Legenda tragică a căpitanului Ciocârlan. Părăsit de mireasă, şi-a zburat creierii, iar fantoma lui ar bântui pe Lacul Ciuperca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barcă pe lac FOTO Misterele Dunării
Barcă pe lac FOTO Misterele Dunării

O legendă spune că un tânăr ofiţer care s-a omorât după ce l-a părăsit mireasa lui se plimbă încă pe apele Lacului Ciuperca, în căutarea liniştii.

Lacul Ciuperca, simbolul oraşului Tulcea, este învăluit în legendă. Povestea spune că demult, la începutul secolului trecut, când zona era una mlăştinoasă, cu multe lacuri, la Tulcea a ajuns şi căpitanul Ciocârlan, repartizat la Regimentul 33 Infanterie.

Era un personaj celebru: avea un fizic impunător, iar peste hainele militare purta, în zilele ploioase, o pelerină lungă, albastră. Deseori, tânărul obişnuia să se plimbe cu o barcă pe lacul Ciuperca.

Indiferent de anotimp – mai puţin iarna, când lacul îngheţa bocnă – căpitanul Ciocârlan putea fi zărit la primele ore ale dimineţii, printre fuiorii albi de ceaţă, conducându-şi mica barcă, într-o poziţie marţială, înfăşurat în celebra pelerină albastră“, scrie Nicolae Ariton în „Misterele Dunării“.

Nu a trecut mult şi tânărul militar s-a îndrăgostit de o frumoasă fată, fiica cea mică a directorului Băncii Naţionale din Tulcea. Mireasa a purtat o rochie comandată la Viena şi petrecerea a ţinut trei zile şi trei nopţi.

Fericirea lor nu avea să ţină mult pentru că, la scurt timp de la nuntă, mireasa a fugit de acasă şi a intentat divorţ. Tânărul soţ a încercat să o aducă înapoi şi, spune mai departe povestea, căpitanul Ciocârlan şi-a făcut apariţia la intrarea în bancă, solicitând o audienţă la socrul său. Paznicul, un turc care fusese instruit să nu-l primească pe fostul ginere în clădire, l-a refuzat categoric.

Atunci, deznădăjduit, ofiţerul a scos de sub pelerină un pistol şi şi-a tras un glonţ în tâmplă. Trupul neînsufleţit al ofiţerului a zăcut ore în şir în holul de la intrarea în bancă.

A doua zi, peste oraş s-a abătut o ploaie măruntă, iar peste Dunăre şi lacul Ciuperca plutea o ceaţă albă.

Zeci de tulceni erau gata să jure atunci că au văzut cu ochii lor ambarcaţiunea cu pânze a căpitanului Ciocârlan plutind încet, sub comanda marţială a acestuia, înfăşurat în pelerina albastră.

Apariţiile s-ar fi repetat de mai multe ori. Legenda celui care s-a omorât din dragoste a fost uitată de mulţi tulceni. Unii spun că în zilele ceţoase, pe lac se poate observa o mică ambarcaţiune cu pânze, condusă de bărbat înfăşurat într-o pelerină albastră.

image

Vă mai recomandăm:

Cadrilater, istoria ascunsă a unor graniţe semnate cu sânge - pământul românesc smuls Dobrogei de Marile Puteri

Insula Şerpilor, rana deschisă a României, de la stăpânirea bizantină la cea a „Sublimei Porţi“. Detalii din culisele faimosului proces de la Haga

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slav

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite