Drumul unor aleşi din Timiş de pe buldozer sau din vamă, în politica mare: „M-a ajutat că am plecat de jos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fel ca alte judeţe din România, Timişul se poate lăuda cu câţiva politicieni cu un parcurs extrem de interesant în politică. Printre aceste personaje se află preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, dar şi deputaţii Gheorghe Ciobanu (PSD) sau Alin Popoviciu (PD-L).

Născut într-o familie cu posibilităţi materiale reduse, părinţii fiind angajaţi la CAP, Bojin a început de jos, lucrând mai întâi ca mecanic de utilaje grele. La intrarea în câmpul muncii, Bojin a lucrat pe buldozer şi excavator. Ulterior a ocupat funcţiile de maistru, şef de lot şi preşedinte de sindicat. În 1986 a ajuns primar în Remete-Mare, funcţie pe care l-a prins şi Revoluţia.

În 1990, Bojin a fost ales din nou primar în Remetea-Mare, post pe care a rămas până în 2001.  În anul 2001, Titu Bojin a ajuns şef al Direcţiei Apelor Banat, reuşind să fie unul dintre puţinii PSD-işti menţinuţi în funcţie de PD-L, care era la putere la vremea respectivă. 

„Eu consider că e o treabă normală să am ceva după 44 de ani efectivi de muncă. Sigur că am avut şi posibilitatea pentru că am fost cu salarii mari. Inclusiv când eram mecanic de utilaje grele, aveam salariul mai mare decât directorul. Nu am niciun leu în conturi. Nu am niciun fel de proprietăţi ascunse prin alte părţi sau prin alte ţări”, a declarat Titu Bojin.

Odată cu avansarea lui Bojin pe funcţii afacerile familiei Bojin în agricultură, transporturi şi construcţii metalice s-au consolidat. De altfel, după ce a fost ales preşedinte al CJ Timiş, Bojin a fost nevoit să dea explicaţii la Parchet pentru o afacere a firmei familiei sale cu Direcţia Apelor Banat. „În anumite perioade societăţile au mers bine. Eu am agricultură complexă, lucrez 800 de hectare cu tot cu păşune. Am Aproximativ 1000 de animale cu oi, capre şi vaci”, a mai declarat Bojin, care consideră că în viaţă l-a ajutat faptul că a plecat de jos.  

Ghiţă Ciobanu de la vamă în PD-L şi PSD

Un alt politician timişean cu un parcurs foarte interesant este deputatul PSD Ggheorghe Ciobanu, alias „Ghiţă Vamă”. Revoluţia l-a prins pe Gheorghe Ciobanu la Întreprinderea de Reparaţii Auto Timişoara. În 1990, Ciobanu s-a angajat revizor vamal în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Timiş, pe care a şi condus-o din funcţia de director, în perioada 1999-2001.

Parcursul politic al lui Ghiţă Ciobanu a fost la fel de interesant, mutându-se de fiecare dată acolo unde a simţit miros de ciolan. Astfel, în 2007, Ciobanu a fost subprefect de Timiş, o scurtă perioadă de timp a fost consilier local, iar în 2008 a fost ales deputat din partea PD-L. În 2012 Ghiţă Ciobanu a trecut la PSD.

Primirea lui Ghiţă Ciobanu în PSD a fost girată chiar de Victor Ponta, care a venit la Timişoara pentru a-i ura bun venit în partid unui traseist notoriu. „Am venit la Timişoara ca să îi spun bun-venit domnului deputat Ciobanu alături de noi, un om pe care îl cunosc de foarte mulţi ani şi pe care l-am dorit alături de mine. Alături de domnul Ciobanu au venit în echipa PSD un număr de 15 primari şi sperăm să câştigăm cât mai multe voturi şi să avem o prezenţă din ce în ce mai puternică”, declara, potrivit Mediafax, Victor Ponta, în 2012, la trecerea lui Ghiţă Ciobanu de la PD-L, la PSD.

Alin Popoviciu, omul din urma „brandului”

image

Un alt politician cu un parcurs interesant în politică l-a avut deputatul PD-L, Alin Popoviciu. Implicat în afaceri încă din anii ’90, Popviciu a fost manager general la mai multe societăţi în care este acţionar. La începuturiile sale politice, Popoviciu s-a făcut remarcat ca om de nădejde al fostului baron PD-L Constantin Ostaficiuc, autointitulat „brand” al politicii locale.

În politica mare Popoviciu a intrat în 2004, când a ajuns consilier judeţean. În 2008, Popoviciu a fost ales deputat făcându-se remarcat în primul rând prin prezenţa în studiourile televiziunilor. Ca parlamentar Popoviciu s-a făcut remarcat printr-o serie de propuneri menite doar să îi aducă notorietate politicianului ahtiat să apară „pe sticlă”. Astfel, Popoviciu a propus un concurs de miss în Parlament, castrarea chimică a pedofililor, interzicerea comercializării sucurilor carbogazoase către copii şi interzicerea vrăjitoriei. De asemenea, Popoviciu s-a făcut remarcat prin certurile din interiorul partidului, fiind în conflict deschis la un moment dat cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite