Un cal bătut şi abuzat, „terapeut“ pentru micuţii cu dizabilităţi şi pentru copiii cu tulburări de comportament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erika Weisz şi calul Oli FORO Horsemotion
Erika Weisz şi calul Oli FORO Horsemotion

Asociaţia Horsemotion din Timişoara are un nou cal de terapie pentru copiii cu dizabilităţi. Este vorba de un cal alb, bătut şi abuzat, care a fost salvat practic de la tăiere.

Calul a fost primit de cei de la Horsemotion ca donaţie din partea unor persoane inimoase care au salvat, practic, animalul de la tăiere. Oli, cum îl cheamă, a fost un cal abuzat, bătut, plin de cicatrici. A fost reabilitat de către cei de le Horsemotion şi pregătit pentru hipoterapie. 
 

„Este foarte iubit de micuţi, începem încet încet să-l folosim în hipoterapie. Este un cal bun. Se pretează pentru acest timp de activitate. E foarte emoţionant când întreabă copiii <dar aici ce a făcut?>. El fiind alb, toate cicatricele se văd negre pe blăniţa lui. Mai ales pentru copiii cu tulburări de comportament, care fac multe prostii, putem face aşa o analogie, când loveşti pe cineva, poţi lovi şi cu cuvinte, rana se vindecă, dar uite că rămâne un semn. Putem să facem multe poveşti terapeutice, iar copiii sunt foarte impresionaţi”, a spus Erika Weisz, membră în echipa care pus pe picioare, în urmă cu trei ani, centrul Horsemotion.

Calul a fost cumpărat de la o familie de rromi care au vrut să-l vândă pentru carne. „A fost foarte greu. Vreo opt-nouă luni s-a lucrat în fiecare zi cu el. Oli a fost reabilitat prin metoda dresajului natural de către Cristian Breban - instructor de echitaţie şi specialist în dresaj natural. Şi acuma dacă ridicăm mâna la el, se sperie. A fost un cal bătut şi abuzat”, a mai spus Erika Weisz. 

Căluţul Oli a ajuns pe mâini bune

Oli este în vârstă de aproximativ zece-unsprezece ani, însă nimeni nu ştie vârsta exactă, având în vedere că nu a avut niciodată acte. 
 

 „Fiecare căluţ este special în felul lui. Calul apare în toate poveştile, nu cred că există vreu copil care să nu-şi fi dorit să fie prinţul pe calul alb sau prinţesa care să fie luată pe cal. Este un animal mare, impunător. Şi din punct de vedere medical are pasul cel mai asemănător cu al omului. Transmite aceleaşi ondulaţii, are aceaşi ritmicitate. În afara de asta, din punct de vedere psihic, este un animal calm. Pe cât este de mare. Nu este ca şi câinele, nu are colţi, nu este agresiv, nu este intruziv, îi permite copilului să se apropie de el în ritmul lui. Cei mici încep să comunice mai întâi nonverbal, apoi copilul începe să verbalizeze. Cu <hai!> este dată comanda căluţului pentru a porni. Pentru mulţi copii acesta a fost primul cuvânt rostit. Mulţi părinţi nici nu se aşteptau ca copilul lor să înceapă să vorbească după doar două-trei şedinţe de hipoterapie. Ei îşi dau drumul la comunicare”, a explicat Erika Weisz.
 

În momentul de faţă, în ferma celor de la Horsemotion din localitatea Ianova (20 de kilometri de Timişoara) sunt zece cai. Aceştia ajută copiii cu dizabilităţi în drumul lor spre o viaţă normală. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite