FOTO VIDEO Cercetări arheologice la Enisala: peste o sută de morminte medievale, găsite în zona în care urmează să fie realizat miniportul turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantierul de la Enisala FOTO Mircea Stoian
Şantierul de la Enisala FOTO Mircea Stoian

În momentul în care va începe construcţia miniportului turistic de la Enisala, cel puţin un arheolog tulcean  va fi prezent pe şantier pentru a monitoriza situaţia, în cazul în care apar şi alte elemente importante pentru istoria Dobrogei de Nord.

Aici arheologii tulceni au găsit, pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 de metri pătraţi, peste  500 de complexe arheologice din perioada neolitică, epoca fierului, dar şi din perioada medievală.
Foarte interesante sunt mormintele medievale. La Enisala au fost descoperite 120 de astfel de morminte, dar şi numeroase structuri de locuit, cum ar fi, spre exemplu, locuinţe foarte bine păstrate din lemn, vetre, cuptoare.

„Este vorba de o descoperire uriaşă, iar materialul arheologic este foarte bogat, inclusiv piese din argint, din bronz, chiar monede din argint, mai ales pentru epoca medievală. Cercetările s-au desfăşurat pe perioada a două luni. Probabil că vom continua cu o supraveghere arheologică în momentul în care se va amenaja acel miniport turistic. Nu ştim exact dacă va fi afectată exact zona cercetată de noi sau se vor extinde. De aceea va trebui să fim prezenţi şi în momentul amenajării şi poate vom descoperi alte noi lucruri“, a explicat dr. Sorin Ailincăi, din cadrul Institutului de Cercetări Eco Muzeale din Tulcea.

Aici cercetătorii au identificat o aşezare neolitică ce aparţine Culturii Gumelniţa, adică din a doua jumătate a mileniului V îHr, este de asemenea şi o aşezare din prima Epocă a Fierului care este ceva mai consistentă.

Pentru arheologii tulceni, este vorba despre descoperiri spectaculoase: locuinţe, gropi de provizii, gropi menajere, dar şi gropi în care erau depuşi anumiţi indivizi.

Strâns legat de istoria mai recentă a Dobrogei, tot aici, în situl de la Enisala – Palanca s-a descoperit şi cimitirul locuitorilor care stăteau. Probabil. la Cetatea Enisala.

Materialele, sub studiu

După ce vor fi analizate atent piesele descoperite pe şantierul arheologic de la Enisala vor apărea tot felul de elemente noi, importante pentru determinarea istoriei Dobrogei de Nord.

Cei care au lucrat pe şantierul de la Enisala au trimis eşantioane la un laborator în Franţa, precum şi la un laborator în Polonia, pentru datare. Rezultatele urmează să ajungă în două-trei luni.

„Noi în linii mari cunoaştem de când sunt datate, pentru perioada neolitică probabil sfârşitul Mileniului V î.Hr., iar pentru prima epocă a fierului, noi presupunem că este vorba de secolul VIII, începutul secolului VII, î.Hr.“, mai precizează Ailincăi.

Monografii pentru istoria Dobrogei

„Cea mai mare parte a materialelor se află sub studiu. De abia am spălat ceramica, urmează să o desenăm, toate obiectele vor fi înregistrate şi cred că noutăţi foarte multe vor veni după ce va fi analizat materialul uman şi animal, pentru că ele ne furnizează poate datele cele mai interesante“, explică dr. Ailincăi.

Acesta spune că din informaţiile strânse până la momentul de faţă se pot publica cel puţin trei monografii esenţiale pentru istoria Dobrogei.

„Vom publica rezultatele cercetărilor. Va apărea, cel mai probabil, un volum dedicat perioadei preistorice, perioadei neolotice şi celei din prima parte a epocii fierului, iar următoarele două volume vor fi dedicate cimitirului şi aşezării medievale“, mai spune cercetătorul tulcean.

Mai citiţi şi:

FOTO Un cercetător tulcean, în Saharna, Republica Moldova: „Am văzut vestigii care arată clar că avem o istorie comună“

FOTO Impresionant: La poalele cetăţii Enisala, arheologii au găsit aşezări din Epoca Fierului!

Se rescrie istoria Deltei Dunării

Sursa video: YouTube

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite