VIDEO Stea pe Aleea Muzicienilor din Timişoara, pentru unul dintre cei mai buni violinişti ai secolului al XIX-lea. A concertat în Timişoara, în 1879

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joseph Joachim a concertat la Timişoara in 1879, iar steaua dedicata lui este a  şasea montata pe trotuarul din fata Filarmonicii, ea alăturându-i-se celor lui Enescu, Bartok, Liszt, Strauss Jr şi Brahms.

Asociaţia Pro Philharmonia şi Filarmonica Banatul va inaugura joi, 30 octombrie, de la ora 18.30, pe Aleea Muzicienilor, steaua lui Joseph Joachim (1831 –1907), violonist, dirjor şi compozitor de marcă al secolului al XIX-lea. 

Joseph Joachim a concertat la Timişoara in 1879, iar steaua dedicata lui este a  şasea montata pe trotuarul din fata Filarmonicii, ea alăturându-i-se celor lui Enescu, Bartok, Liszt, Strauss Jr şi Brahms.

Aleea Muzicienilor este cel mai vechi proiect al Asociaţiei Pro Philharmonia, demarat în 2008, fiecare Preşedinte sponsorizând montarea a doua plăci dedicate personalităţilor muzicale ce au concertat în capitala Banatului. Actualul preşedinte este Georghe Cocian, directorul societăţii Elba, care anul trecut a inaugurat steaua pentru Johanes Brahms.


Joseph Joachim l-a însoţit pe Johannes Brahm într-un turneu extraordinar în Transilvania. Se întâmpla în 1879, iar cei doi celebri muzicieni au combinat relaxarea cu o serie de concerte oferite la Timişoara, Sighişoara, Braşov, Sibiu şi Arad.
 

Brahms şi Joachim au dorit să vină în Ardeal convinşi de impresarul Ignatz Kugel şi Amalie Joachim (1839-1899), soţia lui Joachim, care activat la Sibiu ca solistă pentru câţiva ani pe la jumătatea secolului al XIX-lea.


Joseph Joachim a concertat, alături de Brahms, la Timişoara, în sala de spectacole din actuala clădirea a Liceului Nikolaus Lenau. “A fost o confuzie în seara aceea. Pe afiş s-a trecut o altă sală, iar la ora la care trebuia să înceapă concertul a fost un singur spectator. Joachim a spus că el nu cântă pentru un spectator, iar Brahms a spus că va cânta. Pe vremea aceea Brahms l-a acompaniat pe Joachim, care era un nume. Brahms a fost mai târziu recunoscut. Dar până la urmă au venit spectatorii”, a povestit Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.

image



Citiţi şi:

FOTO Steaua lui Johanes Brahms străluceşte pe Aleea Muzicienilor din Timişoara

Povestea primului superstar care a poposit în Banat: Franz Liszt, în 1846 VIDEO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite