VIDEO Istoria Air Show Timisoara 2000, cel mai mare miting aviatic din vestul României

VIDEO Istoria Air Show Timisoara 2000, cel mai mare miting aviatic din vestul României

"Albinuţele“ din Letonia au făcut spectacol la Timişoara Air Show 2016

Cel mai mare miting aviatic de la Timişoara a avut loc în anul 2000, pe aeroportul internaţional. S-au aniversat 90 de ani de la primul zbor care s-a efectuat în România, de către Aurel Vlaicu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai mare miting aviatic de la Timişoara a avut loc în anul 2000, pe Aeroportul Internaţional. S-a aniversat 90 de ani de la primul zbor care s-a efectuat în România, de către Aurel Vlaicu. Din Turcia au fost prezente 60 de persoane şi trei aeronave, din Austria au venit doi piloţi, patru tehnicieni şi o aeronavă, Bulgaria a venit cu 60 de persoane şi trei aeronave, Ungaria –şapte persoane şi o aeronavă, SUA – zece persoane şi două aeronave, Ucraina – 34 de persoane şi trei aeronave, Marea Britanie – şase persoane şi două aeronave. Mitingul s-a întins pe două zile, au şase ore de zbor coninuu atâtâ în ziua de sâmbătă cât şi în cel de duminic, cu peste 60 de aeronave în are. 

Puteţi vedea mai jos imagini de la transmisiunea făcută de TVR. 

 


 
Mitingurile aviatice au fost mutat apoi pe aerodromul “Cioca”. 
 
Primul a fost în  2006, cu ocazia împlinirii a 100 ani de la primul zbor mecanic şi a 70 ani de activitate neîntreruptă de zbor pe aerodromul aviaţiei utilitare din Timişoara. A fost prima ediţie a mitingului aviatic de pe acest aerodrom. 
 
Ediţia a doua a mitingului a avut loc în 1 septembrie 2007, la miting participând piloţi şi paraşutişti de la Şcoala Superioară de Aviaţie şi echipaje din Ungaria. La miting au avut loc o vânătoare de baloane de către două avioane ZLIN 526, evoluţii ale unor aparate ultrauşoare şi a două elicoptere.
 
În 5 septembrie 2008, în organizarea Consiliul Judeţean Timiş împreună cu Aeroclubul României şi Aviaţia Utilitară a avut loc cea de a treia ediţie a mitingului aviatic de la Cioca. 
 
La miting au participat Lotul Naţional de Acrobaţie Aeriană ("Hawks of Romania"), Lotul Naţional de Paraşutism Român alături de alte echipe din Serbia, Ungaria şi Austria. Au evoluat avioane de acrobaţie de tip Extra 300L, şi avioane IAR 46, Zlin 526, Cessna 172N Skyhawk, Ultralight TL96 Star, Ulm Pipistrel Şi Festival. Paraşutiştii au fost lansaţi din avioane AN 2, iar planoarele cu un avion PZL 104.
 
Mitingul din 2009 nu s-a ţinut, din cauza lipsei fondurilor. A patra ediţie a avut loc în 11-12 iunie 2010, în cadrul manifestării „Zilele Euroregiunii Dunărea-Criş-Mureş-Tisa”. În prima zi s-a desfăşurat Campionatul Naţional de aeronave ultrauşoare motorizate dotat cu „Cupa Aerobanat”, iar în a doua au evoluat piloţii lotul naţional de acrobaţie şi paraşutiştii.
citeste totul despre: