Un cunoscut avocat penalist a ieşit în stradă: „Mă deranjează când un şef de partid manipulează un întreg Guvern pentru a-şi salva pielea”
0Zeci de mii de timişoreni au ieşit în ultimele şapte zile în stradă, mobilizaţi de celebra „Ordonanţă 13”, prin care Guvernul a modificat, „noaptea, ca hoţii”, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Printre cei care au fost duminică în stradă s-a numărat şi avocatul timişorean Florin Kovacs.
Avocat specializat în Drept Penal, cu clienţi acuzaţi sau judecaţi inclusiv pentru abuz în serviciu, avocatul timişorean Florin Kovacs a ieşit duminică în stradă, alături de timişoreni, pentru a protesta faţă de modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală în formula aprobată şi abrogată ulterior de Guvernul Grindeanu. Kovacs a declarat că cel mai tare l-a deranjat faptul că „un şef de partid îşi permite să trateze un Guvern ca o marionetă în interesul său personal”. „Sorin Grindeanu este un tip care poate mult mai mult decât ne lasă Dragnea să credem că poate, dar această slugărnicie faţă de şeful de partid îi va aduce sfârşitul carierei politice”, a declarat Kovacs, care îl cunoaşte destul de bine pe timişoreanul Sorin Grindeanu.
Avocatul a explicat pentru „Adevărul” care au fost, în opinia sa, hibele din Ordonanţa 13. „Această ordonanţă 13 vizează două chestiuni esenţiale. Una este limitarea răspunderii penale la abuz în serviciu, de la un nivel de 200.000 de lei. Dacă aceasta este o prioritate naţională pentru electoratul PSD, ar fi însemnat că toate celelalte chestiuni trec pe loc secund. De ce nu modificăm şi darea de mită şi furtul. Până la 200.000 de lei să nu fie considerate infracţiune. Acest prag a fost ales arbitrar pentru că, întâmplător, domnul Dragnea are pe rol un dosar sub acest prag. S-a mers pe acest prag ca să se încadreze şeful de partid. Nu poţi nici dacă îţi spui ‹‹statul sunt eu›› să legiferezi în interesul unei persoane. Mă deranjează când un şef de partid manipulează ordinar un întreg Guvern din dorinţa de a-şi salva pielea, în loc să îşi caute dreptatea în Justiţie, luându-ne de proşti pe noi, cei care de exemplu avem clienţi cu acuzaţii de abuz în serviciu peste 200.000. Ce vină au cei care au prejudiciu 210.000 lei că sunt judecaţi şi urmăriţi penal pentru abuz în serviciu?”, a declarat avocatul timişorean.
Florin Kovacs a mai spus că a doua chestiune care l-a nemulţumit a fost prevederea legată de denunţul care poate fi depus, pentru a oferi beneficii denunţătorului, în termen de şase luni de la data comiterii faptei. „Ce facem cu cel care a depus denunţul după şapte luni. De ce numai până la şase luni să beneficiezi de prevederi? Ori scoţi această instituţie din Codul de Procedură Penală ori nu le mai acorzi facilităţi celor care depun denunţuri, dar nu acorda restricţii. De ce să fixezi şase luni ca deadline. Denunţul să fie făcut din spirit civic, nu pentru că obţii beneficii de reducere a pedepsei sau eşti forţat. E simplu. Scoţi din lege acel beneficiu cu reducerea la jumătate a pedepsei. De ce să fie şase luni? Acest şase luni este ales arbitrar pentru că sunt investigaţii împotriva politicienilor cu denunţuri vechi. Este adevărat că un dosar poate fi constituit arbitrar, dar asta nu înseamnă că tu modifici chestiunile de interes pentru tine ca om politic. Nu ştiam că suntem că suntem la un concurs de denunţuri. Legea trebuie să se refere în mod echidistant la toţi cetăţenii acestei ţări. Aici este marea noastră greşeală pentru că suntem prea toleranţi cu oamenii politici care au probleme”, a mai declarat Kovacs.
Avocatul a mai spus că plângerea făcută împotriva procurorului Lucian Papici, care l-a trimis în judecată pe Dragnea, este doar praf în ochi. „Am văzut că îi face plânegere penală domnului Papici, că era în afara unei delegări. Odată ce s-a pronunţat un judecător asupra legalităţii rechizitoriului, lucrurile pe care el acum le reclamă sunt praf în ochi ca să atragă atenţia de la problemele reale. Pentru mine, ca avocat penalist care îmi câştig existenţa din apărarea oamenilor puşi sub acuzare, îmi doresc un tratament corect, cinstit pentru toţi cei care vin în contact cu legea penală, nu modificarea după bunul plac a unei legislaţii care poate incrimina activităţi care astăzi ni se par permisive”, a mai spus Florin Kovacs.