VIDEO De ce este considerat celebrul imn Gaudeamus „cam discriminator“. Explicaţia unui profesor universitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai noi membri ai departamentului de poliţie din New York participă la ceremonia de absolvire de la teatrul Madison Square Garden. FOTO Guliver/Gettyimages

Un imn tradiţional cu ocazia finalizării anului şcolar, Gaudeamus a răsunat în ultima perioadă în licee şi universităţi, dar a intrat şi în atenţia profesorului Marcel Tolcea, cadru didactic la Universitatea de Vest din Timişoara.

Autor al rubricii „Să vorbim corect româneşte” de la Radio Timişoara, profesorul Marcel Tolcea abordează aspecte foarte interesante din viaţa de zi cu zi, la care mulţi dintre noi nici nu se gândesc. Spre exemplu, profesorul timişorean a abordat recent tema imnului Gaudeamus, cântat în şcoli la sfârşit de an şcolar.

„În limba latină, Gaudeamus înseamnă «să ne bucurăm». «Originea acestui cântec — scrie universitarul timişorean I. Funeriu în Biografii lingvistice — se pierde într-un trecut incert; se pare că el dăinuieşte de prin secolul al XIII-lea, când în universităţile europene limba oficială era latina.» Gaudeamus este un cântec de un optimism aparte şi cam discriminator. Da, optimismul său este unul aparte findcă ne îndeamnă să ne bucurăm cât suntem tineri”, a explicat Marcel Tolcea.

Profesorul consideră că în ciuda îndemnului la bucurie, prin strofa care spune „să ne bucurăm aşadar până suntem tineri, pentru că, după tinereţea zburdalnică şi după bătrâneţea amară, vom sfârşi în pământ” imnul devine puţin discrimiantor. „E cam discrimator fiindcă, aţi înţeles, bucuria ar fi rezervată doar celor juni, tineri.

Da, viaţa este efemeră, adică trecătoare, şi nu veşnică, nepieritoare. Sau sempiternă, ca folosesc un neologism. Dar filosofia acestui imn studenţesc se poate sintetiza în aforismul poetului latin Horatiu, «carpe diem», observă I. Funeriu. Ceea ce, tradus poetic, înseamnă «trăieşte-ţi clipa»”, a mai arătat profesorul Marcel Tolcea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite