Zece ani de la cele mai grave inundaţii din istoria Banatului. Mobilizare internaţională de anvergură în judeţul Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 15 aprilie 2005, judeţul Timiş a fost lovit de cele mai grave inundaţii din istoria modernă a Banatului. În urma ploilor şi a topirii gheţii, râul Timiş s-a umflat şi a rupt digul de apărare în mai multe locuri.

În urmă cu zece ani, apele s-au revărsat cu furie peste localităţile aflate între albiile râurilor Timiş şi Bega. Imaginile erau apocaliptice cu  "Marea Banatului". Totul era sub ape. Casele cădeau una după alta sub umezeală. 

Au fost inundate 116 localităţi şi suprafeţe de peste 30.000 de hectare. Au fost evacuate atunci aproape 3.000 de persoane. Judeţul Timiş a trecut prin clipe grele. Autorităţile au fost depăşite. Inspectoratul pentru Situaţia de Urgenţe (ISU) şi pompierii nu aveau echipamente pentru lupta împotriva inundaţiilor. Doar câteva bărci, tractoare şi cizme de cauciuc. Nici pregătire specială pentru salvarea în cazuri reale de inundaţii. 

„În perioada 14-26 aprilie 2005 au avut loc precipitaţii cu o medie de 150 l/mp, care s-au corelat cu topirea zăpezii. A nins abundent atunci şi spre sfârşitul lunii martie. Ca urmare a inundaţiilor 2.195 case afectate, dintre care 720 distruse în totalitat. De asemenea, au fost afectate 3.372 anexe gospodăreşti, 707 fiind distruse. Inundaţiile au acoperit aproximativ 100.000 de hectare şi peste 300 kilometri de drumuri - 27,3 kilometri drumuri naţionale, 92 kilometri drumuri judeţene, 107 kilometri drumuri comunale şi 78 kilometri de străzi”, îşi auce aminte Ovidiu Drăgănescu, prefectul de atunci al judeţului Timiş.

image


 

Persoanele evacuate au fost cazate în 16 localităţi. Pe lângă cazare, au primit zilnic hrană, produse pentru igienă corporală, haine şi altele necesare.
 

„Toti copiii au fost integraţi de urgenţă în sistemul de învăţământ din zonele de cazare. S-a asigurat cazarea animalelor în ferme puse la dispoziţie de autorităţile locale şi s-a asigurat necesarul de hrană şi asistenţă sanitar-veterinară. S-au vaccinat adulţii şi copiii din localităţile inundate, cadrele Mininisterului de Interne, MApN şi cei din ONG-uri. S-au folosit 10.152 doze în valoare de 1,7 miliarde lei. Au fost vaccinate şi aproximativ 35.000 de animale-2.300 bovine, 940 cabaline şi 31282 ovine”, mai spune Drăgănescu.
 

image

În ajutorilor sinistraţilor s-a mobilizat însă comunitatea internatională. A fost o acţiune fără precedent. În acele zile, pe străzile Timişoarei puteau fi zărite, prin tranzit, spectaculoase convoaie de transportoare, sosite din Ungaria, Germania, Finlanda, Olanda, Italia, Austria şi Luxemburg. Cărau cu ei utilaje şi echipamente de intervenţie, pompe de mari dimensiuni pentru extragerea apei, bărci de salvare, corturi de campanie, zone de prim ajutor şi alte ajutoare. Au venit cu tot cu specialişti.
 

Cel mai important lucru a fost că nu a existat nicio persoană decedată.


Vreau să transmit omagiul meu tuturor celor care au contribuit la acest efort uriaş şi să le mulţumesc în numele timişenilor loviţi de furia apelor. Salvatori ISU, pompieri, militari, piloţii militari de la Baza de elicoptere Timişoara, jandarmi, poliţişti, poliţişti de frontiera, angajaţii Apelor Române, ai Prefecturii, primăriilor implicate, Direcţiilor Sanitare, Sanitar-veterinare, de Drumuri, CJT, şi multor altor funcţionari publici. Dar şi celor din ONG - uri, Salvo Timişoara şi mulţi alţii. Mulţumesc tuturor românilor care au trimis ajutoare cum nu cred ca s-a mai trimis vreodată la vreo catastrofa, în ultimele decenii.  Mulţumesc tuturor ajutoarelor tehnice venite din străinătate: S.C. Ape Budapesta, veniţi cu 16 pompe, THW-Germania-20 pompe, din Franţa, Cehia, Suedia, dar şi S.C. Aversa-opt pompe. Astăzi nimeni nu mai vorbeşte de ei”, a mai spus Ovidiu Drăgănescu.

Citeşte şi:
 

FOTO Cum a devenit Banatul "fruncea" şi în lupta împotriva inundaţiilor. Ce a ştiut să facă Timişul în comparaţie cu Teleorman

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite