Un sfert din mamele care au născut în România nu au ajuns niciodată la un control medical: „În epoca actuală este inadmisibil. Nu face cinste ţării noastre!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gravidele trebuie să efectueze obligatoriu consultaţii medicale
Gravidele trebuie să efectueze obligatoriu consultaţii medicale

Aproape 25 la sută din femeile gravide din România nu au fost la consultaţii medicale în timpul sarcinii, în anul 2014.

Un sfert din mamele care au născut în 2014 nu au ajuns niciodată la un control medical. Acesta este una din cifrele alarmante prezentate la dezbaterea organizată, astăzi, la Prefrectura Timiş. Responsabil de statistică a fost managerul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Bucureşti, medicul Nicolae Suciu.

„Trebuie să învăţăm din cifre, din evidenţele statistice. Trebuie să ne aducă la realitate, să ştim în ce direcţie trebuie să o luăm. Aproape un sfert din femeile care au născut în 2014 nu au trecut pe la un control. Asta înseamnă dezastru. Aproape 10-12 la sută au avut patologii, mult mai greu îndreptabile când părinţii se trezesc la realitate. Dar câteodată e prea târziu. Centrele universitare şi spitalele judeţene au dotară bune. Sunt unităţi sanitare mai izolate care au deficit de dotări, cred că şi de resurse umane. Dar prea folosim expresia că cineva trebuie să facă. Noi trebuie să facem. Că suntem manageri, că suntem profesori, că suntem medici, noi trebuie să facem”, a spus medicul Nicolae Suciu. 


„Nu face cinste României”
 

Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, este şi el de formaţie medic ginecolog. Acesta susţine că prematuritate este o prioritate şi o provocare pentru medicii obstetriceni. 
 

 „Aproape 25 la sută dintre femeile din România nu au fost la consultaţii medicale în timpul sarcinii în anul 2014. O femeie din patru femei ajung să nască fără să facă nicio consultaţie prenatală. În epoca actuală este inadmisibil. Nu face cinste României. Pentru că în cele nouă luni de sarcină, să nu faci niciun consult, nicio investigaţie, nicio analiză, să te bazezi doar pe noroc este pur şi simplu inacceptabil. Trebuie să luăm atitudine şi să stopăm acest fenomen, să promovăm importanţa punerii diagnosticului cât mai rapid în perioada de gestaţie, şi importanţa şi rolul controalelor prenatale. Un număr enorm de mare de afecţiuni foarte grave pot fi descoperit în timp în urma unor simple controale”, a declarat Marius Craina, mangerul Spitaluuli Judeţean Timişoara.

"Marea provocare este legată de vâste de gestaţie extreme"
 

Tot în 2014, în România s-au înregistrat 15.000 de naşteri premature. „Cifra naşterilor premature este constantă de câţiva ani de zile. Aproape 10 la sută din naşterile din România sunt naşteri premature, sub 36 săptămâni de gestaţie, sub 2.500 de grame. Marea provocare este legată de vâste de gestaţie extreme, între 24 şi 28 de săptămâni. Acolo este bătălia de secundă între viaţă şi moarte: Pentru asta avem nevoie de personal calificat, ultraspecializat în această patologie. În al doilea rând ai nevoie de materiale sanitare de înaltă performanţă, ceea ce implică un cost mare din partea Ministerului Sănătăţii. Infrastructura trebuie să fie foarte bine pusă la punct la secţiile de terapie intensivă neonatală pediatrică”, a mai spus Marius Craina. 

"Sunt foarte multe femei de etnie romă"

Olimpia Oprea, managerul Spitalului Muncipal, a afirmat că şi medicii sunt supuşi unui risc atunci când o femeie vine direct să nască, fără să fi făcut înainte consultaţii medicale.  

„Ştiam că suntem pe primul loc în ce priveşte mortalitatea infantilă. Nu a fost o noutate nici celelalte date. Sunt foarte multe femeie de etnie romă. Prima dată când vin la medic, vin să nască. Noi suntem supuşi unui risc. Pot fi cazuri de hepatita C, SIDA, herpes sau sifilis, pe care noi nu le cunoaştem şi riscăm să luăm bolile respective. Şi fătul poate să aibă probleme. Dar dacă vin la consultaţii, femeile pot naşte un copil sănătos şi la termen. În ceea ce priveşte strategia Ministerului Sănătăţii, pentru a scădea naşterile premature şi implicit mortalitatea infantilă, eu consider că ar trebui să fie implicaţi şi medicii de familie, să li se asigure condiţiile necesare pentru a pune diagnosticul de sarcină. În acest moment sunt cabinete care nu au dotarea minimă necesară, nu au o masă ginecologică unde să consulte femeia. Trebuie să se achiziţioneze ecografe pentru medicii de familie. Ar trebui plătiţi suplimentar pentru a se implica mai mult în controlul gravidelor”, a declarat Olimpia Oprea. 

La eveniment şi-a anunţat prezenţa şi ministrul Sănătăţii, Andrei Patriciu Achimaş Cădariu, care însă a fost nevoit să renunţe în ultima clipă. Au fost prezenţi însă cei mai importanţi manageri ale spitalelor din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite