică a  acestei zone dar trebuie s-o facem dupa anumite reguli impuse de statutul de teritoriu al Rezervatiei Biosferei Delta Dunării. Este greu să-i scoţi din peisaj pe şmecherii cu maşini de lux şi lanţuri grele la gât care admirau peisajul chiar de pe ţărmul mării în ritmul manelelor ascultate la maximum…obiceiuri care s-au împământenit pe plajele de la Corbu şi de la Vadu. Dar am adoptat nişte hotărâri şi ele se vor aplica cu orice risc.
 

Apropos, am rămas stupefiat când am aflat că la numai o săptămână după ce am stabilit clar în ce condiţii se face accesul pe plajă, la Corbu au năvălit peste 400 de biciclişti într-o competiţie, importantă  înţeleg, dar fără nici o aprobare, fără nici un accord, de parcă ar fi fost vorba despre …”ţara nimănui”. Fără să se ţină cont de faptul că această plajă este protejată prin lege.

Şi voi insista asupra acestui lucru chiar dacă – mi voi ridica în cap foarte mulţi oameni care, înţeleg că deja au început să se plângă pentru faptul că în mini-vacanţa de 1 mai au fost nevoiţi să-şi parcheze maşinile prea departe de plajă şi că plătesc o taxă de acces. Este vorba despre taxa de acces în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, o taxă care se plăteşte în toate parcurile şi rezervaţiile natural din lume. Cu diferenţa că la noi cuantumul este cu mult mai mic.
 

Să nu uităm că avem declarată şi o stare de infringement declarat pentru România tocmai pe această problematică: nerespectarea reglementărilor europene de mediu.

Plajă Vadu


 

Infringementul vizează plaja Sulina şi proiectele fostului ministru Udrea, proiecte făcute pe genunchi, cu destul de mulţi bani europeni şi cu complicitatea unor decidenţi, care n-au respectat legislaţia europeană de mediu.Construcţiile de pe plaja Sulina sunt nişte kitsch-uri despre care-mi este greu să vorbesc şi, nici nu vreau să încep cu scuze de genul “nu eu eram atunci la butoane…”  

Din păcate, sesizările au ajuns la CE şi ne-am trezit în această situaţie ingrată, cu acest infringement care spune în fapt că până nu demonstrăm că tot ceeea se întâmplă acolo, pe plajă, nu afectează  habitatele, în speţă, două plante strict protejate, nu putem desfăşura nici un fel de activitate de turism, activităţi economice la urma urmei.
 

Am făcut toate diligenţele necesare şi sper ca în acest an să avem şi rezultate. Pozitive.
 

Numai după ce vom avea aceste rezultate vom face un plan concret de administrare a acestei plaje  (Sulina) conform regulilor impuse strict de ARBDD şi de reglementările  europene în domeniu“.
 

Aştept în continuare sesizări pentru lucrurile prost făcute, chiar şi pentru excesul de zel din partea oamenilor noştri, desigur, îndrăznesc să sper că vor veni şi aprecieri din partea voastră“.

Vă mai recomandăm:


Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină
 

Cum a apărut Marea Neagră, miracolul care a semănat teroare. Câte specii de peşti trăiesc în fostul lac de apă dulce, devenit mare acum câteva mii de ani

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

FOTO Aventură în Marea Neagră. Turiştii vor putea face o plimbare subacvatică la corăbiile şi oraşele scufundate

FOTO În lumea gheţurilor: cele mai frumoase ierni la Marea Neagră. Imaginile de vis au apărut şi în Daily Mail

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite